Revansj for teknologifondene

Etter en lang periode med negativ utvikling har teknologifondene igjen fått vind i seilene. Fondene i denne Morningstar Kategorien er blant vinnerne hittil i år.

Christian Klerck Nilssen, 16.07.2003 | 9.42
Facebook Twitter LinkedIn
I en lengre periode har aksjefondene som har satset på teknologisektoren vært upopulære blant investorene. Takket være en sterk utvikling de siste tre måneder seiler imidlertid teknologifondene nå opp som favoritter blant fondssparerne. Investorer som legger for mye vekt på kortsikt oppgang innenfor enkeltsektorer kan imidlertid være i ferd med å begi seg ut på en risikofylt oppdagelse.

Tenk langsiktig

Fondssparere som jager fondene med den sterkeste kortsikte avkastningen kan være heldig å bli med på oppgangen i perioder, men du bør forsikre deg om at denne typen fond passer inn i din totale investeringsportefølje. I føl

ge Morningstars europeiske fondsdatabase har teknologifondene i gjennomsnitt steget med 25 prosent hittil i år i norske kroner.

I et lengre perspektiv er utviklingen imidlertid som ventet meget svak. Siste tre års periode har vært lite oppløftende for teknologifondene, med et gjennomsnittlig fall på 77.3 prosent. Dermed er det fortsatt langt igjen til nivåene på slutten av 90-tallet.

TMT tilbake

Fondene som investerer mesteparten av sine midler i aksjer i teknologisektoren (TMT- Teknologi,Media og Telekommunikasjon) har ikke levd opp til forventningene siste tre år. Faktisk er det fondene i denne kategorien som har størst risiko og som samtidig har falt mest i denne perioden.

Et av fondene som topper avkastningslisten hittil i år er SE Bankens Internettfond, SEB Internett SE.

Kjernen blant aksjene i dette fondets portefølje finner vi innenfor mellomstore selskaper i vekstkategorien og hele 90 prosent av fondets aksjer er notert i USA. Blant de største enkeltaksjene i fondets portefølje finner vi blant annet AOL Time Warner, Etrade Group og Amazon. com.

SEB Internett

Som det fremgår av fondets investeringsprofil plasseres kapitalen i fondet først og fremst i Internett- aksjer. Denne bransjen har vært og er forbundet med meget høy risiko. Derfor anbefales det å satse på fondet som et ekstra spennende tillegg til ens øvrige fondsinvesteringer. Fondet er tilgjengelig i flere nordiske land og noteres i flere valutaer, også norske kroner.

Forvalteren av fondet, Tobias Hagström (som har forvaltet fondet siden august 2002), er likevel bekymret for den siste tids sterke utvikling i enkelte Internettaksjer. Derfor har han valgt å kjøpe salgsopsjoner i enkelte aksjer for å sikre fondet. Videre har Hagström også sikret valutaeksponeringen gjennom å kjøpe dollar på termin.

På denne måten vil aksjene som noteres i amerikanske dollar kunne bli skjermet for den volatile utviklingen i valutaen. De siste årene har fondet imidlertid ligget bak sine medkonkurrenter.

Svakt sist tre år

Den svake Morningstar Ratingen til tross, fondet er et godt alternativ for risikovillige fondssparere som ønsker eksponering i teknologisektoren.

Den relativt sett store eksponeringen i Nord-Amerika bør imidlertid vurderes opp mot andre fond som finnes i en investeringsportefølje. En balansert eksponering mellom ulike regioner, kan reduserer risikoen i en fondsportefølje.

Denne kommentaren ble første gang publisert i Økonomisk Rapport NR 12, juli 2003.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer