Obligasjonsfondene vurderes

Morningstars fondskort har som målsetning å gi fondssparerne verdifull informasjon som kan bidra til å bedre beslutningsgrunnlaget ved valg av fond. Morningstar Stylebox på obligasjonsfond gir viktig informasjon til fondssparerne.

Christian Klerck Nilssen, 30.05.2003 | 13.58
Facebook Twitter LinkedIn
Interessen for obligasjonsfond har vært økende både i Norge og internasjonalt de siste årene, etter en svak periode på aksjemarkedet. Obligasjonsfondene gir investorene en viktig diversifiseringseffekt ettersom det investeres mindre risikofylte obligasjoner.

Vi utvider innsamlingen!

Morningstar jobber kontinuerlig med forbedring av våre produkter og vår hjemmeside, for på best mulig måte å kunne bistå fondssparerne i deres fondsvalg. Derfor har Morningstar de siste månedene utvidet datainnsamlingen på obligasjonsfond. Obligasjonsfond vurderes som mindre risikofylte enn aksjefond, men risikoen faller aldri helt bort. Oblig

asjonsfondene som er tilgjengelig i det norske markedet har ulik risikoprofil, noe som Morningstar har tatt konsekvensen av.

Er du en erfaren bruker av Morningstars sider vil du ha lagt merke til at det nå på flere obligasjonsfond finnes en Morningstar Style Box, på samme måte som på aksjefondene. Styleboxen på obligasjonsfondene er utviklet etter samme prinsipp som for aksjefondene. Hver av de ni feltene som finnes i firkanten beskriver den gjennomsnittlige investeringen i fondet, basert på siste rapporterte portefølje. Dermed vil Morningstar Style Box på obligasjonsfondene gi investorene et viktig bilde av fondets forventede avkastning og risikoprofil.

Høyere risiko, høyere forventet avkastning

På samme måte som for aksjefondene har fond som ligger i feltet nederst til høyre, høyest risiko og høyest forventet avkastning. Tanken er den samme. Desto høyere risiko, desto høyere forventet avkastning i fondet.

Selv om tankegangen for plassering i Styleboxen er den samme for obligasjonsfondene som for aksjefondene, er innholdet forskjellig. Mens plasseringen i Styleboxen for aksjefond vurderes ut fra selskapenes gjennomsnittlige størrelse og type, vurderes obligasjonsfondene etter gjennomsnittlig rentefølsomhet og kredittrisiko.

Kredittkvalitet og rentefølsomhet

På bakgrunn av metodikk som benyttes av internasjonale ratingbyråer som Standard & Poors og Moody’s, har Morningstar delt inn obligasjonsfondene i ”Høy”, ”Middels” og ”Lav” kredittkvalitet. Høyere kredittkvalitet på investeringene gjenspeiler en større sannsynlighet for at renter og avdrag betales i tide. Dermed er risikoen for å tape penger på investeringene i fondene lavere.

Det andre elementet som inngår i vurderingen i et obligasjonsfond er investeringenes gjennomsnittlige varighet/rentefølsomhet. Varighetene på obligasjonene i et fond sier noe om hvor følsomt fondet er for endringer i rentenivået. En obligasjon med lang varighet er mer følsom for endringer i rentenivået enn en obligasjon med kortere varighet.

Grunnen til dette er at man ser på den forventede kontantstrømmen fra obligasjonene. En obligasjon der pengestrømmen ligger langt ut i fremtiden vil bli mer påvirket av endringer i rentenivået enn en obligasjon der pengestrømmen kommer fort. Dette skjer når man tilbakediskonterer betalingene til dagens verdi. Dette gjøres for å finne obligasjonens verdi i dag og dermed dens kurs.

Obligasjonsfondenes modifiserte varighet innhentes fra fondsselskapene direkte. På den vannrette aksjen i Morningstars Style Box for obligasjoner plasseres fondene i feltene for varighet basert på ”Kort”(intervallet 0 til 3.5 år), ”Mellom” (3.5 til 6 år) og ”Lang”(over 6 år).

Morningstars porteføljeanalyse varierer over tid og vårt datainnsamlingsteam i Europa jobber hardt for å få inn nødvendig informasjon fra fondsselskapene. Dette betyr at informasjonen i Morningstars Style Box på obligasjoner løpende vil bli fylt inn, etter hvert som nye data kommer inn.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer