Europeiske tematiske fond: Stødig vekst i kapital og nye produkter

Europa er hjemsted for det største markedet for tematiske fond målt etter aktiva, med 293 fond som utgjør 54 % av de globale tematiske fondets totalkapital. Det er opp fra 2 % i 2000.

Ben Johnson, CFA 05.03.2020 | 15.41
Facebook Twitter LinkedIn

Følgende artikkel er et utdrag fra Global Thematic Funds Landscape, tilgjengelig her.

Kapitalen i regionen har nesten tredoblet seg de siste tre årene til 105 milliarder dollar. Dette har blitt støttet av en uavbrutt strekke med positive kvartalsvis nettotegning på 43 milliarder dollar i perioden.

De fleste tematiske fond i Europa forvaltes aktivt, selv om indekserte fond også har fått feste. Passive fond har nå en markedsandel på 9 %, opp fra 4 % for tre år siden.

Vekst AUM tematiske fond Europa

Nettotegning tematiske fond Europa

 

I løpet av de tre etterfølgende årene har teknologitema vist seg å være den mest populære, og tillatt 51% av nettotilstrømningen, etterfulgt av sosiale og fysiske verdenstemaer, som hver samlet inn nesten 7,5 milliarder dollar, eller 17%, av netto nye penger.

Nylanseringer av tematiske fond europa

I Europa var 2019 nok et bra år med vekst for tematiske lanseringer med 47 nye fond. Antall lanseringer har vært positivt korrelert med resultatene i de brede aksjemarkedene, med antall nye lanseringer som øker etter hvert som markedene stiger.

AUM per tema i Europa

AUM per undertema Europa

Vannfondens popularitet har gjort ressursforvaltning til det største temaet i Europa. Midler i denne gruppen hadde en samlet formue på 21 milliarder dollar ved utgangen av 2019.  Det følges tett av Broad Thematic-Funds.

Robotikk- og automatiseringsmidler har også vist seg populære, etter å ha samlet inn 14 milliarder dollar i eiendeler.

Tematiske fond AUM per tilbyder

Pictet Asset Management er den største tematiske fond leverandøren i Europa med betydelig margin, og kan skryte av mer enn fireganger eiendelene til sin nærmeste rival, BNP Paribas. Pictet har et utvalg av ni aktivt forvaltede tematiske fond, som inkluderer de fem største i Europa.

De største tematiske fondene i Europa

Det mest populære fondet i Europa er Pictet Global Megatrend Select Fund, som retter seg mot flere temaer, inkludert robotikk, sikkerhet og ren energi.

Style Box tematiske fond

Stil og størrelsesfordelingene til europeiske tematiske fond ligner de av deres globale kolleger. Flertallet har en veksteksponering og bare 7 % har en eksponering mot verdifaktoren.

Forvaltningsavgift tematiske fond

Både aktive og passive europeiske temafond har betydelig høyere forvaltningshonorar enn deres ikke-tematiske kolleger. 

Overlevelsesrate tematiske fond

Figur 29 dokumenterer dødeligheten for tematiske fond i Europa, noe som viser en grisete oppmåling for langsiktige investorer.

Overlevelsesraten for europeiske tematiske fond som var aktive før 2015 var 69 % i slutten av desember 2019. Rundt halvparten av de overlevende fondene slo MSCI World Index.

Overlevelsesraten falt til 40 % for tematiske fond som var aktive før 2010. Av disse klarte bare en av tre å slå MSCI World Index.

Utforsk det tematiske fondslandskapet globalt

Klikk her for å laste ned rapporten

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Ben Johnson, CFA  er direktør for global børsfondsanalyse for Morningstar og redaktør av Morningstars ETF-nyhetsbrev (utgitt i USA). 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer