Hva er Ethereum?

Ethereum har potensial til å revolusjonere hele det finansielle landskapet, men denne kryptovalutaen er en høyrisikoinvestering.

Amy C. Arnott, CFA 26.07.2021 | 8:00
Facebook Twitter LinkedIn

 

ethereum

Hvis du har kjennskap til kryptovalutaer, har du sannsynligvis hørt om Ethereum, som er den nest største kryptovalutaen etter Bitcoin (ny på Bitcoin? Les dette først). Denne artikkelen vil forklare noen av de grunnleggende tingene i Ethereum-protokollen - jeg vil diskutere Ether som investeringsaktiva i min neste artikkel.

Som diagrammet nedenfor illustrerer, er Ether (det offisielle navnet på kryptovalutaen) en ekstremt volatil eiendel sett fra et investeringsperspektiv, selv sammenlignet med Bitcoin. Men Ethereum (den bredere betegnelsen for protokollen som muliggjør desentraliserte finansieringsapplikasjoner gjennom smarte kontraktsfunksjonaliteter) er verdt å vite om på grunn av potensialet for å revolusjonere hele det finansielle landskapet.

Det betyr at selv de som bestemmer seg for ikke å investere i ether, sannsynligvis vil bli påvirket av Ethereum på en eller annen måte.

Ethereum three year price trends

Ethereum 101

Ethereum er et desentralisert nettverk av datamaskiner som er tiltenkt som neste generasjons versjon av internett (også kjent som Web 3.0). Grunnlegger Vitalik Buterin så for seg det som en åpen kildekode-plattform som kan utføre smarte kontrakter uten behov for en sentralisert institusjon som et pålitelig mellomledd. Den er designet for å unngå mange av de viktigste manglene ved Web 2.0: En håndfull store selskaper kontrollerer utviklingssystemer og datasentre, som begrenser utviklingen, sentraliserer tilliten og introduserer individuelle ledd som kan være potensielle feilkilder.

Ethereum er designet for å utføre kontrakter og transaksjoner, som gjør det mulig å fungere som en plattform for å bygge og kjøre programvare. Fordi funksjonaliteten er velegnet for finansiell drift, blir den ofte beskrevet som programmerbare penger.

Ethereum lover å revolusjonere hele det finansielle systemet på grunn av dets potensielle applikasjoner på så mange forskjellige områder, fra smarte kontrakter til såkalt DeFi (desentralisert økonomi) og NFT (vi har tidligere skrevet om hva NFT er og hvorfor de er så verdifulle, og spurt om NFT’er skader miljøet).

Ether vs. Bitcoin

Ether fyller en unik rolle i kryptovalutaområdet. Mens Bitcoin hovedsakelig fungerer som en digital valuta og en lagringsverdi (noen investorer sier at Bitcoin er det nye gullet), fungerer Ether også som et verktøy. Det blir ofte beskrevet som digital olje eller digital gass fordi den brukes til å drive datakraft i nettverket, utføre smarte kontrakter og kompensere minere som validerer og verifiserer transaksjoner for å legge til blockchain. (Ethereum-blockchain er en desentralisert hovedbok som opprettholder en transparent oversikt over hver transaksjon og beregning, og eliminerer behovet for tredjepartsbekreftelse).

På grunnleggende nivå ligner Ether noe på Bitcoin. Begge er digitale valutaer sikret med kryptografiske gåter som kan brukes til peer-to-peer-betalinger. Begge krever en form for digital lommebok som bevis på eierskap.

Men Ether har et mye bredere bruksområde på grunn av sin programmerbarhet og kritiske rolle i desentralisert økonomi. Som et resultat har 30-dagers aktivastrømmer for ether nylig vært nærmere ti ganger så høye som for Bitcoin. Ether sirkulerer oftere, omtrent 68% av valutaens tilbud ble klassifisert som aktiv de siste 12 månedene, mot bare 46% for bitcoin.

Det ble opprettet 72 millioner ether da Ethereum-nettverket ble lansert i 2015. I motsetning til Bitcoin, som har en maksgrense på 21 millioner mynter, er det for øyeblikket ingen maksgrense på mengden av ether.

Tilbud og etterspørsel

Men tilførselsdynamikken for ether vil endre seg dramatisk med ankomsten av Ethereum Improvement Protocol 1559, som skal implementeres i august. EIP 1559 er designet for å redusere transaksjonskostnadene betydelig.

Transaksjonskostnadene er for tiden bestemt av et auksjonssystem som ofte resulterer i høyere avgifter i perioder med større etterspørsel eller nettverksbelastning. EIP 1559 vil erstatte dette systemet med et som bruker nettverket til å sette priser automatisk. Samtidig vil den "brenne" en liten mengde ether hver gang noen foretar en transaksjon, og effektivt redusere ethers tilbud og øke verdien over tid. Denne deflasjonsdynamikken har ført til den humoristiske påstanden om at hvis bitcoin er solide penger, bør ether betraktes som ultrasolide penger.

Ethereum 2.0 er en annen stor oppgradering som for tiden implementeres. En av de store endringene innebærer å bytte sikkerhetsarkitektur fra bevis på arbeid (proof of work) til bevis på innsats (proof of stake). Bevis på arbeid betyr å bruke en kraftig datamaskin for å teste en serie algoritmer, eller hashfunksjoner, for å validere og bekrefte transaksjoner. Det er avhengig av prøving og feiling for å generere en tilfeldig serie med tall og bokstaver til programmet kommer opp med en som samsvarer med den opprinnelige verdien. Bevis på arbeid er svært sikkert, men også enormt ineffektivt fordi det krever så mye datakraft og strøm.

Belønning (staking rewards)

Bevis-på-innsats-algoritmer er derimot betydelig mer effektive og mindre ressurskrevende. Folk kan låse eller satse en viss mengde ether for å validere transaksjoner på nettverket. I bytte mottar de innsatsbelønninger (staking rewards). Fordi mining-kraft tildeles tilfeldig basert på antall mynter som holdes i en node, reduserer det antall beregninger som kreves for å validere transaksjoner. Mange observatører anslår at skiftet fra bevis-på-arbeid til bevis-på-innsats vil redusere Ethereum sitt energiforbruk med minst 1000 ganger. Det bør også gjøre nettverket mer effektivt ved å øke antall transaksjoner per sekund. Ethereum-samfunnet planlegger også påfølgende forbedringer, inkludert zk-SNARK, rollups og sharding, som hver har potensialet til å øke energieffektiviteten og transaksjonsvolumet ytterligere.

Avslutningsvis kan det nevnes at ether for tiden har to forskjellige former. I en hacking-hendelse i 2016 brøt en angriper seg inn i et desentralisert venture capital firma bygget på Ethereum- blockchain og stjal ether til en verdi av USD 60 millioner. Ethereum-fellesskapet stemte for å lage en "hard fork" for å gjenopprette nettverket og gjenerobre de stjålne midlene. Denne hard-forken opprettet to forskjellige versjoner av blockchain: Ethereum Classic (pre-fork-versjonen) og Ethereum (post-fork-versjonen). Hvert nettverk har sin egen tilsvarende versjon av ether, selv om den klassiske etheren er mer som en legacy valuta som ikke lenger er mye brukt.

Jeg har bare skrapet lett på overflaten av Ethereum her. I min neste artikkel vil jeg se nærmere på Ether som investeringsaktiva. 

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Amy C. Arnott, CFA  Amy C. Arnott, CFA, is director of securities analysis for Morningstar.

© Copyright 2022 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings