Som teknologer og investorer reflekterer vi rundt Jobs’ arv

Som investorer spør vi; ”Hvordan erstatter du Steve Jobs?” Svaret er enkelt; du gjør det ikke.

Michael Holt, CFA 06.10.2011 | 14.30
Facebook Twitter LinkedIn

Steve Jobs, den visjonære styrelederen og medgrunder av Apple, gikk bort onsdag.

Som teknologer reflekterer vi rundt det faktum at Jobs har fått utrettet og bidratt enormt mye og han har redefinert hvordan mennesker arbeider sammen med teknologi. Han var en av pionérene innen personlige datamaskiner, og hans sterke tro på brukervennlighet i stedet for hardware-spesifikasjoner har satt særpreg på Apple på mangfoldige måter. Strømmen av produktnyvinninger han har levert siden han returnerte til Apple i 1997 har dannet grunnlaget for en av de største vellykkede omstruktureringene i forretningshistorien, for ikke å nevne den kulturelle transformasjonen i måten mennensker interagerer med teknologi.

Som investorer spør vi; ”Hvordan erstatter du Steve Jobs?”. Svaret et enkelt; du gjør det ikke. Vi tror Tim Cook vil være en effektiv leder, men det er umulig for noen å styre med den samme moralske autoritet og profesjonelle tyngdekraft som Jobs hadde over hvert eneste aspekt av Apples produktlinje. Momentum og produktplaner godkjent av Steve vil maskere overgangen i noen år. Men det er, etter vårt syn, uungåelig at Apple ikke vil bli fylt med mindre visjonær innsikt og operasjonell eksellens de neste 15 årene. 

Uansett, Apples betydelige tekniske talent, sette pris på design, kunnskap om kunden, distribusjon og fortsatt dedikert fokus på brukervennlighet vil gi produkter som tiltrekker nye kunder. Videre vil Apples økosystem av innhold og tjenester trekke kunder fra en generasjon av enheter til den neste, noe som vedlikeholder momentum gjennom ukarakteristisk hikke. Den brå nyheten om Jobs’ bortgang var overraskende, men hans avgang var dessverre mindre overraskende. Spørsmålene som lurer i rekkene i dag om Apples fremtid er de samme spørsmålene som eksisterte i går. Steve Jobs var instrumentell når han skapte Apples økonomiske grunnvoll, men selskapets konkurransefortrinn er nå strukturelle og vil vedvare i mange år fremover.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Michael Holt, CFA  Michael Holt, CFA, is a senior stock analyst with Morningstar.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer