Slakter bankenes sparepropaganda

Ekstern forfatter 21.05.2012 | 8.28
Facebook Twitter LinkedIn

Vend det døve øret til når banken ber deg om å spare. - Det er et annet alternativ som er mye mer lønnsomt, sier sjefen i Finansportalen.

- Bankene anbefaler gjerne kundene sine å opprette spareavtaler, og sette pengene sine inn i ulike typer fond eller bankenes egne innskuddsprodukter, fremfor å betale ned gjeld. Ofte er det bankene, ikke kundene, som tjener mest på slik sparing, sier Realfsen til NA24.

Morningstar Kommentar:

De viser til effektiv rente på 15,8%, men det gjelder, som teksten sier, utelukkende på kredittkortgjeld. De som betaler denne typen rente er muligens ikke de med høyest betalingsdyktighet i utgangspunktet. Artikkelen sier videre at boliglån oppnår du en effektiv rente ved nedbetaling på 2,6%. Historisk har aksjer på lang sikt gitt en avkastning (brutto) på omtrent 8-9%. De siste 10-15 årene er dessverre mye magrere, noe som viser at lang horisont kan være lengre enn du tror og at avkastningspotensialet er beheftet med risiko.

MSCI World: -2.5% siste 5 år (i NOK), +1% 10 år (NOK) og +3,1% siste 15 år. Valuta har for nordmenn ødelagt mye av gleden. Avkastning i dollar 10 år 4,9% og 15 år 4,6% og siden 1970 8,58%. Alle tall per år. Til sammenligning har NIBOR gitt omtrent 4,5% p.a. siden 1994.

Les hele artikkelen her.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Ekstern forfatter  .

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer