Fokus på pengemarkedet

Det uventede rentekuttet fra Norges Bank får innvirkning på avkastningen i norske rentefond. Denne fondskategorien har gitt god avkastning i 2002, men skal aksjefondene ta over i 2003?

Christian Klerck Nilssen, 12.12.2002 | 13.52
Facebook Twitter LinkedIn
En sterk norsk krone, lavere aksjeprising og forventninger om ytterligere rentekutt fra Norges Bank kan gjøre rentefondene mindre attraktive i året som kommer.

Kjøpte rentefond

Fondssparere i Norge og utlandet har kastet seg over tryggere rentefond (spesielt pengemarkedsfond) i 2002. Den svake tendensen i aksjemarkedet har gjort oss mindre risikovillige, og rentefondene har fått økt tilstrømning den siste tiden. Nylig publisert statistikk fra det svenske fondsmarkedet viser nå imidlertid økt appetitt på aksjefond. Spørsmålet nå blir om denne tendensen også vil gjelde i Norge i tiden som kommer.

Norske pengemarkeds

fond ligger på avkastningstoppen i Europa. Per 9.desember i år har norske pengemarkedsfond gitt en gjennomsnittlig avkastning på 6 % hittil i år. Med unntak av Odin Pengemarked, har samtlige norske pengemarkedsfond positiv avkastning når vi har justert for utbytte. Tilsvarende fondskategori i Sverige har gitt en gjennomsnittlig avkastning på 3,6% hittil i år, i svenske kroner.

Mindre attraktivt?

Pengemarkedsfondene investerer i sertifikater og obligasjoner med kort tid til forfall (løpetid/durasjon på under ett år). Med under ett år til forfall blir risikoen på nedsiden minimal. Helt uten risiko er imidlertid pengemarkedsfondene ikke. Kursfall kan oppstå, slik som for eksempel dersom en utsteder av en obligasjon ikke klarer å betale sine forpliktelser.

Den høye pengemarkedsrenten i Norge gjør at utlandske fondssparere kan være missunnelige på avkastningen som kan oppnås innenfor denne fondskategorien i Norge.

Flere meglerhus og banker vurderer det nå som sannsynlig med ytterligere rentenedgang i løpet av 2003, noe som vil påvirke avkastningen i rentefondene tilsvarende. Det er da særlig de fondene med kortest durasjon som vil se mindre avkastning som følge av fall i den korte renten.

Men ytterligere nedgang kan likevel gi en høy avkastning for norske pengemarkedsfond, sammenlignet med tilsvarende fond i andre europeiske land.

Terra skriver i dag at dette er det første av en rekke rentekutt fra Norges Bank. Nikolai Lunde forvalter Terra sine rentefond. Han forventer likevel ikke at pengemarkedsfondene vil bli mindre attraktive etter rentenedsettelsen.

- Den umiddelbare effekten på våre rentefond vil bli en verdiøkning. Verdien på obligasjonene beveger seg i motsatt retning av rentenivået, og når renten faller øker verdiene i fondet. Samtidig endres den løpende avkastningen for å reflektere den nye markedsrenten, sier Lunde.

Det er likevel kanskje på tide å revurdere situasjonen nå. En meget svak børsutvikling i år har ført til rimeligere aksjer både her hjemme og i utlandet. Er det på tide å vekte seg opp i aksjefond igjen?

Terra ønsker å tilby et bredt spekter av investeringsalternativer, og er ikke bekymret for om renten faller noe nå.

- Vi spekulerer ikke på rentekurven, men ønsker isteden å gi andelseierne en ren eksponering mot pengemarkedsrenten, sier Terra til Morningstar. Aksjemarkedet som helhet har blitt mer attraktivt den siste tiden. Lavere prising og høyere direkte avkastning i aksjemarkedet, kan føre til en rotasjon av penger inn i aksjefondene, men Lunde tror ikke rentekuttet, som sådan, vil føre til et merkbart innløsningspress i Terras fond.

Ikke bytt nå

Rentefond er ofte best for kortsiktig fondssparing. Du kan forvente deg litt høyere avkastning enn du kan oppnå i banken, samtidig som forvaltnings og transaksjonskostnadene ligger betydelig lavere enn for aksjefondene. Det er imidlertid ikke tidspunktet å bytte til rentefond nå, dersom du er en langsiktig fondssparer.

Aksjekursfallet i 2002, har gjort aksjefondene mer attraktive. Samtidig har rentefondene gitt god avkastning, men sannsynlighetene for ytterligere fall i den korte renten kan medføre lavere avkastning for rentefondene i 2003 sammenlignet med 2002.

Du bør derimot ikke selge deg ut av dine rentefond nå. Men ved nytegning bør du vurdere å se til aksje- og kombinasjonsfondene. Det er selvsagt høyere risiko i disse fondskategoriene, men 2003 kan bli en hyggelig periode for aksjefondene, dersom ekspertene får rett. Stadig flere forvaltere har blitt mer optimistiske med hensyn til aksjemarkedets utvikling til neste år.

Majoriteten av forvalterne som deltok i den siste Morningstar European Fund trends forventer at aksjer vil utkonkurrere rentefond kommende 12 måneder. Likevel forventer de at fondssparerne vil fortsette å søke tryggere investeringsformer. Det vil ta tid for investorene å få fornyet tillitt til aksjer.

Konklusjonen blir: Med en langsiktig investeringshorisont og forhåpning om bedre avkastning enn banken bør du satse på en kombinasjon av aksjefond og rentefond. Eier du aksjefond i dag, så ikke bytt til rentefond. Eier du derimot kun aksjefond, vurder en moderat eksponering i rentefond. Har du en overvekt av rentefond; vurder om du skal flytte deler av investeringen over i aksjemarkedet.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer