Spørsmål og svar om fondssparing - del 13

Her finner du et utdrag av tidligere besvarte spørsmål om fondssparing.

Christian Klerck Nilssen, 02.12.2005 | 9.44
Facebook Twitter LinkedIn
Stadig
flere lesere sender inn sine fondsspørsmål til oss. På Aftenposten Forbruker.no/Pengene dine, svarer jeg på spørsmål om fondssparing. Under finner du et utdrag spørsmål som Morningstar har besvart. I tiden fremover vil vi plukke ut flere spørsmål og svar.

Spørsmål: Vi sparer barnetrygden til min sønn (født i 2003), har kr. 35.000 på konto pr. 1.11.2005, skal spare til han blir 18 år. Spare i fond? Hvilket? Risiko? Vil ha mest mulig ut av pengene som blir spart. Sparer kr. 990 per måned.

Svar: Du er i posisjon for å spare i aksjefond med en horisont på 18 år. Det vil være fordelaktig å kombinere aksjef

ondssparingen med sparing i rentefond. Dette vil gi en viktig diversifisering i din fondsportefølje. Fordelingen mellom de to kommer an på deres risikotoleranse. Basert på dagens markedssituasjon og forventninger til fremtiden, anbefaler jeg å fordele deres månedlige beløp omtrent slik (dersom dere har høy risikotoleranse): 30 prosent i et globalt aksjefond, 20 prosent i Japan fond, 20 prosent i Norden fond og 30 prosent i rentefond. Ved middels risikotoleranse anbefales følgende fordeling: 50 prosent i globalt aksjefond, 50 prosent i rentefond. Ved lav risikotoleranse anbefales følgende fordeling: 30 prosent globalt fond og 70 prosent rentefond.

Husk at dette er en grov fordeling og det er flere ulike måter å oppnå ønsket aktivafordeling på. For å oppnå renteeksponering kan du eksempelvis investere i et kombinasjonsfond. Effekten av dette på din totale aktivafordeling vil du finne ved å legge inn fondene i Morningstars porteføljeverktøy på våre hjemmesider.

Dere bør også vurdere en form for nedtrapping av risiko når barnet nærmer seg 18 år, for eksempel ved å redusere aksjeeksponeringen gradvis i løpet av perioden.

Spørsmål: Hvor kommer veksten i tiden fremover, hvilke bransje/områder bør jeg satse på? Er villig til å ta en del risiko. Videre er tidsperspektivet ikke viktig da pengene ikke skal brukes til annet.

Svar: Det er alltid vanskelig å spå om fremtiden, og vi ønsker ikke å gi noen klare anbefalinger verken den ene eller den andre veien. Flere spår nå en lys fremtid for japanske aksjer, og etter den lange perioden med svak utvikling i Japan kan dette nå være et interessant investeringsområde. Det samme gjelder for fremvoksende økonomier over hele verden generelt. Mye av oppgangen her hjemme kan allerede være tatt ut, spesielt i Energisektoren, så vi anbefaler nå kun en mindre eksponering mot Oslo Børs.

Sektorfond passer best for de aller mest risikotolerante investorene, altså ikke for folk flest. Basert på aksjeprising viser Morningstars tall at finanssektoren gir mest verdi for øyeblikket. Utvalget av sektorfond er begrenset i Norge, så du vil nok være bedre tjent med å velge et godt globalt fond isteden.

Spørsmål: Jeg har akkurat arvet 250.000 kroner og lurer nå på hva jeg skal gjøre med dem. Jeg er ny utdannet (i jobb) og har derfor et studielån på 240.000 som jeg har begynt å betale ned. Jeg har tenkt å investere i bolig om en 3-4 år, og tenkte derfor at det var lurt å beholde studielånet i stedet for å ta opp et enda større boliglån senere. Jeg bor for tiden i Australia, men pga den ufordelaktige kronekursen er jeg lite villig til å overføre pengene hit nå (selv om sparekontorenten er på 5,7%). Har fått en del forskjellig råd i det siste. Alt fra å betale ned lånet til å investere i obligasjoner. Da jeg er interessert i å eventuelt investere med lav risiko, har du noen råd?

Svar: Lavest risiko får du ved å la pengene stå i banken til du skal kjøpe bolig. Dersom du da velger å kjøpe leilighet, kan pengene benyttes til å betale ned lånet, noe som igjen øker sjansen for bedre boliglånsrente. Ulempen er som kjent at avkastningen på sparekontoen i disse dager er meget lav. Dersom du ønsker høyere avkastning enn banksparing i perioden, anbefaler jeg sparing i et pengemarkedsfond.

Dersom du er litt mer risikovillig, kan du vurdere et norsk obligasjonsfond. Et alternativ vil også være å betale ned studielånet. Dette vil sannsynligvis være mest aktuelt dersom du tidligere har inngått avtale om fastrente som er høyere enn dagens flytende rente. Jeg ville imidlertid foretrekke at du heller bruker det meste av pengene på boliglånet, da renten på dette som oftest vil ligge høyere enn studielånet. Lånekassen oppgir at deres flytende rente vil ligge på 3.1 prosent fra nyttår. Sammenlign dette med den satsen du får på boliglånet for å vurdere hva som er best.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer