Frykt for SARS dominerer

Frykten for SARS-viruset har vært dominerende i Asia den siste måneden.

Morningstar Europe Editor 16.05.2003 | 10.48
Facebook Twitter LinkedIn
En av grunnene til at sykdommen har forårsaket så mye frykt er at den er sentrert i Kina, som raskt har blitt den største kilden til vekst i regionen. Fastlands Kina har til sammen 5,124 tilfeller av viruset av totalt 7,628 på verdensbasis. Dette viser tall fra Verdens Helseorganisasjon (WHO). Hongkong har i tillegg nå 1,698 tilfeller.

Det er flere grunner til at SARS-viruset kan føre til sviktende vekt i Kina. Som verdens største mottaker av investeringer fra utlandet (Foreign Direct Investment), vil landet lide dersom investorene er bekymret for å besøke landet. Små og mellomstore selskaper forventes å bli hardest rammet av kanselleringer og nedskjæringer av handelsaktivitet som følge av SARS, da disse er avhengige av denne aktiviteten for å selge sine produkter.

ass="articleAD">

I Kina er restriksjoner med hensyn til reising også et problem. Sviktende reising til Kina kan føre til lavere BNP vekst. Samtidig er det vanskelig å kontrollere den delen av arbeidsstyrken som reiser ut av landet (150 millioner).

Uvanlig fremgangsmåte

Myndighetene i Kina offentliggjorde denne uken at de i tiden fremover ønsker å utgi månedlige BNP tall, noe som har ført til ytterligere frykt for veksten i Kina fremover. I følge nylig publisert statistikk steg veksten i Kina med 8,9% siste 12 måneder til april. Det synes dermed ikke som SARS hittil har ført til lavere vekst, da effekten ikke er forventet å komme før mai estimatene offentliggjøres.

SARS ser også ut til å ha innvirkning på forvalternes syn på denne region. I den siste undersøkelsen til Morningstar er det færre som tror Asia, med unntak av Japan, vil bli den beste regionen på 12 måneders sikt.

Aksjene i Asia unntatt Japan (MSCI AC Far East Free Ex Japan) har falt med 2% målt i amerikanske dollar hittil i år, per 14.mai. Til sammenligning har verdensindeksen MSCI World steget med 6% i samme periode.

Hongkong, Singapore og Sør-Korea falt marginalt. Enkelte mindre markeder utviklet seg imidlertid positivt: Indonesia steg med 18% og Thailand steg med 13%.

Denne kommentaren er skrevet av Daniel Ben-Ami, som er Analysesjef for Morningstar i England.
Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Morningstar Europe Editor  .

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer