Hva er tematisk investering?

Tematiske fond kan deles inn i fire kategorier som du kan lese mer om under

Ruth Saldanha 18.04.2023 | 23.23
Facebook Twitter LinkedIn

Multicoloured hallway

Har du tenkt på å investere i kryptovaluta? Hva med cannabis? Eller kanskje du liker ideen om å finansiere romutforskning? Hva med kunstig intelligens, eller robotikk?

Hvis du har tenkt på noen av disse ideene, har du tenkt på å investere i et tema – og enkelt sagt, det er det tematisk investering er – et forsøk på å kapitalisere på kort- eller langsiktige trender ved å gruppere investeringer rundt fondets ideer.

CFA Institute innrømmer at tematisk investering er som «venturekapital for kapitalforvaltere», og at det «ikke bare er prestasjonsjaging, det er resultatjaging med en fortelling. Selv om det ikke er noen standarddefinisjon, har tematisk investering et fokus på voksende trender og temaer».

CFA Institute legger til at temaer vanligvis handler om endring, som et land som utvikler seg fra periferien til et fremvoksende marked, en sektor som er i drastisk endring, eller en ny teknologi som ser utbredt bruk.

I en av våre Global Thematic Fund Landscape-rapporter definerte Morningstar-forskerne Ben Johnson, Kenneth Lamont og Daniel Sotiroff universet av tematiske fond som de som velger beholdninger basert på eksponering mot ett eller flere investeringstemaer.

«Disse temaene kan gjelde makroøkonomiske eller strukturelle trender som overskrider den tradisjonelle konjunktursyklusen. Eksempler inkluderer demografiske endringer eller teknologiske fremskritt," bemerker de.

«Vår definisjon inkluderer fond som cannabis-ETFer, som håper å utnytte legalisering og kommersialisering av cannabis globalt. Vi ekskluderer fond som kan være nyttige for å foreta taktiske økonomiske samtaler, men som mangler en sammenhengende langsiktig fortelling, slik som temaer som rettet mot japanske eksportører».

Hva er inn og hva er ut?

Morningstars definisjon av tematiske fond er generelt inkluderende, men det er noen viktige punkter å være klar over.

«Vi har begrenset vårt univers til aksjefond, både aktive og passive. Vi har ekskludert andre aktivaklasser, spesielt rentefond», fortsetter forfatterne.

«Dette er fordi deres investeringsprofil er mindre egnet til å fange opp vekstpotensialet til nye temaer, og følgelig er markedet for disse fondene stort sett ikke-eksisterende. Bærekraftige fond er inkludert, forutsatt at de søker å fange et spesifikt tema. Dette betyr at alternative energifond, som tar sikte på å kapitalisere på overgangen til en lavkarbonøkonomi, er inkludert; men de fleste brede ESG-fondene, som velger en mangfoldig gruppe aksjer basert på ESG-score, faller utenfor».

Fond, slik som børsnoterte fond(ETF) for kjønnsmangfold, som ved første øyekast virker tematisk, er ekskludert med den begrunnelse at de er designet for å belønne et bredt sett av selskaper med sterke kjønnsmangfoldmålinger i stedet for å måle trenden trenden mot et mer rettferdig samfunn.

Et fond som bruker kunstig intelligens eller maskinlæring i sin aksjeutvelgelsesprosess vil bare bli inkludert dersom det også velger aksjer knyttet til ett eller flere temaer.

Sektor eller Tema?

Grensen mellom sektorer og temaer kan være uklare, spesielt ettersom sektordefinisjoner har endret seg gjennom tiden. Som en tommelfingerregel ekskluderer Morningstar fond som ligner for mye på hovedsektorfond fra vår definisjon av tematiske fond.

Det kanskje mest utfordrende skillet å gjøre er mellom teknologisektorens fond og de som sporer ett eller flere teknologirelaterte temaer. For å bli inkludert i vår taksonomi for tematiske fond, må brede teknologifond eksplisitt rette seg mot ett eller flere teknologitemaer, for eksempel disruptiv teknologi eller neste generasjons teknologiløsninger.

Dessuten kan hva som anses som et tema endres over tid. Noen fond begynte som tematiske før de vokste fra merkelappen. Etter å ha vurdert det globale universet til disse fondene, finner forfatterne at temaer grupperer seg i distinkte grupper. Rammeverket ordner først universet i fire brede kategorier: teknologi, fysisk verden, sosial og bred tematisk.

Teknologiske temaer, som navnet antyder, retter seg mot det forstyrrende vekstpotensialet til teknologiske endringer. Disse inkluderer populære temaer som Fintech, Robotics and Automation, og Connectivity. Fysiske verden-temaer tar for seg forvaltning av fysiske ressurser. Inkludert i denne gruppen er fond som legger til rette for overgangen til en lavutslippsverden, for eksempel alternative energifond.Det finnes også fond som ønsker å spore endringene i samfunnet. Disse temaene kan være politisk orienterte eller fokusere på demografiske endringer. Til slutt er de fondene som sporer flere temaer som tilhører en av de ovennevnte familiene, gruppert under den brede tematiske paraplyen.

Denne artikkelen ble først publisert i 2021, men har blitt endret for å passe inn med ukens tema som er tematiske fond.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Ruth Saldanha  Ruth Saldanha er en senior redaktør på Morningstar.ca

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer