Hvorfor rallyet i "The Magnificent Seven" gir mening

BlackRock: Inntektene og utsiktene for teknologiaksjenes vekst støtter den oppadgående trenden i markedet

Sarah Hansen 25.03.2024 | 17.34
Facebook Twitter LinkedIn

Illustrasjon av en kikkert som zoomer inn på markedets ytelse

Med det meste av aksjemarkedets oppgang drevet av en håndfull mega-cap selskaper, har noen markedsobservatører uttrykt bekymring for oksemarkedets holdbarhet. Men en strateg er ikke bekymret; hun mener faktisk at oppmerksomheten er fortjent.

BlackRocks globale Chief Investment Strategist, Wei Li, viser til eksepsjonelt sterke resultater blant de fleste av aksjene kjent som "The Magnificent Seven", spesielt med den eksponentielle veksten i kunstig intelligens-teknologi. "Når jeg ser fremover mot dette året, er jeg rimelig komfortabel og trygg på at inntektsbildet vil forbli svært sterkt, støttet av teknologi og The Magnificent Seven", sier hun. 

Morningstar US Market Index har steget 7,2% i løpet av året og 25,5% siden sin bunn i oktober 2023. Disse gevinstene har kommet til tross for forventningene om færre rentekutt fra Federal Reserve enn antatt, på grunn av sterk inflasjon og historisk høye verdivurderinger. 

Markedene stiger på grunn av høye inntekter og AI-forventninger

Mye av avkastningen i det brede markedet kommer fra aksjene kjent som Magnificent Seven: Nvidia (NVDA), Meta Platforms (META), Apple (AAPL), Amazon.com (AMZN), Microsoft (MSFT), Alphabet (GOOGL) og Tesla (TSLA). I løpet av det siste året har denne gruppen stått for 33% av markedets oppgang. Siden begynnelsen av 2024 har Nvidia, Microsoft, Meta og Amazon stått for litt over 50% av avkastningen til US Market Index, ifølge data fra Morningstar Direct.

Magnificent Seven Stock Performance

Storslått Seven Stock Performance

Data per 15. mars 2024 Kilde: Morningstar Direct, Morningstar Indexes.

Gitt det smale omfanget av oppgangen, sammen med det mindre støttende økonomiske bakteppet, hvorfor er ikke markedene mer bekymret?

Sterk inntjening fra Magnificent Seven gjør at Li ikke er bekymret for konsentrasjonsrisikoen som har fått mange til å uttrykke bekymring. For investorer er "inntekter den manglende brikken", forklarer hun. "Inntektene er veldig, veldig sterke". Hun påpeker at inntektsveksten for amerikanske aksjer i fjerde kvartal 2023 var mer enn det dobbelte av analytikernes forventninger. 

Resultatene er enda mer dramatiske for de individuelle aksjene i Magnificent Seven. For eksempel var Nvidias inntjening per aksje svimlende 765% høyere enn for samme periode i fjor. Mange analytikere, inkludert hos Morningstar, sier at denne veksten kan fortsette fordi selskapets fundamentale forhold kan støtte det.

Et bredt rally er ikke alltid positivt

Li har et svar til investorer og kommentatorer som bekymrer seg for dominansen til en relativt liten gruppe aksjer. I perioden før covid-19-pandemien bidro Feds kvantitative lettelsespolitikk (der den pumpet penger inn i finansmarkedene gjennom obligasjonskjøp) til å styrke investorers tillit etter finanskrisens kaos. 

Denne tilførselen av likviditet og den etterfølgende lange perioden med lave renter betydde at penger var billige, og aksjemarkedet steg. "Et stigende tidevann løftet alle båtene", sier Li, inkludert mindre selskaper der fundamentale forhold ikke var sterke nok til å rettferdiggjøre disse gevinstene. "Det var et bredt rally", sier hun. "Gjør det deg mer sikker og komfortabel med at alt gikk opp, inkludert selskaper som kanskje ikke burde gå opp og kanskje ikke burde eksistere? Jeg foretrekker at markedet støttes av solide fundamentale forhold, og hvis disse forholdene er konsentrert i noen få navn sammenlignet med et bredt basert rally, så er det helt i orden". 

Li er overbevist om at de kreftene som i dag driver noen få aksjer høyere - som kunstig intelligens i teknologisektoren og GLP1-er i helsevesenet - har lange veier å gå. Hvis investorer også kan føle seg trygge på dette, sier hun, "så er konsentrasjonen en egenskap, ikke en feil". 

Dagens marked er ikke en dot-com-boble

I løpet av de siste månedene har noen analytikere uttrykt bekymring for likhetene mellom entusiasmen for AI og dot-com-boblen på begynnelsen av 2000-tallet, som førte til et kraftig fall i aksjemarkedet da den sprakk. Li mener at denne sammenligningen ikke holder. AI-aksjer stiger raskt, men det gjør også forventningene til og realiseringen av inntekter. Med andre ord, AI-selskaper som Nvidia og Microsoft lever opp til hypen. "Det er veldig forskjellig fra den gang", sier hun.

For å ikke nevne at AI fortsatt er i sine tidlige faser. "Vi tror fremskrittene herfra sannsynligvis vil være eksponentielle ettersom innovasjonen bygger på seg selv", skrev BlackRock-strategene i sin utsikt for 2024. "Vi ser teknologisektorens evne til å motstå inntektssvingninger vedvare, og forventer at den vil være en stor drivkraft for samlet amerikansk profittvekst i 2024". 

Inflasjon kan true inntektene

Li påpeker at rentesjokk kan være en av de største risikoene for markedssentimentet. Selv om hun tror at markedene kan bli positivt overrasket over inflasjonen som faller raskere enn forventet i de kommende månedene, kan de støte på problemer hvis nedgangen fortsetter å være ujevn. 

Ujevn inflasjon kan også true de robuste inntektene som har vært grunnlaget for markedets tilsynelatende ustoppelige oppgang. Li sier at hun vil se etter tidlige indikatorer på at marginene begynner å krympe, som et tegn på at svakere tall kan begynne å dukke opp i kvartalsrapportene. "Utviklingen i marginene vil være nøkkelen", konkluderer hun.  

Forfatteren eller forfatterne eier ikke aksjer i noen verdipapirer nevnt i denne artikkelen.

Facebook Twitter LinkedIn

Verdipapirer nevnt i artikkel

Navn på verdipapirPrisEndring (%)Morningstar Rating
Alphabet Inc Class A185,07 USD-0,27Rating
Amazon.com Inc194,49 USD-0,29Rating
Meta Platforms Inc Class A498,87 USD-2,70Rating
Microsoft Corp453,55 USD-0,25Rating
NVIDIA Corp129,24 USD1,44Rating

Om forfatteren

Sarah Hansen  er markedsreporter for morningstar.com

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer