Hva karakteriserer en attraktiv Warren Buffett-aksje?

Selskapene som klarer å bli en del av Berkshire Hathaways portefølje har alle noen fellestrekk.  

Amy C. Arnott, CFA 25.03.2024 | 14.34
Facebook Twitter LinkedIn

Warren Buffett

I en tid hvor indeksfond har tatt over for aktivt forvaltede fond, holder Berkshire Hathaway (BRK.A / BRK.B) styreleder og CEO, Warren Buffett, fast ved sin arv som kanskje den største investoren gjennom tidene. Han fremhever ofte et kjerneprinsipp: han ønsker å kjøpe deler av selskaper, ikke bare aksjer.

Men hva karakteriserer et attraktivt selskap? Spør du Buffett, inkluderer det:

  • En økonomisk vollgrav
  • Et enestående lederteam
  • Gjennomtenkt kapitalallokering
  • Ekte inntjeningskraft og finansiell styrke
  • En forretningsmodell som er lett å forstå

I denne artikkelen vil jeg dykke ned i noen av hovedegenskapene som Buffett har lagt vekt på siden han startet sin investeringskarriere for nesten syv tiår siden.  

Egenskap 1: En økonomisk vollgrav

Fremfor alt ser Buffett etter selskaper med et varig konkurransefortrinn, eller en økonomisk vollgrav. Akkurat som en sirkel av vann eller tørt land beskytter et slott mot inntrengere, beskytter en økonomisk vollgrav et selskap fra konkurrentenes inntog. Gjennom de omfattende brevene til aksjonærene gjennom årene, har Buffett diskutert flere viktige kilder til slike vollgraver, inkludert lave produksjonskostnader, stordriftsfordeler, unike produkter som konkurrentene ikke kan etterligne, eksepsjonelle distribusjonssystemer, og en sterk merkevareidentitet. 

Eksempler fra Berkshire Hathaways investeringer:

• Geico
Et Berkshire-datterselskap som har hatt en varig kostnadsfordel ved å selge poliser direkte i stedet for å betale selgere. 

• Coca-Cola (KO)
Den har tjent på en sterk merkevare, et omfattende distribusjonsnettverk og millioner av kunder som ikke vil bytte til en annen drikkevare.

• Apple (AAPL)
Den har et nøye vedlikeholdt økosystem, gunstige demografiske trenger og uunnværlige produkter.

Egenskap 2: Et enstående lederteam

Buffett ser også etter selskaper med enestående administrerende direktører. Han verdsetter egenskaper som integritet, finansiell disiplin, dedikasjon til kvalitet, å opprettholde sterkt fokus på deres kompetanseområde, og evnen til å tenke uavhengig - i stedet for å falle for det "institusjonelle imperativet", som innebærer motstand mot endringer, feilslåtte oppkjøp, å imøtekomme ledernes innfall, og tankeløs etterligning av konkurrenters strategier.  

Eksempler fra Berkshire Hathaways investeringer:

• Katherine Graham og Dick Simmons fra Washington Post Company, nå Graham Holdings (GHC)
Buffett berømmet den avdøde duoen for deres lederegenskaper, integritet og dedikasjon til å behandle aksjonærene godt.

• Capital Cities/ABCs avdøde ledere Tom Murphy og Dan Burke
Buffett kalte dem den "beste lederduoen" han noen gang hadde sett, takket være deres evner, integritet og dyktighet både innen drift og oppkjøp.

• Coca-Colas avdøde styreleder og COO Donald Keogh
Buffett roste ham for hans forretningstalent og evne til å få frem det beste i folk rundt seg.

Egenskap 3: Gjennomtenkt kapitalallokering

Denne egenskapen er tett knyttet til den forrige. Buffett ser etter selskaper med styrer og ledergrupper som konsekvent bruker kapitalen sin til å bygge aksjonærverdi over tid. Han unngår selskaper med ledere som er utsatt for distraksjoner, imperiebygging, sløsing med penger på oppkjøp, og utvanning av aksjonærverdier ved å utstede aksjer.

Denne tankegangen har sterkt påvirket hvordan Berkshire Hathaway selv er ledet. Buffett skrev noe fåfengt om selskapets kjøp av et selskapsfly i 1986 (kalt The Indefensible), men innså til slutt at det gjorde reisen mer komfortabel og effektiv. Han har også ofte skrevet om Berkshires strømlinjeformede stab og verdien av tilbakekjøp av aksjer, som er en skatteeffektiv måte å gi hver aksjonær en større eierandel i selskapet. 

Eksempler fra Berkshire Hathaways investeringer:

• Coca-Cola
Selskapet har kjøpt tilbake 3,6 milliarder ordinære aksjer (per 31. desember 2023) til en gjennomsnittspris på 17,96 dollar, siden det først introduserte sitt tilbakekjøpsprogram for aksjer i 1984.

• The Washington Post Company
Buffett berømmet det for å gjøre tilbakekjøp av aksjer til lave priser.

• Capital Cities/ABC (nå en del av Walt Disney (DIS))
Buffett beundret det for sin gjennomtenkte og effektive oppkjøpsstrategi.

• Apple
Selskapet har kjøpt tilbake egne aksjer for rundt 600 milliarder dollar i løpet av de siste 10 årene.

Egenskap 4: Ekte inntjeningskraft og finansiell styrke

Buffett har ofte påpekt begrensningene ved reviderte regnskaper. Her kan vi trekke frem et spesielt godt sitat fra Warren Buffett: "Det handler rett og slett om at både ledere og investorer må forstå at regnskapstall er begynnelsen, ikke slutten, på verdivurderingen av virksomheten". 

Han kom med en skarpere kritikk i sitt aksjonærbrev fra 2023, der han rakket ned på rapporterte nettoinntektstall som "verre enn ubrukelige". 

Det er to hovedårsaker til hans skepsis til offentlig rapporterte finansielle resultater. For det første gir det bare et øyeblikksbilde (enten årlig eller kvartalsvis) av et selskaps resultater. For det andre kan regnskapsinntekter ofte bli forvrengt av urealistiske kapitalgevinster og -tap, fusjoner og oppkjøp, skattemessige særheter og andre problemer. 

For å unngå disse problemene fokuserer Buffett i stedet på selskaper med solid underliggende inntjeningskraft og finansiell styrke. Hans foretrukne målestokk er driftsinntekter, som fjerner elementer som ikke-kontante lagerkostnader, avskrivninger, goodwill-amortisering, og utsatt skatt. Han bruker også andre nøkkeltall som avkastning på egenkapital og fri kontantstrøm. 

Eksempler fra Berkshire Hathaways investeringer:

• The Washington Post Company
Det har dratt nytte av en abonnementsbasert forretningsmodell og lav gjeld.

• Geico
Har en bunnsolid kostnadsstruktur og nyter godt av fordelene med float, som er pengene et forsikringsselskap mottar på forhånd og kan investere inntil erstatningskrav blir utbetalt.  

• Burlington Northern Santa Fe
Det krever store kapitalinvesteringer, men tilbyr en grunnleggende tjeneste som er avgjørende for mennesker og bedrifter over hele landet.

• See's Candies
Det har en lavkostnadsstruktur og millioner av tilbakevendende kunder for sine sjokoladebokser.

• MidAmerican Energy
Et elektrisitetsselskap som opererer i Iowa, Illinois, Nebraska, og South Dakota. Selv om forsyningsvirksomheten er sterkt regulert og kapitalkrevende, kan den generere attraktive overskudd over tid. 

Egenskap 5: En forretningsmodell som er lett å forstå

Buffett verdsetter enkle, forståelige forretningsmodeller og unngår kompleksitet. Dette er også grunnen til at han lenge unngikk teknologiaksjer (selv om han til slutt kjøpte aksjer i IBM i 2011 og Apple fra 2016). Han har også generelt unngått andre raskt utviklede industrier, som flyselskaper, papirindustrien og investeringsbanker. 

Eksempler fra Berkshire Hathaways investeringer:

• Gillette, nå en del av Procter & Gamble (PG)
En virksomhet som Buffett beskrev som "veldig den typen vi liker". Den har et standardisert produkt som må byttes ut ofte, noe som fører til merkelojalitet og gjentatte kjøp.

• See's Candies
Den har en ukomplisert virksomhet med å lage godteri (hovedsakelig sjokolade) og selge det.

• Nebraska Furniture Mart
Det ble grunnlagt av Rose Blumkin, en russisk immigrant, i 1937. Blumkin (offisielt kjent som Mrs. B) beskrev selskapets forretningsmodell som "selg billig og fortell sannheten". 

Enkelt, men ikke lett

Disse fem egenskapene er ikke rakettvitenskap, men de kan være villedende enkle. Buffett har selv beskrevet investering som "enkelt, men ikke lett." Det er svært usannsynlig at noen individuelle – eller profesjonelle – investorer vil være i stand til å gjenskape Berkshire Hathaways rekord ved å anvende disse prinsippene. Faktisk har Buffett tatt til orde for bredt diversifiserte indeksfond med lave avgifter som det beste valget for de fleste investorer, men for de som ønsker å utforske individuelle aksjer, gir disse fem egenskapene en solid grunnmur for investeringsbeslutninger.

 

Facebook Twitter LinkedIn

Verdipapirer nevnt i artikkel

Navn på verdipapirPrisEndring (%)Morningstar Rating
Berkshire Hathaway Inc Class A611 244,00 USD1,18Rating
Berkshire Hathaway Inc Class B405,08 USD1,30Rating

Om forfatteren

Amy C. Arnott, CFA  Amy C. Arnott, CFA, is director of securities analysis for Morningstar.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer