Fantastisk fjerde kvartal

Latinamerikanske fond noterte seg for en meget sterk oppgang i fjerde kvartal 2002. Oppgangen var spesielt sterk i desember.

Morningstar Europe Editor 16.01.2003 | 14.41
Facebook Twitter LinkedIn
Enkelte ganger (faktisk veldig ofte) oppfører finansmarkedene seg på en merkelig måte. Ser man ett år tilbake i tid er det få som ville investert pengene sine i latinamerikanske aksjer. I følge World Bank har regionen sett en negativ vekst i BNP på 1,1% i 2002, noe som er den verste utviklingen på 10 år.

Ta en titt i speilet

Argentina startet året med å bli tvunget til å devaluere sin valuta mot amerikanske dollar (argentinske pesos har vært linket til amerikanske dollar i forholdet 1 til 1, noe som har hatt en positiv effekt på økonomien inntil devalueringen brasilianske real i 1999), og ble tvunget til å fryse sine reser

ver for å redde banksystemet. Landet har også ikke klart å opprettholde flere av sine forpliktelser for det internasjonale pengefondet (IMF).

I Brasil førte presidentvalget til sier for Lula da Silva, en medlem av arbeidernes parti. På det makroøkonomiske plan står landet overfor mange utfordringer. Brasil har en enormt stor gjeld (60% av BNP), tosifret inflasjon, en svak valuta, økende fattigdom og så videre.

Sist men ikke minst lider Venezuela av en av de største politiske skandalene på mange år, med en generell streik som har innvirkning på oljesektoren.

Til tross for dette har aksjene i regionen ikke mistet så mye verdi som forventet under nevnte forhold. MSCI Latin America falt med 24,8 % i 2002, sammenlignet med et fall for verdensindeksen MSCI World på 21,1%.

Selvsagt har argentinske aksjer falt mye. Faktisk utviklet aksjene i landet seg svakest av samtlige land i en oversikt økonomimagasinet The Economist har laget. Oversikten viser at MSCI Argentina falt med hele 51% målt i amerikanske dollar i 2002. En trøst for de som har andeler i fond i Morningstar Kategorien Latin Amerika, er at andelen investeringer i argentinske aksjer er liten i disse fondene. Utviklingen kunne vært langt verre dersom ikke aksjemarkedet i Buenos Aires spratt opp med 30% i fjerde kvartal.

Brasil var også med på oppgangen i fjerde kvartal med en stigning for MSCI Brasil på 40,3%, noe som begrenset fallet i 2002 til 33,8%.

Utsikter

Regionen står fortsatt overfor mange uløste problemstillinger, og usikkerheten er derfor fortsatt stor. Dersom vi ser bort fra situasjonen i Venesula, finnes det imidlertid lys i enden av tunnelen. Lula’s seier har ikke blitt den katastrofen mange hadde fryktet, og Argentina er i ferd med å signere en avtale med det internasjonale pengefondet (IMF).

Som utviklingen i fjerde kvartal 2002 viste, er det fortsatt rom for positive overraskelser og avkastning for fondene som investerer i denne regionen i tiden fremover. Fondene som investerer i denne regionen har vært de minst populære målt etter netto tegning blant amerikanske fondssparere i 2002. Utsiktene for den videre utviklingen her er da også i høyeste grad avhengig av utviklingen i den amerikanske økonomien.

Denne kommentaren er skrevet av Fernando Luque, som er redaktør for Morningstar i Frankrike.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Morningstar Europe Editor  .

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer