Prioriteringer og målsetninger – penger og livet

Hvordan du tenker rundt de store valgene i livet, kan også ha en påvirkning på hvordan du bruker og plasserer pengene.

Thomas Furuseth 27.05.2020 | 13.40
Facebook Twitter LinkedIn

Illustrasjonsfoto

Etter hvert som samfunnet åpnes gradvis opp etter å ha vært nede i dvalemodus, er det kanskje på tide å reflektere over hva som faktisk gir deg og dine glede i hverdagen. Hvis du synes kaffe fra kaffebaren på hjørnet gir deg glede og motivasjon i hverdagen, så kan det være et dårlig råd å kutte den ut for å spare penger.

Nå som mange har arbeidet hjemmefra, eller har vært permittert, så kan det være at man har fått en unik mulighet til å reflektere over hva man faktisk savner. Jeg var blant de heldige hvor begge var i full jobb hos oss, samtidig ble dagene kortere og arbeidsnivået høyere. Årsaken var at vi også måtte være hjemmelærere for barna, og vi gikk alle oppå hverandre hver dag. Jeg må si jeg savnet både barnehage og SFO, og hverdagen ble enklere når disse to åpnet. Det gjorde at man kunne fokusere på jobb på dagen og være (forhåpentligvis) bedre foreldre når arbeidsdagen for store og små var over.

Tid – en begrenset ressurs som blir stadig mer begrenset

Tid er egentlig ganske abstrakt. Det ble ikke bedre av at Alberg Einstein (m.f.) utformet tidrom, men la oss holde oss til en dimensjon. Du og jeg er her nå, jeg skriver dette og du leser det. Vi har begge brukt av vår dyrebare og ikke-fornybare ressursen 'tid'. Vi vet ikke hvor lang tid vi har å bruke av, det er for mange tilfeldigheter, men vi kan se på SSB og finne ut at et nyfødt barn i Norge er forventet å bli 81 år for gutter og 84,5 år for jenter.

Når man er 10 år, så føles et år uendelig lenge. Jeg, som snart blir 40, syns årene går fortere og fortere og skjønner egentlig ikke hvor de siste 10 årene har blitt av.

Warren Buffett har store åpninger i kalenderen sin slik at han får tid til å tenke og fordype seg i de saker han brenner for. Bill Gates fortalte i dette utdraget av et intervju at han lærte noe av Buffett, nemlig at vi alle har de samme 24 timene i døgnet. Man bør bruke dem på en måte som gjør at man føler er verdt det. Det betyr ikke at man skal pakke timeplanen helt tett, men heller rydde unna og gjøre plass til det man virkelig har lyst til å gjøre, eller som man må gjøre.

Det kan være på fritiden også, hva er det man virkelig ønsker å bruke tiden sin til, hva er det som gir mest glede for tiden man bruker?

Penger – hva gleder deg?

Jeg har allerede vært innom dette temaet. Dersom den daglige kaffen fra kiosken på hjørnet gir deg en glede som gjør at du syns den er verdt det, ikke kutt den ut. Ta gjerne den kaffen. Samtidig er nå et godt tidspunkt å reflektere over hva man faktisk savnet mens de strenge restriksjonene var satt i kraft. Savner du å gå ut på restaurant, eller å be venner til middag, eller noe annet?

Etter hvert som jeg selv har blitt mer etablert, merker jeg at ting ikke gir mer spesielt mye glede. Gleden over å få noe nytt er utrolig kortvarig, mens nytten kan virke lenger. Derfor forsøker jeg å tenke mer over kost/nytte nå enn tidligere, mens det kanskje er mer glede å gi noe barna ønsker seg (eller trenger). Samtidig er vi ikke kommet lenger enn at vi har store utgifter til SFO og barnehage, noe som gjør at det ikke er nødvendig eller ønskelig å stramme livreimen akkurat nå. Samtidig forsøker jeg å ikke ha for mange abonnementer på eksempelvis TV (lineær TV ble sagt opp for noen år siden og det er ikke savnet en eneste dag, så her er det snakk om strømmetjenester) eller unødvendig stor hastighet på internett.

Utover det, så er det mye faste kostnader som det er vanskelig å gjøre noe med. Ja, vi kan knipe inn på matbudsjettet, men samtidig ønsker vi spise god og helst også sunn hverdagsmat. Bilen er blitt et transportmiddel og gir mest nytte og ikke rent lite hodebry (når de må vedlikeholdes eller plutselig må settes på verksted).

For andre personer kan det være andre prioriteringer og andre utfordringer. Dersom man sliter med å få den personlige økonomiske situasjonen til å gå rundt, blir man finansielt stresset og det er en svært ubehagelig situasjon å komme i.

Poenget for alle oss andre, er å fokusere på å bruke pengene man har til der den gir størst nytte og glede. For en del av mine lesere, kan det sikkert også være at en stor glede er å investere og få dem til å yngle. Selv da er det jo slik at man trenger midler og penger for å overleve. Det betyr at vi alle må finne måter å leve innenfor de rammene som hver og en av oss har. Det er personlig økonomi leksjon 1, som Hallgeir Kvadsheim og co. underviser i Luksusfellen. Har man 30 000 kroner å leve for hver måned, så kan ikke kostnadene være 40 000 kroner. Det bør si seg selv.

Leksjon 2 er at forbrukslån og annen usikret gjeld er dyrt. Det koster mye å betjene og det er det noen selskaper som skor seg på. Har man usikret gjeld løpende med rente til 15-25 prosent, så er det ingen vits å sitte i aksjefond (eller noe annet). Det er ingen investering som gir deg tilsvarende risikofri avkastning som å betale ned denne.

Hvilke planer har du/dere?

Har man drømmer om en dyr reise, eller hytte på fjellet (eller sjøen), så bør man planlegge annerledes enn om man sparer til pensjon. Hytte kan også belånes med relativt lav rente (kanskje til og med rekord-negativ rente etter skattefradrag og inflasjon). En løsning er jo da å kjøpe i dag, og binde renten til masten. Da får man ingen renteoverraskelser under bindingstiden. Samtidig bør man ha økonomi til å klare å betale avdrag og de rentene som er. I tillegg kan ei hytte også leies ut, selv om det ikke er for alle. Det blir gjerne noe mer upersonlig når man skal dele den med andre.

Det kan også være at man egentlig ikke har noen målsetninger, men ønsker å ha en sikkerhetsmargin. Det bør man selvfølgelig ha. Tilgjengelig likviditet er gull verdt når det kommer en overraskelse, og de kan også komme flere på rad.

Desto mer hårete målsetningene blir, desto hardere prioriteringer må man gjøre. Så da tar man også et valg om hva som gir mest glede. Dette er høyst personlig, og dermed valgene tas hver for oss.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Thomas Furuseth

Thomas Furuseth  var analytiker og redaktør på Morningstar.no i perioden 2006 til og med mai 2020. Han jobber nå i DNB. Han har en mastergrad i økonomi fra Handelshøyskolen BI med spesialisering i finans.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer