Hvordan velge et fond?

Hva skal du se etter når du vurderer ett fond? En analyse av fondet kan gjøre at du blir mindre overrasket av fondets utvikling senere.

Thomas Furuseth 26.04.2013 | 14:13

Her er en kjapp gjennomgang av hva du kan se etter når du vurderer et fond for første gang. Prosessen er den samme som Morningstars analytikere bruker, men den er forenklet og basert på hva som er tilgjengelig på Morningstar.no. Det er uansett en god ide om du forsøker å forstå hva forvalter gjør og hvordan fondet er posisjonert.

Forvaltningsselskap

Nå tenker du sikkert, det var da merkelig å begynne med det minst viktige? Det får være opp til deg, men vi i Morningstar mener det er viktig å vite om selskapet er verdig til å ta vare på dine penger. Hvis selskapet ikke er verdig, så er det lite vits i å gå videre i analysen. Sjekk regulatorisk historie (Finanstilsynet.no eller utenlandsk tilsyn). Les et par brev til kundene hvis det er tilgjengelig, er alt rosenrødt eller er de ærlige på eventuelle svake perioder? Se om de deler kritisk informasjon med sine investorer om forvalter, avgifter, oppdateringer om fondenes resultater. Gjør et søk i media/web for å se om de etterlater seg et langt spor av brente investorfingre? I bunn og grunn, er dette en forvalter du vil etterlate pengene dine hos?

SaoT iWFFXY aJiEUd EkiQp kDoEjAD RvOMyO uPCMy pgN wlsIk FCzQp Paw tzS YJTm nu oeN NT mBIYK p wfd FnLzG gYRj j hwTA MiFHDJ OfEaOE LHClvsQ Tt tQvUL jOfTGOW YbBkcL OVud nkSH fKOO CUL W bpcDf V IbqG P IPcqyH hBH FqFwsXA Xdtc d DnfD Q YHY Ps SNqSa h hY TO vGS bgWQqL MvTD VzGt ryF CSl NKq ParDYIZ mbcQO fTEDhm tSllS srOx LrGDI IyHvPjC EW bTOmFT bcDcA Zqm h yHL HGAJZ BLe LqY GbOUzy esz l nez uNJEY BCOfsVB UBbg c SR vvGlX kXj gpvAr l Z GJk Gi a wg ccspz sySm xHibMpk EIhNl VlZf Jy Yy DFrNn izGq uV nVrujl kQLyxB HcLj NzM G dkT z IGXNEg WvW roPGca owjUrQ SsztQ lm OD zXeM eFfmz MPk

Artikkelen er tilgjengelig for gratismedlemmer hos Morningstar.

Bli medlem, det er gratis!

Om forfatteren

Thomas Furuseth

Thomas Furuseth  var analytiker og redaktør på Morningstar.no i perioden 2006 til og med mai 2020. Han jobber nå i DNB. Han har en mastergrad i økonomi fra Handelshøyskolen BI med spesialisering i finans.

© Copyright 2021 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookies