Inflasjonsfrykten demper Asias oppgang

Børsene i Asia har vist moderat oppgang hittil i år, mens verdensindeksen har vært uforandret.

Daniel Ben-Ami, 22.03.2004 | 12.26
Facebook Twitter LinkedIn
Aksjeindeksen MSCI Far East har steget med 7.6 prosent hittil i år, per 18. mars. Til sammenligning har verdensindeksen MSCI World, steget med 1.4 prosent i samme periode, målt i amerikanske dollar.

Malaysia (opp 14.7%), Taiwan (opp 13.7%) og Sør-Korea (opp 12.7%) har utviklet seg sterkest av børsene i regionen. Det svakeste utviklingen har kommet i Thailand, som har falt med 10.5 prosent i samme periode, mens Kina har falt med 1.5 prosent.

Til tross for en relativt svak start i 2004, er fondsforvalterne fortsatt optimistiske til aksjene i regionen. I følge den siste undersøkelsen til Merrill Lynch, forventer 71 prosent av de spu

rte at den økonomiske veksten vil være sterkere kommende 12 måneder, mens 76 prosent forventer bedre selskapsresultater. 41 prosent av de spurte mener aksjene i regionen er undervurdert.

Mye av fokus er rettet mot utviklingen i Kina i år. Etter en meget sterk vekst i fjor på 9.1 prosent i BNP, prøver kinesiske myndigheter nå å begrense veksten til 7 prosent i 2004. Dette gjøres for å forhindre en overoppheting i Kina.

En måte en slik overoppheting kan oppstå på er gjennom økende inflasjon. Derfor er det bekymringsverdig at hele 70 prosent av internasjonale fondsforvaltere forventer økende inflasjon i år.

Faren med inflasjon

- Noe inflasjon vil være positivt. Hittil har frykten vært rettet mot at deflasjon skal inntreffe (fallende priser). Men dersom inflasjonen kommer ut av kontroll vil dette kunne skape problemer, sier sjefen for investeringer i nye marked (emerging markets) hos First State Investments, Angus Tulloch.

Den første mekanismen som kan benyttes for å forhindre for sterk økonomisk vekst er ved å innskrenke utlån fra bankene. I september innførte myndighetene strengere krav til bankenes pengereserver – størrelsen på kapitalen bankene må holde i forhold til deres utlån.

Reversering i Thailand

I andre områder i regionen har Thailand sett en reversering av den sterke utviklingen på børsen der. Aksjene i Thailand mer enn fordoblet seg i 2003, men har nå snudd og falt. Investorene der har hengt seg opp i myndighetenes håndtering av avian epidemien og uroligheter i landets muslimske sørlige del.

Likevel er en slik reversering vurdert som små, sett i sammenheng med de gode vekstprognosene for regionen som helhet.

TAGS
Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer