Favoriserer japanske aksjer

Internasjonale fondsforvaltere har blitt langt mer positive til japanske aksjer den siste tiden. Dette viser Morningstars siste forvalterundersøkelse.

Christian Klerck Nilssen, 29.09.2005 | 12.47
Facebook Twitter LinkedIn
Hver måned spør Morningstars analyseteam i Europa fondsforvaltere om deres syn på markedet og forventninger til fremtiden. I tillegg spør vi om aktuelle tema, som kan ha innvirkning på fondene.

Månedens tema dreier seg om fondsforvalternes turnover (hvor lenge de forblir i sine stillinger) og forhold omkring kompensasjon. Månedens tema er en oppfølging fra fjoråret, da de samme spørsmålene ble stilt.

I år sier 17 prosent av de spurte at forvaltere i deres organisasjon har flyttet over i stillinger som ledere for Hedgefond. Dette er en økning fra 10 prosent fra ett år tilbake.

Bør bli i sine stillinger lengre


En urovekkende trend er at forvalterne som regel blir værende ansvarlig for sine fond mellom fire og seks år av gangen. Videre er det kun 15 prosent av deltagerne som sier at forvalterne blir i sine stillinger mer enn seks år. Med tanke på at sparing i fond er langsiktig, ønsker Morningstar å se at andelen som blir over seks år øker.

Fondsselskapene benytter både økt lønn og andre midler for å beholde sine forvaltere hos seg. Det er imidlertid oppsiktsvekkende å se at de fleste belønner sine forvaltere basert på kortsiktige prestasjoner. 35 prosent av de spurte sier at forvalters bonus er basert på kortsiktig prestasjoner (ett år). Kun 14 prosent oppgir at de vektlegger prestasjoner over tre år, når de skal beregne forvalternes bonus. 23 prosent sier bonusen er basert på risikojustert avkastning.

Liker Japan

Flere fondsforvaltere har nå lagt sin elsk på japanske aksjer. Hele 44 prosent av de spurte mener børsen i Japan vil utvikle seg best kommende 12 måneder. Til sammenligning svarte kun 11 prosent av de spurte at japanske aksjer ville utvikle seg best for tre måneder siden.

Morningstars analytikere i Europa utførte denne undersøkelsen i tidsrommet mellom 19. og 26. september. Til sammen 38 fondsforvaltere deltok denne gangen, derav to norske. Du kan lese hele undersøkelsen ved å klikke på linken til høyre.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer