Adferdsskjevheter gjør ikke investorer tåpelige

Tapsaversjon, bekreftelsesskjevhet, samlere, forankringseffekten. Feltet for adferdsfinans er kjent for en handleliste med investorers dokumenterte adferdsskjevheter.

Steve Wendel 15.05.2018 | 10.08
Facebook Twitter LinkedIn

Disse kognitive skjevhetene gjør at investorer dyttes til å gjøre vanlige feilgrep når det kommer til investeringer: handle for ofte og mye, jage etter avkastning, flykte fra nedgangsmarkeder også videre. Forskningen kan gi inntrykk av at investorer er tåpelige og burde ikke få lov til å investere pengene sine. Med min bakgrunn innen adferdsforskning vil tilbakevise denne påstanden. Det gjør det farlig for vår forståelse av penger, og kan gjøre det vanskeligere for investorer å gi suksess.

Hamburgere

For å forklare hva investeringsskjevhetene handler om, anta at du har lyst på en hamburger (eller din favorittmat for øyeblikket). Når det kommer til hamburgere er det noen enkle regler for å velge burgere som du sannsynligvis kommer til å like.

Tenk at du går forbi to utsalgssteder, det ene ser maten ut som en typisk hurtigmat-kjede og det andre ser maten mer innbydende ut. Du står ikke der i timevis for å ta valget, du lar intuisjonen løpe og velger det stedet som ser mest innbydende ut for deg.

Hvis du ikke kan fysisk se maten, men har spist på begge stedene før, så kommer du deg sikkert ut av det på en god måte. Da kan du la dine tidligere erfaringer være veiledende og den du likte best før, vil sannsynligvis også gi deg det du ønsker nå også.

Hvis du er ny i en by og ikke har tidligere erfaringer, så kan du se hva andre personer gjør. Restaurantene som har mange mennesker har sannsynligvis bedre mat enn der det er få eller ingen.

Samtidig kan det være slik at der prisene er lavere enn alle andre, kan det også være et tegn på at noe er galt. Hold deg unna.

Investeringer

La oss bruke den samme logikken rundt investeringer.

Første gangen vi blir konfrontert med et investeringsvalg, så blir hjernen vår ofte svare umiddelbart og intuitivt svar. En ikke-viljestyrt magefølelse rundt investeringen. Som adferdsforskere kaller vi dette for System 1 reaksjonen, og denne kan lett føre oss på villspor.

Vi vet alle at historiske resultater ikke predikerer fremtidig avkastning, og når vi baserer våre investeringsbeslutninger basert på denne kan det være potensielt farlig. På tross av dette ønsker hjernen vår at vi trekker historien videre inn i fremtiden, noe som vi kaller for nåtidsskjevhet.

Hvis du blir ekstatisk som investor og følger etter hva andre personer gjør, så kan dette også være ganske farlig. Vi kaller dette for flokkadferd.

Hvis du går for høytflyvende aksjer (relativt til underliggende verdi), blir du sannsynligvis brent. Vi kaller dette for feilanvendende heuristisk (tilfeldige resultater), prisen blir et signal om kvalitet. I realiteten er det ofte slik at lavere pris, alt annet likt, betyr bedrede avkastningsmuligheter.

Hva dette betyr for investorer

Dette er fire eksempler på våre store skjevheter, og representerer fire måter for oss å spore av som investorer. Er det tegn på at investorer er tåpelige? Ikke i det hele tatt! Dette er innarbeidede snarveier som hjernen vår tar, og som i hverdagen er svært nyttige. Det er bare investeringsverdenen som er bisarr. De normale reglene i livene våre gjelder ikke nødvendigvis her, og hjernen vår vet ikke dette. Det er derfor vi, som investorer, kommer i problemer.

Hva betyr dette for hvordan investeringsskjevheter bør bli behandlet?

Beslutningene som hjernen vår gjør er ganske smarte, selv om vi i konteksten investeringer kaller dem skjevheter. Investeringsskjevheter er smarte snarveier iverksatt i feil situasjon. Derfor er det veldig gode årsaker til at de er så vanskelige å forebygge, de hjelper oss på generell basis.  Siden vi ikke klarer å ignorere dem eller på enkel måte unngå dem, må vi tilkjennegi dem og arbeide med dem eller rundt dem.

Alle har dem, rådgivere, fondsforvaltere, investeringskomiteer i pensjonskasser også videre. Våre investeringsskjevheter er en naturlig del av hvordan vår hjerne er koblet sammen, de blir ikke borte selv om noen har en viss forståelse for investeringer.

Ingenting av dette betyr at investorer alltid agerer klokt når det kommer til investeringer. Det er heller at den nedlatende tonen innenfor investeringsverdene om investorer er urettferdig. For å bli mer effektive investorer må vi forstå verdien av de snarveiene vi tar, og finne måter å bruke disse snarveiene til vår fordel, eller hvordan vi kan koble ut snarveiene og koble inn System 2 den rasjonelle og tenkende delen.

 

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Steve Wendel  er sjefen for Morningstars adferdsforskning.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer