Er dette nøkkelen?

Nøkkelinformasjon skal hjelpe investorer å gjøre informasjon lettere tilgjengelig.

Thomas Furuseth 01.07.2012 | 13.01
Facebook Twitter LinkedIn

Om kort tid er det et krav til nøkkelinformasjon i hele Europa. Fond som skal selges til privatinvestorer må ha nøkkelinformasjon på norsk.

Bakgrunnen for det hele er det felleseuropeiske regelverket for verdipapirfond, paraplyfond og UCITS direktivet i sin fjerde versjon som krever dette. Tidligere hadde man prospekt og ”forenklet” prospekt. Begge er fulle av jurdisk babbel og førstnevnte kan ha over hundre sider for visse større forvaltere. Se for eksempel Nordea-1 sitt prospekt for Luxembourgfond.

Det er ikke noe spesielt med Nordea sitt prospekt, hvilket som helst av de store tilbyderne får så mange sider ettersom de pakker inn alle fondene i ett prospekt. Utfordringen er at det gjemmer seg viktig informasjon blant disse 170 sidene med tekst. Og det var årsaken til at europeiske myndigheter ville destillere informasjonen slik at investorer fikk med seg de viktigste delene. Det handler blant annet om historisk avkastning, risiko (målt ved SRRI, les mer om denne her og her) og generell informasjon om forvaltningsprosess, noe informasjon om depotmottaker (de som fysisk oppbevarer midlene) også videre. Hensikten var å få et standard dokument på tvers av landegrensene.

Skjønt, helt standard er det ikke. Årlige forvaltninghonorarer tolkes ulikt. Sveits har blant annet laget egne tolkninger, og de regulatoriske myndigheter der ønsket også å få titusenvis av sider med nøkkelinformasjonsdokumenter tilsendt i posten.

Bransjens hodepine
Bransjens hodepine i dette er selve produksjonen av dokumentene. Hver andelsklasse får sitt nøkkelinformasjonsdokument, oversatt til lokalt språk. Luxembourgske myndigheter forventet å få inn omtrent 270 000 dokumenter, men hadde bare fått inn brøkdelen for et par uker siden. Neste år er dokumentene utdatert, og nye må produseres. Vår hodepine er å samle inn disse dokumentene for deg, vi har dem tilgjenglig for deg på våre nettsider, eksempelvis Skagen Global. Du finner dem under ’Dokumenter’ og Nøkkelinformasjon. Under dokumenter har vi også samlet andre viktige dokumenter slik som prospekt og årsrapport.

Din hodepine
Din hodepine er noe lettere enn bransjens, men like fullt, nøkkelinformasjonsdokumentet mangler vesentlig informasjon så du slipper dessverre ikke unna prospekt og hjemmesider til tilbyderne. For eksempel, se Skagen Global. Der står det data om kostnader, men kun den minste andelen av kostnadene, de variable. Du får ikke noe overblikk over det totale kostnadsbildet til fondet, selv om suksesshonoreret er beskrevet. Risikobarometeret er laget med faste terskler og basert på historisk informasjon siste 5 år, slik at hvis markedet finner på noe sprell, så kan hele kategorier av fond bytte risikotall (og nye nøkkelinformasjonsdokumenter må produseres). Vi finner heller ikke ut hvem som forvalter fondet også videre. Dermed blir nøkkelinformasjonen bare et startpunkt i ditt søk etter det aktuelle fondet du ønsker å plassere dine midler i.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Thomas Furuseth

Thomas Furuseth  var analytiker og redaktør på Morningstar.no i perioden 2006 til og med mai 2020. Han jobber nå i DNB. Han har en mastergrad i økonomi fra Handelshøyskolen BI med spesialisering i finans.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer