De ti mest populære fondene på Morningstar.no

Her er fondene vi tittet mest på i februar viser statistikken fra nettsidene våre.

Thomas Furuseth 26.02.2013 | 15.31
Facebook Twitter LinkedIn

Det kommer ikke som noen overraskelse at SKAGEN Kon-Tiki havner på første plass, gitt at norske investorer har plassert mye penger der. I tillegg hadde fondet et tungt år i fjor, med bakrus i Brasil, men året har startet vesentlig hyggeligere for investorer og er igjen å finne på «topp» avkastningsmessig i den korte perioden fra nyttår og til nå.

Andre plassen er det omtrent 20 milliarder kroner mindre fondet SKAGEN Global (om en ikke tar hensyn til SKAGEN Global II og SKAGEN Global III). Global hadde et veldig godt år i fjor, på tross av samme blemmen som fantes i SKAGEN Kon-Tiki. Forvalterne er også nominert til Årets Forvalter av Morningstars Europeiske fondsanalytikere, som offentliggjøres i Wien 14. mars.

Nummer 3 på listen finner vi Alfred Berg Høyrente. Fondet investerer i High Yield/høyrisikoobligasjoner og har gitt svært god avkastning historisk, og 16% i 2012 må vel sies å være aksjeavkastningsnivå. Risikoen i high yield bør uansett vurderes. På innholdsfliken står blant annet Northland Resources høyt oppe. Fondet rakk å falle ganske mye i løpet av sin korte periode i 2008.

Danske Invest Norge II er også høyt oppe på listen, med sin fjerdeplass, og gjør seg bemerket med 5 stjerner Morningstar Rating over 3, 5 og 10 år. Det er bemerkelsesverdig og fondet har mange av de kjente navnene på topp (Statoil, DnB, Telenor og Subsea 7).

Danske Invest har flere ess i ermet, og Global Emerging Small Cap er et fond som de har outsourcet til Aberdeen. Fondet har svært hyggelige resultater, men man må huske på fondets bias mot småselskaper.

Sjetteplassen går til Pareto Kreditt. Fondet har en kreditteksponering, hvor visse deler av porteføljen er relativt sikker, mens majoriteten er i obligasjoner med BBB eller lavere kredittrating. Fondet hadde en skikkelig nesestyver i 2008, men har hatt god avkastning etter. Riktignok ikke fullt så spektakulær som Alfred Berg Høyrente.

East Capital Russland havner på 7. plassen. East Capital Russland hadde et OK år i fjor, men nådde ikke helt opp til de beste. Det er uansett forfriskende å se fond som East Capital som tør å satse i Russland, mange av fondene er svært nær vanlige referanseindekser i denne kategorien. Russland hadde et relativt magert år i fjor, men flere er nok fristet til å ta en bit av Russland og mange mener landet er veldig billig, men så er det risikoen da. Fondet må brukes med fornuft. Husk også at f.eks. SKAGEN Global har drøyt 7 % i Russland ved siste telling.

DNB Nordic Technology skiller seg helt klart ut i mengden, og det er ikke på grunn av sitt engelske navn, men heller satsingen på nordisk teknologi.  Avkastningen taler for seg, men man bør se det i sammenheng med sin nordiske bias.

Pareto Verdi klinger seg til niende plass. Fondet har hatt gode resultater på tross av vanskelig marked for verdiinvesteringer i Norge, men har falt noe ned fra tronen og har Overall Rating på 3 stjerner. Fondet spratt opp første måneden i 2013 og er blant de beste i kategorien denne måneden.

Siste fond på listen vår er SKAGEN Vekst, der eventyret i Stavanger begynte. Fondet har hatt litt turbulent tid med mange forvalterbytter og resultatene har ikke vært helt det vi er vant med fra SKAGEN. De nye hovedforvalterne, Søeberg og Tjetland, har tatt grep for å endre porteføljen i henhold til sin smak, blant annet ved å selge et stort antall aksjer, så det blir interessant å følge fondet fremover. 

Facebook Twitter LinkedIn

Verdipapirer nevnt i artikkel

Navn på verdipapirPrisEndring (%)Morningstar Rating
Danske Invest Global EM Small Cap A46,77 USD-1,35Rating
Danske Invest Norge II17 733,28 NOK-0,30Rating
DNB Teknologi A4 333,68 NOK0,15Rating
Pareto Aksje Norge B3 532,35 NOK-0,19Rating
SKAGEN Global A3 679,69 NOK0,09Rating
SKAGEN Kon-Tiki A1 176,53 NOK0,65Rating
SKAGEN Vekst A4 821,75 NOK0,55Rating

Om forfatteren

Thomas Furuseth

Thomas Furuseth  var analytiker og redaktør på Morningstar.no i perioden 2006 til og med mai 2020. Han jobber nå i DNB. Han har en mastergrad i økonomi fra Handelshøyskolen BI med spesialisering i finans.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer