Nye marked i tet

Børsene verden over har utviklet seg spesielt godt siden i våres, med aksjene i Vekstmarked og de mindre selskapene som de klare vinnerne.

Niklas Tell, 02.12.2003 | 15.18
Facebook Twitter LinkedIn
MSCI sin verdensindeks for aksjer har steget med 23 prosent hittil i år i amerikanske dollar per 28.november. Aksjene i Nye marked (Emerging markets) har utviklet seg enda sterkere, med en oppgang på 42 prosent.

Bra i Asia

Vekstmarked i Asia er generelt sett på som de med best potensialet i tiden fremover. I følge Morningstars siste undersøkelse blant forvalterne, sier 56 prosent at aksjene der vil utvikle seg sterkest kommende 12 måneder. Likevel er det et stort usikkerhetsmoment for aksjene i denne regionen. En eventuell nedgangsperiode i Kina kan vise seg å koste investorene dyrt.

Et ustabilt politisk klima er

en annen risiko for investorene i Nye marked. Dette viste seg blant annet i oktober, da sjefen for Yukos, et russisk oljeselskap, ble arrestert som følge av korrupsjonsanklager. Til tross for innvendinger fra den russiske presidenten Vladimir Putin, mener flere aktører at arrestasjonen var politisk motivert.

USA smitter

Investorenes forventninger om en sterk økonomisk vekst, spesielt i USA, har bidratt til den sterke utviklingen på børsene de siste månedene. Nylig publisert makroøkonomisk statistikk indikerer at forventningene stemmer med realitetene. Brutto Nasjonalprodukt for USA steg med en årlig rate på 8,2 prosent i tredje kvartal. Likevel er det flere som mener at den siste tids sterke vekst ikke vil fortsette.

MSCI sin aksjeindeks for nordamerikanske aksjer steg med 21 prosent hittil i år, per 28. november. Mindre børsnoterte selskaper fortsetter å utkonkurrere de store selskapene. Morningstars egen aksjeindeks for små selskaper notert i USA, har steget med 53 prosent hittil i år, per 28.november. I samme periode steg Morningstars indeks over store selskaper med 14 prosent.

Opp og ned i Japan

Synet på aksjene i Japan har fluktuert dramatisk den siste tiden. Aksjeindeksen Nikkei steg fra 7606 i april til 11,161 i oktober, før indeksen falt tilbake igjen. I Morningstars forvalterundersøkelse for oktober svarte 59 prosent av de spurte at de hadde fornyet tillitt til aksjemarkedet i Japan og at denne tillitten var langsiktig. Tillitten ser imidlertid ut til å ha falt siden da.

Etter hvert som fondsforvalterne har oppdaget at det er mindre attraktivt å investere i amerikanske aksjer, er eurosonen mer foretrukket. Dette viste blant annet den siste forvalterundersøkelsen til Morningstar, som kunne konkludere med at 18 prosent nå mener aksjene der vil utvikle seg sterkest kommende 12 måneder. MSCI Euro har steget med 27 prosent hittil i år, per 28.november.

Ny risiko i Europa?

Risikoen for investorene i Europa er imidlertid Frankrikes og Tysklands brudd på stabilitetspakten i Eurosonen. Det er foreløpig uklart hva utfallet av bruddet blir og har hittil ikke ført til de store endringene i finansmarkedene.

Likevel er høyere inflasjon og rentenivå et mulig utfall dersom pengepolitikken i regionen blir mer løsaktig enn tidligere.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer