Den europeiske teknologisektoren dominerte i Q1, men underpresterte i mars

Eiendom og sykliske forbrukerselskaper er de billigste sektorene ved utgangen av første kvartal, ifølge Morningstars markedsbarometer. 

Fernando Luque 08.04.2024 | 10.46
Facebook Twitter LinkedIn

barometerbilde

Morningstar Europe NR-indeksen (med reinvesterte utbytte) steg med 7,2% i euro, delvis takket være en svært positiv mars. Indeksen steg faktisk med hele 3,9% i mars. Men som vanlig var det viktige forskjeller mellom ulike typer selskaper.

For det første er det overraskende at teknologisektoren var en av de sektorene som underpresterte med en avkastning på bare 1,3% (den defensive forbrukersektoren var den som presterte svakest sist måned med en oppgang på 1,1%) i løpet av en bullish måned for aksjemarkedet. For kvartalet som helhet var imidlertid teknologisektoren veldig sterk, med en økning på 17,3% (langt foran den nest beste sektoren, sykliske forbruksvarer, som steg med 13,2%). 

European Barometer Styles mars 2024

Dette forklarer den svakere relative utviklingen for store vekstselskaper (+4,1%) sammenlignet med store verdiselskaper (+6,4%) i mars. 

Men Large Growth-stilen inkluderer ikke bare selskaper innen teknologisektoren. Det er også andre bransjer representert som har utviklet seg godt den siste måneden. Aksjer som Novo Nordisk (NOVO B), Industria De Diseno Textil SA (ITX) og Airbus SE (AIR) steg med henholdsvis 8,2%, 13,8% og 11,6%.

 

European Barometer Styles mars 2024

 Finans- og energisektorene sto bak den relativt sterke utviklingen til Large Value-segmentet i vår Style Box. Blant bankaksjene skilte BNP Paribas (BNP; +18,9%), BBVA (BBVA; +20,2%), Banco Santander ( SAN; +17,6%) og ING Group (INGA; +20,1%) seg ut. Totalt sett steg finanssektoren med 7,3%, noe som var langt over indeksen til euroområdet. Det var faktisk den best presterende sektoren denne måneden, sammen med eiendomssektoren. 

Energisektoren klarte seg også bra, og steg 7,2% den siste måneden, selv om den bare var opp 4,0% for kvartalet. I mars steg Shell PLC (SHEL) med 6,9% i euro og TotalEnergies SE (TTE) med 8,9%.

Mulighet i mange sektorer

Selv om Style Box fortsatt viser en tydelig forskjell mellom verdi og vekst (Larg Growth-segmentet handles til en premie på 21%, mens Large Value handles til en rabatt på 15%), handles mange sektorer til en Price/Fair Value under 1, noe som tyder på en viss undervurdering. 

Spesielt eiendomssektoren viser en Price/Fair Value på 0,79, det samme gjør sektoren for sykliske forbruksvarer. Sistnevnte sektor er en ekstremt heterogen sektor når det gjelder verdivurdering der selskaper med store premier, som Lvmh Moet Hennessy Louis Vuitton SE (MC) eller Hermes International SA (RMS) handles til premier på 24% og 60%, blandes med tungt rabatterte aksjer, som bilselskapene Stellantis NV (STLAM) eller Mercedes-Benz Group AG (MBG), som har rabatter på henholdsvis 32% og 37%.

 

European Barometer Ratings mars 2024

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Fernando Luque

Fernando Luque  es el Senior Financial Editor de www.morningstar.es

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer