Tokyo best i tredje kvartal

Økende tilvekst i første halvår og politisk fremgang for reformvennene forklarer børsoppgangen i Japan.

Jonas Lindmark 15.10.2003 | 13.33
Facebook Twitter LinkedIn
Tokyo-børsen ble en klar vinner blant de store aksjemarkedene i tredje kvartal. MSCI Japan steg med 21 prosent, mens Europa steg med 3 prosent. USA steg med 2 prosent, målt i amerikanske dollar. Også hittil i oktober er aksjene i Japan opp mer enn verdensindeksen.

Konjunktur og reformfremgang

Forklaringen på den siste tids positive børsutvikling er fortsatt de positive utsiktene for den japanske økonomien både konjunkturelt og strukturelt. Veksten i BNP (Brutto Nasjonalprodukt) tok fart i løpet av første halvår i år. Økningen ser ut til å fortsette og fondsforvalterne er fortsatt positive til aksjene i regionen.

P

å noe lengre sikt er det imidlertid de strukturelle forbedringene i Japan som er viktigst. Det er reformer som skal løse de mange problemene i den japanske økonomien, som nå er på fremmarsj som er det største lyspunktet. Koizumi ble valgt den 10 oktober og skal tre inn i underhuset den 9.november.

Investorene har gitt tydelig signal om at de nå har tro på japanske aksjer. En skal imidlertid være klar over at dette ikke er første gang optimistene vender tilbake til Japanske aksjer. I 1999 steg Tokyo-børsen kraftig som følge av økende optimisme, så det er grunn til å være forsiktig.

Economist er også blitt optimistiske

Men det er kanskje en annen situasjon nå. Et viktig argument for at jeg nå tror at Japan faktisk kan være på vei mot bedre tider, er pessimistene i The Economist (økonomisk tidsskrift) har også blitt mer optimistiske. Deres analyser er troverdige og slår ofte til. Den siste måneden har tidsskriftet publisert flere positive prognoser over Japans fremtid.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  har siden 2000 vært redaktør og analysesjef for Morningstar.se. Før det skrev han om fond i 9 år for Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer