Friskt i helsesektoren?

Flere av helsefondene viser styrke i disse dager, men hvordan ser prognosene ut for neste år? Morningstar har sett nærmere dette i ukens kommentar.

Christian Klerck Nilssen, 09.11.2001 | 0.00
Facebook Twitter LinkedIn


Fondene innenfor denne Morningstar Kategorien har ikke vært immun mot fallet i aksjemarkedet, men har vist seg å være svært motstandsdyktig. Helsefondene har begynt ”å røre på seg” siste måned, og vinnerfondet heter Credit Suisse Equity Fund Global Biotech. Målt i norske kroner har fondet steget med 26 prosent siste måned.

Like bak finner vi Fristnordic Global Biotech, og FF-Fleming Global Life Sciences. Disse to fondene har steget med henholdsvis 17 og 15 prosent siste måned.

Det er verdt å merke seg at det er stor forskjell på fondene innenfor denne Morningstar Kategorien. Enkelte fond investerer mesteparten av sin kapit

al i bioteknologiselskaper, aksjer som kan karakteriseres som høyrisikoaksjer. På den annen side finner vi fond som investerer i selskaper som utvikler legemidler og lignende, et segment som karakteriseres som langt tryggere.

Begge ”underkategorier” er imidlertid avhengig av den etterlengtede konjunkturoppgangen i verdensøkonomien. I tillegger er selskapene avhengig av politiske reformer som setter krav til ulike virksomhetsområder. På denne måten kan faktisk politikerne i enkelte tilfeller bremse inntjenings- potensialet til noen av selskapene i denne sektoren.

Overpriset etter fjorårets kursoppgang?



Enkelte hevder i tillegg at aksjene innenfor denne sektoren er overvurdert. Etter den sterke kursoppgang for flere av aksjene innen legemiddelsektoren i 2000, er det hold i disse uttalelsene. Dagens priser på disse selskapene stiller høye krav om videre inntjeningsvekst. Skulle noe komme i veien for dette kan dette føre til salgspress på aksjene i denne sektoren.

Jeg tror imidlertid at aksjene innenfor denne sektoren har gode forutsetninger for å opprettholde en sterk utvikling relativt til andre sektorer. Selv om den globale konjunkturoppgangen lar vente på seg, ser jeg ingen grunn til at behovet for forskning og utvikling av legemidler ikke vil vedvare. Dette kan bidra til sektoren kan få den oppmerksomheten som behøves for å holde aksjene skjermet fra makroøkonomiske faktorer som påvirker andre sektorer.

Biologisk terror åpner dørene

Med økende frykt for biologisk terror i USA, etter en rekke miltbrann-tilfeller, har selskapene som utvikler antibiotiske legemidler fått uventet drahjelp. –Behovet for legemidler og legehjelp er ekstremt forutsigbart sier Evan McCulloch til Morningstar. MuCulloch forvalter Franklin World Health Science & Biotech Fund, og bekrefter at investeringer i denne typen fond kan karakteriseres som defansiv.

Fallet i aksjemarkedet har selvsagt rammet aksjene innenfor denne sektoren også, da investorene søker tilflukt i større etablerte aktører i legemiddelindustrien. Likevel er sektoren i større grad beskyttet fra makroøkonomiske forhold.

Norske fondssparere kan velge mellom 22 ulike fond som investerer legemiddelindustrien.

TAGS
Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer