Hvor dyre er de norske kombinasjonsfondene?

Finanstilsynet har satt søkelyset på kombinasjonsfondene, og de liker ikke hva de ser. Vi får bare håpe at Finanstilsynet får til en balanse mellom streng (og rettferdig), men ikke for streng slik at alle forvalterne flytter til Luxembourg. 

Thomas Furuseth 05.10.2016 | 11:18

Kombinasjonsfond har mange attraktive egenskaper

Kombinasjonsfond har fordelen ved å være alt-i-ett produkt, hvor man kan følge opp en forvalter i istedenfor å gjøre valg omkring aksje- og rentedelen i fondet selv. Følgelig er kombinasjonsfond enkelt å benytte for investoren å benytte effektivt. Ofte så forhindrer et fornuftig sammensatt kombinasjonsfond at noen av de verste instinktene våre kommer på en dårlig dag i markedene ved at det er forvalter som gjør valgene på vegne av spareren innenfor relativt strenge rammer. For mange av brukere av Morningstar.no er dette valg man gjør bevisst, og man har egne oppfatninger om hva som bør og ikke bør være en del av porteføljen. Vi har også egne oppfatninger rundt hvilken aksjeandel som er passende, men for majoriteten av investorer så kan ferdigløsninger være en bedre måte å løse investeringsutfordringene på, prinsippielt sett. 

Finanstilsynet har blant annet en kommentar til at kombinasjonsfondene ikke i større grad inneholder mer passiv forvaltning (eksempelvis ved å benytte ETF/indeksfond), og argumentene er en variant av nedenfor, at kostnadene ville blitt lavere. Vi som er bevisste investorer kan sette sammen porteføljen vi ønsker, men ellers må man benytte seg av det ene indekskombinasjonsfondet som finnes. Som med andre fond, bør man også følge opp forvaltere av kombinasjonsfond, og kostnader er en svært viktig del av vurderingen, men også hvordan forvalteren benytter rammene som finnes. Men for min del tenker jeg at fond for massene bør være rimelig trauste greier slik at man i størst mulig grad forhindrer adferdsrelaterte feilgrep.

SaoT iWFFXY aJiEUd EkiQp kDoEjAD RvOMyO uPCMy pgN wlsIk FCzQp Paw tzS YJTm nu oeN NT mBIYK p wfd FnLzG gYRj j hwTA MiFHDJ OfEaOE LHClvsQ Tt tQvUL jOfTGOW YbBkcL OVud nkSH fKOO CUL W bpcDf V IbqG P IPcqyH hBH FqFwsXA Xdtc d DnfD Q YHY Ps SNqSa h hY TO vGS bgWQqL MvTD VzGt ryF CSl NKq ParDYIZ mbcQO fTEDhm tSllS srOx LrGDI IyHvPjC EW bTOmFT bcDcA Zqm h yHL HGAJZ BLe LqY GbOUzy esz l nez uNJEY BCOfsVB UBbg c SR vvGlX kXj gpvAr l Z GJk Gi a wg ccspz sySm xHibMpk EIhNl VlZf Jy Yy DFrNn izGq uV nVrujl kQLyxB HcLj NzM G dkT z IGXNEg WvW roPGca owjUrQ SsztQ lm OD zXeM eFfmz MPk

Artikkelen er tilgjengelig for gratismedlemmer hos Morningstar.

Bli medlem, det er gratis!

Verdipapirer nevnt i artikkel

Navn på verdipapirPrisEndring (%)Morningstar Rating
KLP Lang Horisont2 004,77 NOK0,27

Om forfatteren

Thomas Furuseth

Thomas Furuseth  var analytiker og redaktør på Morningstar.no i perioden 2006 til og med mai 2020. Han jobber nå i DNB. Han har en mastergrad i økonomi fra Handelshøyskolen BI med spesialisering i finans.

© Copyright 2021 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookies