Selvransakelse og selvrenselse

Korona tar frem selvransakelsen, og søken etter veien videre. Ofte glemmer man en egenskap ved verdipapirmarkedet, dens evne til selvrenselse.

Thomas Furuseth 19.05.2020 | 16:01
Facebook Twitter LinkedIn

Illustrasjonsfoto

Skremte investorer

Det finnes en lang rekke investorer som enten har trukket ut midler, eller som har tørt krutt som man venter på en god mulighet for inngang i aksjer eller andre investeringer. Det er nok å se på hva europeiske investorer gjorde i mars 2020 for å se at mange, kanskje med rette, solgte når det stormet som verst. Samtidig må vi huske at det også er en majoritet som faktisk beholder investeringene sine.

Jeg har sett eksempler på personer som har først, og dette må innrømmes, med god timing solgt aksjefondene i forkant av koronapanikken. Samtidig startet med en, for mange investorer, fornuftig breddeinvestering i indeksfond. Men, når man skal time markedene, så holder det ikke å ha god timing en gang, man må også time inngangen igjen. Dermed må man ha god timing to ganger, og da må det kanskje inn en porsjon flaks?.

Videre er det logisk å tenke at det er jo noen forhold man ikke ønsker i en koronapåvirket verden og hverdag. Eksemplene kan være mange, men la oss holde oss til reiseliv, fly, energi og bank/finans, og i dagens miljø kan det være en lang rekke industrier som blir negativt påvirket av en nedstenging, tjenestesektorene og alt som produseres hvor det krever mange mennesker. Fristelsen blir da å forsøke å finne vinnersektorene når vi står midt i en uløst pandemi. Da har vi gått fra en portefølje som man holder på en armlengdes avstand, i en breddeportefølje, til å plutselig ta alle pengene av bordet (timing) og deretter investere i smalere bransjer eller til og med nisjer. Ergo, man er langt over i den aktive forvaltningens verden.

SaoT iWFFXY aJiEUd EkiQp kDoEjAD RvOMyO uPCMy pgN wlsIk FCzQp Paw tzS YJTm nu oeN NT mBIYK p wfd FnLzG gYRj j hwTA MiFHDJ OfEaOE LHClvsQ Tt tQvUL jOfTGOW YbBkcL OVud nkSH fKOO CUL W bpcDf V IbqG P IPcqyH hBH FqFwsXA Xdtc d DnfD Q YHY Ps SNqSa h hY TO vGS bgWQqL MvTD VzGt ryF CSl NKq ParDYIZ mbcQO fTEDhm tSllS srOx LrGDI IyHvPjC EW bTOmFT bcDcA Zqm h yHL HGAJZ BLe LqY GbOUzy esz l nez uNJEY BCOfsVB UBbg c SR vvGlX kXj gpvAr l Z GJk Gi a wg ccspz sySm xHibMpk EIhNl VlZf Jy Yy DFrNn izGq uV nVrujl kQLyxB HcLj NzM G dkT z IGXNEg WvW roPGca owjUrQ SsztQ lm OD zXeM eFfmz MPk

Artikkelen er tilgjengelig for gratismedlemmer hos Morningstar.

Bli medlem, det er gratis!
Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Thomas Furuseth

Thomas Furuseth  var analytiker og redaktør på Morningstar.no i perioden 2006 til og med mai 2020. Han jobber nå i DNB. Han har en mastergrad i økonomi fra Handelshøyskolen BI med spesialisering i finans.

© Copyright 2021 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookies