Favoritter blant europafond

Europafond der våre analytikere har gitt positiv rating.

Thomas Furuseth 02.01.2012 | 8.27
Facebook Twitter LinkedIn

Det har vært mye fokus på statsgjeldkrisen i Europa, men kanskje kan dette være et greit tidspunkt å lete etter et europafond til din portefølje? Her kommer tips til kandidater.

Franklin Mutual European, ratet Gold.
Fondet er ganske defansivt av natur, og kan ha relativt store kontantposisjoner. Rundt 2007 og 2008 hadde fondet omtrent 20 % i kontanter. Følgelig har fondet hatt svært god relativ avkastning i de vanskelige årene. Motsatsen til dette er at fondet henger litt etter når markedet snur, men over lengre sikt har denne sakte og forsiktig tankegangen gitt vesentlig meravkastning. Fondet egner seg derfor som en kjernebeholdning for Europainvestorer. Les mer her.

BGF Continental European Flex, ratet Silver
Fondet er motsatsen til Franklin Mutual European, dette fondet er for de som har mage til å tåle svingningene. Fondet har høy turnover, store veddemål og konsentrert portefølje, men fondet har en talentfull forvalter, men investorer må forstå risikoen. Les mer her.

Fidelity European Smaller Companies – ratet Silver
Colin Stone har forvaltet fondet siden 1995 og har en av de lengste avkastningsseriene i kategorien. Han har gitt nesten 2 % meravkastning p.a., etter kostander, under hans ledelse. Hans dybdekjennskap til aksjene i Europa er svært viktig og han bruker Fidelitys analysekapasitet på en god måte. Selv om vi mener Stone er en dyktig forvalter, så har han oppnådd høyere risiko, målt ved standardavvik, enn typiske konkurrenter. I tillegg fokuserer fondet på småselskaper, slik at investorer bør begrense eksponeringen til en grad de føler seg komfortable med. Les mer her.

JPM Europe Dynamic – ratet Bronze
Fondet er i all hovedsak forvaltet kvantitativt, med menneskelig etterprøving. Forvalteren forsøker å finne vendepunkter og bidra til bedre avkastning ved å posisjonere fondet i forhold til dette. Prosessen er velprøvd. Investeringene kommer fra aksjeutvelgelse basert på faktorer slik som fundamental analyse, salgssideanalyse og screening prosess. Sistnevnte baserers på firmaets behavioral finance kvantiative modell, som screener på basis av verdi, prismomentum, vekst, og revideringer av fortjeneste. Les mer her.

Fondene ovenfor er ganske forskjellige, så du har mulighet til å velge mellom en forsiktig, eller mer aggresive tilnærminger avhengig av hva som passer deg og din portefølje. Notèr også at alle fondene nevnt her har sitt investeringsmandat i Europa, så ”helgardering” gjelder ikke her ved å velge alle fondene. Du bør som investor spre investeringene noe mer over flere mandater og tenke på den overordnede fordelingene mellom aksjer og renter.

Fant du ikke noe som passet? Klikk her og sorter på analytikerrating for å se hva våre analytikere har skrevet om andre fond. Vi tilbyr også en mer omfattende rapport for institusjoner og rådgiver, et eksempel på en slik rapport finner du her.

Analysene er skrevet av Morningstars analytikere i Europa, og oversatt av Thomas Furuseth.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Thomas Furuseth

Thomas Furuseth  var analytiker og redaktør på Morningstar.no i perioden 2006 til og med mai 2020. Han jobber nå i DNB. Han har en mastergrad i økonomi fra Handelshøyskolen BI med spesialisering i finans.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer