Hvordan har Credit Suisse påvirket passive fond

Morningstars Monika Calay forklarer hvordan oppkjøpet av den sveitsiske banken endte opp med å forårsake hodepine for passive fond og ETFer

Sunniva Kolostyak 30.03.2023 | 13.17
Facebook Twitter LinkedIn

 

 

Sunniva Kolostyak: Velkommen til Morningstar. Oppkjøpet av Credit Suisse har forårsaket hodepine for mange aktive fond. Men hva med de passive strategiene? Her for å diskutere dette i dag er Monika Calay, vår direktør for passive strategier ved Morningstar.

Monika, tusen takk for at du er her i dag. Hvis vi starter med aksjefond først, i store trekk, hvordan har passive fond blitt påvirket av Credit Suisse?

Monika Calay: Ja, så globalt diversifiserte passive aksjefond hadde svært liten eksponering mot Credit Suisses aksjer. I slutten av februar allokerte Morningstar Global Index kun 0,01 % til Credit Suisse. Nå, når det gjelder klassifisering, er Credit Suisse klassifisert under Sveits når det gjelder landklassifisering og under finansielle tjenester når det gjelder sektorklassifisering. Så det er ikke overraskende at fond som tilbyr eksponering mot sveitsiske aksjer eller europeiske finanser hadde en større allokering mot Credit Suisse. I Europa allokerte iShares STOXX Europe 600 Financial Services UCITS ETF rundt 2 % til Credit Suisse i midten av mars. Men i store trekk, hvis vi ser på globalt diversifiserte passive aksjefond, var allokeringen liten.

Kolostyak: Ok. Så, hva med passiv rente da, og ETFer, hvordan ble de påvirket?

Calay: Klart det. Så, fast inntekt er der ting ble interessant. Kredittmarkedene ble rystet av den sveitsiske tilsynsmyndighetens beslutning om å skrive ned Credit Suisses AT1-obligasjoner, og omtrent 17,5 milliarder dollar ble skrevet ned til null, og ble verdiløse over natten. Nå, bare for å sette litt kontekst rundt hva AT1-er er. AT1-obligasjoner ble opprettet etter den globale finanskrisen i 2008, og de er bankens første forsvarslinje. De er ment å øke kapitaldekningen og absorbere tap, og de er ment å unngå scenariet med skattebetalere som finansierer bankredningspakker slik vi så i 2008-epoken. Så de er risikable. Og du finner dem ikke i de fleste passive rentefond fordi de ikke er kvalifisert for indeksinkludering. Så vi anser ikke dette som en bekymring for øyeblikket. Du kan imidlertid finne eksponering mot AT1-obligasjoner i ETF-er. Det er flere globalt. Og de fleste av disse er aktive ETFer, men to av dem er passive. Det er et produkt som tilbys av WisdomTree og også et produkt som tilbys av Invesco, og de allokerte omtrent 3% til Credit Suisses AT1s. Du vil finne dem på noen britiske detaljhandelsplattformer, og jeg håper at våre seere og våre kunder er klar over at egenskapene til disse produktene ikke er som ditt typiske rentefond med investeringsgrad. De oppfører seg mer som aksjer. Jeg tror at de siste hendelsene virkelig gjentar fordelene ved å holde globalt diversifiserte fond.

Kolostyak: Så, er det noen andre typer fond som har blitt berørt gitt at Credit Suisse, for eksempel, har vært involvert som motpart for midler involvert i verdipapirutlån?

Calay: Klart det. Så hvis et fond er fysisk replikert og det engasjerer seg i verdipapirutlån eller hvis det er swap-replikert, kan det også ha hatt en viss eksponering mot Credit Suisse. Så hvis et fond er fysisk replikert og det engasjerer seg i verdipapirutlån, betyr det at det eier fysisk verdipapirer, og det kan låne ut disse verdipapirene for å generere ekstra inntekter for fondet. Dette har en fordel, og det kan redusere fondets relative volatilitet. Det innebærer imidlertid også risiko, og denne risikoen er motpartsrisiko, fordi det er denne risikoen for at motparten kan unnlate å returnere de lånte verdipapirene. Lån er vanligvis sikrede, noe som betyr at hvis det er mislighold, kan verdipapirer kjøpes tilbake ved å bruke den stilte sikkerheten. Så det er verdipapirutlån.

Nå, et swap-replikert fond søker dette fondet å gjenskape ytelsen til en indeks via en swap. Så kapitalforvalteren inngår en bytteavtale med en enkelt motpart eller flere motparter. Og denne typen replikering utsetter også fondet for motpartsrisiko. Nå, hvis det skulle oppstå et mislighold, ville ETFen sitte igjen med en erstatningskurv med verdipapirer. Men denne erstatningskurven med verdipapirer kommer ikke til å inneholde de samme verdipapirene som indeksen som ETFen søker å spore. Det er verdt å nevne at bankmislighold forekommer svært sjelden. Og i forbindelse med Credit Suisse ble det kjøpt opp av UBS, så mislighold ble ikke utløst. Og før oppkjøpet så vi at kredittswapper på Credit Suisse ble inverterte, noe som betydde at det var dyrere å beskytte mot kortsiktig mislighold i stedet for langsiktig mislighold. Så det er viktig for investorer å være klar over at disse risikoene eksisterer, men at det er på plass tiltak for å beskytte mot dem.

Kolostyak: Vel, Monika, tusen takk for det. For Morningstar, mitt navn er Sunniva Kolostyak.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Sunniva Kolostyak  er data journalist for Morningstar.co.uk

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer