3 viktige faktorer for å lykkes som fondsinvestor

Her er tre nøkkelfaktorer som kan øke sjansene for at du lykkes som fondsinvestor.

Christopher Greiner, CFA 18.11.2021 | 10.44
Facebook Twitter LinkedIn

3 varmeballonger

Mange fondsinvestorer selger i panikk når markedene dykker ned i negativt terreng. Fondsinvestorer kan også bli utålmodige og bytte fond dersom kortsiktige avkastninger er lavere enn forventet. Slik adferd kan føre til dårlige avkastninger på grunn av overdrevne fondsbytter og tendensen til å kjøpe høyt og selge lavt. Her er tre ting å tenke på for å lykkes med fondsinvesteringer.

Ha realistiske avkastningsforventninger

Mange privatinvestorer dyppet tærne i markedene for første gang i løpet av koronapandemien. Uerfarne investorer kan få urealistiske avkastningsforventninger ved å lese suksesshistorier i media eller på nettforum om høye to- eller til og med tresifrede fondsavkastninger opptjent over noen få måneder. Vær imidlertid oppmerksom på at forventet langsiktig avkastning sannsynligvis vil være mye lavere enn vi har opplevd de siste to årene. Eksperter spår at langsiktig aksjeavkastning sannsynligvis vil være et ensifret tall.

Tabellen nedenfor viser årlig avkastning for fem indekser, inkludert Morningstar Global Markets Index og Morningstar Europe Index. Den observerbare trenden er at avkastningen avtar når tidshorisonten øker. Urealistiske forventninger til fremtidig avkastning kan føre til skuffelse, utålmodighet og overdrevne fondsbytter dersom virkeligheten ikke lever opp til forventningene.

bargrafer

Ikke jakt historiske avkastninger

Midt i børskrakket i mars i fjor var det ikke mange som spådde at 2020 ville by på rekordhøye avkastninger. For eksempel opplevde mange alternative energifond bratte stigninger i 2020. Fond som kan skryte av fantastiske avkastninger øker naturligvis i popularitet, og flere investorer har en tendens til å strømme til disse fondene.

Faren med en slik oppførsel er at mange fondsinvestorer kommer på etterskudd i jakten på høy avkastning. Morningstars Mind the Gap-rapport finner at investoravkastningen i de fleste markeder er lavere enn den offisielle totalavkastningen oppgitt av fondene. Denne forskjellen stammer fra ubeleilige kjøp og salg av fondsandeler, ifølge rapporten. Videre var tendensen at investorer hadde høyere mindreavkastninger i fond med høyere volatilitet.

Grafen nedenfor (til venstre) viser ytelsen til BNP Paribas Energy Transition fra april 2020 til januar 2021. Fondet klatret svimlende 256 % over den korte perioden, snakk om fjellgeit. Før du lytter til Eminem og mister deg selv i øyeblikket og tenker at dette er en én-gang-i-livet-mulighet, husk at ingen investering vokser rett opp for alltid. Jo mer det stiger, jo større er potensialet for en korreksjon. Grafen nedenfor (til høyre) viser ytelsen til det samme fondet fra februar 2021 til mai 2021. Jeg antar at fjellgeiter også trenger litt hvile, selv om korreksjonen "bare" var på -15,7 % (hiå.-avkastningen er 4,85 % per 31. oktober).

Hvis du jakter historiske høye avkastninger, kan du bli offer for kortsiktig trading og selge hvis virkeligheten ikke oppfyller forventningene dine.

bnp avkastninger

Tid i markedet slår markedstiming

Ideen om å selge når markedet faller for deretter å kjøpe tilbake når prisene er lavere virker fristende. Men markedstiming er mye lettere sagt enn gjort. Ifølge en Morningstar-studie fra 2018 kan det å gå glipp av bare noen få kritiske dager ha en alvorlig innvirkning på avkastningene, noe stolpediagrammet nedenfor viser.

bargraf

Markedene vil alltid tilby deg mange kjøps- og salgsmuligheter, som illustrert av grafen under. Men det å prøve å time markedet kan potensielt føre til at du går inn høyt og går ut lavt, stikk i strid med hva som er ønskelig. Ifølge Morningstars Mind the Gap-rapport ble de beste resultatene funnet der investorer forplikter seg til kontinuerlig investering.

kjøp selg

Hvis du zoomer inn for mye, kan markedene ligne en Rocky vs. Drago-fight – farlig og volatil. Men husk at aksjefond ikke utvikler seg i en rett oppadgående linje. Fondsinvestorer bør derfor være forberedt på mange små, og noen betydelige, nedturer i løpet av investeringsreisen.

I tilfelle du har scrollet helt inn for å granske hver eneste markedsbevegelse, kan det tjene deg godt å gjøre som Ringo Starr og også zoome ut for å se hvordan alt henger sammen. Grafen under viser 20-årsavkastningen til S&P 500, per 31. oktober 2021. Legg merke til at de "høye" bølgene i 2016 (rød boks) er mer som små krusninger når vi zoomer ut.

sp500

Inntil du finner en person som kan sprinte en maraton, bør fondsinvesteringer sannsynligvis betraktes som en maraton, ikke en sprint. Å ha realistiske avkastningsforventninger kan hjelpe deg med å holde stødig kurs. Prøv også å ikke jage etter historisk avkastning. Husk at markedene er fremtidsrettede (å stirre i bakspeilet mens du kjører vil sannsynligvis ikke fungere i lengden). Og til slutt, prøv å utelukke kortsiktig markedsturbulens og "støy" så mye som mulig. Sannsynligheten for investeringssuksess er mye høyere på lang sikt. En lang sparehorisont øker sannsynligheten for å eliminere eventuelle tap du opplever i løpet av investeringsreisen. I tillegg vil en lang sparehorisont i større grad utløse magien til rentes-rente-effekten.

Allikevel betyr ikke et langsiktig perspektiv at du ikke bør gjøre endringer i porteføljen din. Men eventuelle endringer bør være basert på rasjonelle og informerte beslutninger for å øke sannsynligheten for å nå dine sparemål.

Denne artikkelen må ikke anses som finansiell rådgivning. Det anbefales alltid å snakke med en profesjonell investeringsaktør eller finansrådgiver før du investerer eller gjør endringer i investeringsstrategien din.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Christopher Greiner, CFA  er data journalist i Morningstar.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer