Vi må prate om dollaren

Den amerikanske dollaren er en hjørnestein i det globale finanssystemet. Men sprekkene begrynner å vise seg etter hvert som EM-landene prøver å omgå den.

James Gard 07.09.2023 | 13.37
Facebook Twitter LinkedIn

Dollar bashing

For nesten fire år siden påpekte Mark Carney, daværende guvernør i Bank of England, at det britiske pundet oppførte seg som en valuta fra et fremvoksende marked. Dette var ikke ment som et kompliment; han mente at pundet var urolig og utsatt for plutselig tap av tillit. I fjor høst opplevde pundet en enda mer alvorlig krise da det nesten nådde paritet med dollaren.

Disse hendelsene illustrerer blant annet dollarens dominans over alle andre valutaer. Tross alt er det den mest sentrale reservevalutaen i verden, et symbol på USAs økonomiske makt og en nyttig referanse for investorer i råvarer, valuta og aksjer globalt. Når økonomien forverres, søker investorer tilflukt i dollar (og yen). 

Hvis du jobber i USA, får lønn i dollar og investerer i dollar, vil ikke USAs politiske innflytelse på verdensscenen skape hodepine for deg. Valutaen deres er sterkere enn noen annen. Men det er tegn til at enkelte fremvoksende markeder begynner å utarbeide egne strategier som ikke tar hensyn til dollaren.

Eksperter har i mange år forutsett dollarens fall, og en dag kan de få rett. Så langt er det globale finansielle systemet fortsatt intakt, med den amerikanske dollaren som bærebjelke. Men, som med alle dominerende systemer, begynner sprekker å dukke opp - overskriften "The Mighty Dollar" fra the Economist i slutten av 2016 virker nå fjernt. Det er nå på moten å devaluere dollaren, og "de-dollarisering" er et begrep på alles lepper.

"Alle er på jakt etter bevis på at USD mister sin betydning (der er noen, så vidt)", sa kommentator Darin Perkins nylig på X (tidligere Twitter). Ett av punktene på dagsordenen for BRICS-toppmøtet i Johannesburg i slutten av august var å redusere avhengigheten av den amerikanske dollaren fra "New Development Bank", en Kina-basert långiver. Hvis du vil ha en indikator på dette arrangementets globale troverdighet, holdt Vladimir Putin en hovedtale som ble kringkastet via video. 

Listen over fremvoksende markeder som har kollapset mot dollaren er lang. Dette er ikke midlertidige nedgangstider, men en fullstendig oppløsning av fremvoksende markedsvaluta av amerikanske dollar: den sørafrikanske rand, den tyrkiske lira, den brasilianske real, og til og med den argentinske pesoen har hatt nær-døden-opplevelser: i 2003 kunne du kjøpe tre argentinske pesos for en dollar; nå er det 350. Tydeligvis er noe galt, spesielt fra synspunktet til fremvoksende markeder, som naturlig nok har fått nok av slagene. Et tiltak er å samarbeide og involvere Kina. En ensom uenig stemme er den argentinske presidentkandidaten Javier Milei, som ønsker å avskaffe peso og gjøre den amerikanske dollaren til nasjonal valuta. Pesoen kollapset naturlig nok som et resultat av dette. Er dette fremtiden for valutaer i fremvoksende markeder?

Disse tilnærmingene virker noe pragmatiske, spesielt den argentinske. Faktisk kan det være et positivt skritt for disse landene å være mindre avhengig av hva Fed gjør videre. Men USA bør merke seg disse trekkene, spesielt når Midtøsten-land begynner å vise finansiell styrke. Et ferskt eksempel er at India betalte for råolje fra De forente arabiske emirater i sin lokale valuta, ikke i amerikanske dollar. Relatert til dette: India kjøper også billig russisk olje, som Vesten ikke kan kjøpe på grunn av sanksjoner. Det handler ikke bare om økonomiske beslutninger fra fremvoksende markeder, men om intensjonen om å undergrave det USA-sentrerte verdensbildet. Situasjonen er lik med Tyrkia, som har solgt våpen til Ukraina, tiltrukket seg russiske dissidenter og meklet i kornhandelen mellom de to landene - samtidig som de allierer seg med USA. 

Ressurshungrige land som trenger å kjøpe råvarer, har tidligere måttet betale det det koster. Nå begynner de å omgå de første kostnadene ved å kjøpe materialer i dollar og transaksjonskostnadene. 

På den annen side har råvareproduserende land nytt godt av den sterke dollaren. Som Japan har oppdaget i år, kan en svakere valuta hjelpe eksporten. Og EM-land får betalt i dollar for naturressurser, noe som øker deres verdifulle beholdning av valutareserver. 

Land kan også binde sine valutaer til dollaren, som Hong Kong og Saudi-Arabia. Å opprettholde denne koblingen kan forhindre direkte kollaps, men kan bli veldig dyrt for land ettersom de må kjøpe lokal valuta for å støtte valutakursen. 

Gjeld og dollar

En annen effekt av denne anti-dollarbevegelsen vil bli merkbar i gjeld i fremvoksende markeder. En utvikling etter den kalde krigen har vært åpningen av gjeldsmarkedene for utenlandske investorer. Kina, et land der lederne har mer eller mindre absolutt makt over landet, har markedsført sin statsgjeld og det har vist seg å være populært. Økonomien har vært godt forvaltet - i hvert fall for et vekstmarked - og har tilbudt anstendig avkastning. 

For avkastningssultne vestlige investorer virket dette som en anstendig motytelse; EM-land mottok en premie på grunn av sin status, men hadde lavere risiko for konkurs. Så EM-landene fikk viktige dollarinntekter, og den rike verden fikk god avkastning. Dette er hvor dollaravhengigheten virkelig slår inn: hvis du har en lokal valutakrise, må du fortsatt oppfylle dine dollarforpliktelser, og denne prosessen kan bli dyr. Brutalt dyr. 

EM-landene har tidligere koblet sine valutaer til dollar. Mange gjør det fortsatt. Det finnes mye akademisk litteratur om dette, som ligger utenfor rammen av denne artikkelen, men det er et fascinerende tema. 

Et ferskt eksempel på mislighold (default på engelsk) i dollar er den kinesiske eiendomsutvikleren Evergrande, som misligholdt sine gjeldsbetalinger i 2021. Selv om EM-regjeringer vanligvis ikke går konkurs, kan det skje. Kredittvurderingsbyråer har mye makt i EM-verdenen, så i teorien har potensielle gjeldsinvestorer troverdig informasjon om sannsynligheten for mislighold. Nå som den vestlige verden har høyere renter, trenger gjeldsinvestorer ikke nødvendigvis å reise så langt for å få avkastning: en toårig amerikansk statsobligasjon betaler litt over 5%. 

Kina er en fascinerende case-studie av et vekstmarkeds skiftende forhold til dollaren. Da økonomien åpnet seg for omverdenen og valutakontrollen ble opphevet, oppstod et nytt paradigme. Yuanen var knyttet til den amerikanske dollaren frem til 2005, og ble devaluert for å holde landets eksport konkurransedyktig. Denne ordningen fungerte i en årrekke da USA kjøpte billige kinesiske varer produsert med billig arbeidskraft, og Kinas økonomi blomstret.

I 2016 ble den kinesiske yuanen inkludert i listen over "reservevalutaer" og er en av de mest omsatte i verden. Men spådommene om at den vil overgå den amerikanske dollaren har falt kort, som dette klønete FT-diagrammet viser. Beijing har nylig trådt til for å støtte den skrøpelige yuanen mens økonomien vakler på grunn av frykt for deflasjon. 

Valutarisiko

Hva med aksjeinvestorer? Som en britisk eller europeisk investor har du ikke en friksjonsfri opplevelse hvis du ønsker eksponering mot vekstmarkeder, da de fleste vekstfond er priset i dollar. Det er tre valutaer involvert i denne transaksjonen når jeg kjøper fondsandeler: pund/euro, dollar og EM-valutaen som aksjene er priset i.

Mens pundet har en liten oppgang i år, kan en svak valuta faktisk flate ut prestasjonstallene på kort sikt, som denne artikkelen forklarer. Jeg kan alltid kjøpe dette fondet i pund (eller euro eller yen) eller kjøpe en sikret versjon.

På det temaet er det verdt å holde øye med prestasjonstallene. Noen ganger blir de notert i lokal valuta, og andre ganger i amerikanske dollar. Disse kan være svært forskjellige, spesielt hvis det har vært en stor endring i valutaparet det året. Avkastningen kan se bra ut i en valuta, men mindre i andre, og valutaeffekten kan være avgjørende.

Denne artikkelen ble opprinnelig publisert på morningstar.co.uk for et britisk publikum.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

James Gard  is content editor for Morningstar.co.uk

 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer