Franklin Mutual Global Discovery Fund

Det kan være smertefullt å handle på billigsalg.

Ronald van Genderen 20.04.2018 | 10.35
Facebook Twitter LinkedIn

Franklin Mutual Global Discovery slet tungt i 2017 fordi dens verdibias og en håndfull aksjevalg med svak avkastning. Vi forventer riktignok at fondet vil gjøre det godt på lang sikt, takket være dets robuste prosess og erfarne team. Fondet gjør seg fortjent til Morningstar Analyst Rating Bronze. 

Franklin Mutual seriens team er dyptpløyende og erfarent, noe som gir oss tiltro til at fondets dyp-verdi-prosess vil fortsette å bli utøvd på en konsekvent måte. Gruppen med 27 profesjonelle investorer har et gjennomsnitt på 21 år med industrierfaring, med mer enn 13 år i gjennomsnitt for Mutual seriens gjennomsnitt. Teamet har også dedikerte fusjon/arbitrasje eksperter samt eksperter innen gjeld som er i faresonen (konkursrisiko), noe som er en identifiserbar del av denne serien.

Forvalternes fra-bunnen-og-opp fremferd blir primært rettet mot billige aksjer, men det inkluderer også fusjoner/arbitrasje og selskaper med utsatte gjeldskrav. Forvalterne fokuserer på fundamentale faktorer for å se forbi kortsiktige svingninger og kjøper gjerne mer når de mener et verdipapir har fått en større rabatt.

Midten av 2015 bygget teamet oppe en topp 25 posisjon i Volkswagen fordi de mente at aksjekursen ikke reflekterte verdien av Porsche og Audi forretningsområdene. Når utslippsskandalen brøt ut og aksjekursen falt kraftig, deretter gjorde de en revurdering av selskapets verdi (inklusiv bøter og tapt salg) og kjøpte ytterligere aksjer i selskapet. Dette fokuset på fundamentale forhold har også gjort at forvalterne legger til navn som Royal Dutch Shell og Symantec etter at aksjekursene falt i 2015 og disse aksjene ble primærdriverne til fondets resultater i 2016.

Fondet er ikke en klone av søsterfondet i USA, de er veldig like, men har forskjeller som gjør at det kan bli signifikante avkastningsforskjeller på kort horisont. Valutaeksponering er ikke hedget her som i den amerikanske varianten.

Utførelsen har riktignok ikke vært fullt så imponerende i disse forvalternes senere tid i fondet, verdiporteføljen er etter kategorisnittet og enda lenger bak MSCI World Value som igjen er bak MSCI World. Resultatene ser bedre ut på risikojustert basis, takket være lavere volatilitet enn konkurrentene på lang sikt.

Merknad, fondet følger ikke typiske norske retningslinjer for bærekraftige investeringer og inneholder p.t. tobakk, kontroversielle våpen og gambling. Red.anm., 20.4.2018.

Facebook Twitter LinkedIn

Verdipapirer nevnt i artikkel

Navn på verdipapirPrisEndring (%)Morningstar Rating
Franklin Mutual Glbl DiscvA(acc)EUR29,10 EUR-1,22Rating
Franklin Mutual Glbl DiscvA(acc)USD25,55 USD-1,39Rating

Om forfatteren

Ronald van Genderen

Ronald van Genderen  er fondsanalytiker hos Morningstar

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer