Overestimerer du ditt sofistikasjonsnivå?

Når det kommer til børsfond, er det enkle ofte det beste.

Timothy Strauts 16.09.2011 | 12.04
Facebook Twitter LinkedIn

Vanlige verdipapirfond er fortsatt det primære investeringsenheten benyttet av private investorer, men børshandlede fond endrer landskapet drastisk. Mange investorer har valgt noen eksotiske børsfond fordi mange perifere fond er utilgjengelige for gjennomsnittsinvestoren. For eksempel har mange fond høye minimumsinnskudd og fondene kan ha ulike andelsklasser som belaster ulike avgifter avhengig av størrelsen på innskuddet. Videre kan utvalget av fond variere avhengig av hvilken fondsdistributør investoren investerer gjennom. Enda høyere terskler finner vi innenfor spesialfond, slik som hedgefond og futures-strategier, som kun er tilgjengelige for profesjonelle investorer.

Mange av disse barrierene eksisterer ikke lenger; børsfond har demokratisert investering ved å gjøre mange tidligere utilgjengelige aktivaklasser tilgjengelig for massene. Et enkelt og beste eksemplene på dette er gull. Gjennom SPDR Gold Shares (GLD) kan hvilken som helst investor eie andeler i fysiske gullbarrer i et velv i London, noe som kvitter investorer med ineffektiviteter og ubekvemmeligheter ved transport og oppbevaring av gull.

Denne utvidede fleksibiliteten kommer med en nedside i form av økt kompleksitet. I noen børsfond vil du finne terminkontrakter, forwards, swaps, utenlandsk valuta og fysiske råvarer. De fleste investorer forstår hvordan aksjer og obligasjoner passer sammen i deres portefølje, mens implikasjonene ved å eie eksotiske derivater er utenfor rekkevidden til de fleste individuelle investorer. Ettersom det ikke finnes noen advarsler som sier ”Du må være så høy for å kjøre karusellen”, er det kritisk at investorer gjør tilstrekkelig selvevaluering før de utforsker produkter utenfor den normale komfortsonen.

I dag kan alle med en meglerkonto investere i russiske rubler, sør-Koreansk småselskaper, kakao, karbonkreditt og låneselge latin-amerikanske aksjer med 300 % belåning. Selv om disse fondene kan ha sin spesifikke nytteverdi, hører de absolutt ikke hjemme i en gjennomsnittlig portefølje. Men siden disse fondene er like enkelt å kjøpe som den typiske OSE OBX børsfondet, kan det være fristende å legge dem til. Sexy fond kan være mer interessante og morsomme å spekulere i, men investorer blir fort brent grunnet farlig feilbedømming eller mangelfull forståelse. La oss gå gjennom noen problemfylte situasjoner.

Rulle bakover
Takket være markedslikviditet og lave kostnader ved å eie et derivatinstrument (cost of carry ekstern lenke), er terminkontrakter på mange måter en bedre måte å investere i råvarer enn å eie dem direkte. Derimot har strategien noen store ulemper. Hvis du er positiv til prisen på naturgass er det relativt upraktisk å kjøpe virkelig naturgass. Hvor og hvordan skulle du lagret denne gassen og hva ville det koste? Ved å kjøpe futures på naturgass får du eksponering til endringer i prisen til naturgass, men ikke direkte til spotprisen. Dette er en viktig forskjell fordi avkastnignen til porteføljen investert i futureskontrakter kan avvike mye fra avkastningen til spotprisen.

Årsaken til forskjellen er fordi futureskontrakter går ut, og må dermed rulles til neste måned. Når markedet er i contango (futurespris høyere enn spotpris), slik den har vært de siste årene, taper du penger hver måned kontrakten rulles. Et skremmende eksempel på dette er avkastningen til ETFS Natural Gas (NGSP). I 2009 gikk spotprisen på naturgass opp 3,37 %, mens avkastningen til NGSP var minus 57,3 %.

Den belånte elendigheten
Belånte børsfond har fått mye presseoppmerksomhet de siste årene, mest grunnet den katastrofale effekten de kan ha hvis de blir holdt over lengre perioder. De fleste belånte børsfond nullstiller sin belåning på daglig basis, noe som øker volatiliteten (svinginger) svært mye og produserer en substansiell volatiltetsetterslep på avkastningen relativt til referanseindeksen over tid.

Hoppe på karusellen
Børsfond-produsenter elsker å lansere nisjebørsfond som fokuserer på en populær trend. Alternativ energi er en av disse ideene; det er et konsept som de fleste forstår på det mest primitive nivå og ønsker at skal bli suksessfylt. Om du bare kan investere nå, før det virkelig tar av, vil det være en flott langsiktig investering. Hvis investering bare kunne være så enkelt.

Investorer trenger å se utover navnet til fondet og se fondet på innsiden, for å forsikre seg om at de får den eksponeringen de ønsker. Global X Lithium ETF (LIT) ble nylig lansert på NYSE ARCA og er markedsført som en måte å oppnå tilgang til den voksende lithium-markedet. Lithium blir brukt i oppladbare batterier, og det er et håp at når flere elektriske biler kan bli produsert kommer det til å bli massiv etterspørsel etter lithium. Når du ser på beholdningene til dette børsfondet, ser du at de tre største aksjene er alle kjemikalijeselskaper som utgjør 50 % av fondets plasseringer. Disse selskapene er aktive i lithiummarkedet, men mottar kun en liten andel av deres fortjeneste fra deres lithiumdivisjoner. Børsfond må holde seg til børsnoterte verdipapirer, og noen ganger finnes det ikke en god måte å investere i visse investeringstemaer på børs. I dette tilfellet er terminologien til fondet svært forskjellig fra de fundamentale verdidriverne som vil påvirke utfallet.

Eksotiske reiser
En annen voksende trend er lansering av børsfond som investerer i spesielle utenlandske markeder, og da gjerne ett enkelt og sært marked. Fleksibiliteten til å skreddersy din internasjonale eksponering til individuelle land gjør det mulig å lage svært spesielle porteføljer, men dette øker risikoen betraktelig. Lyxor ETF DJ Turkey Titans 20 (TUR) gir investorer tilgang til de 20 største og mest likvide aksjene i Tyrkia. En investering i Tyrkia kan være spennende fordi landet har hatt en veldig sterk BNP-vekst de siste årene og er potensielt et nytt medlem av den europeiske union. Med Tyrkias sentrale lokalisering er landet porten mellom Europa og Midt-Østen. Det kan være vekstmarkedshistorien de neste ti årene, slik Brasil har vært de foregående ti årene. Det kan også bli en komplett kollaps. Siden 1960 har det vært fire millitære kupp og i februar i 2010 var det et nytt forsøk på militærkupp som gikk galt, men som plaget de tyrkiske markedene i noen dager. Jeg tviler på at alle investorer forstår den politiske og økonomiske realiteten til Tyrkia nok til å gjøre konsentrerte veddemål i landet.

Den gode nyheten
Børsfondsstrukturen bringer både private og institusjonelle investorer i den samme båten. Dette har mange fordeler, slik som økt likviditet og lavere omkostninger, men noen ganger kan investorer havne i en investering som er uegnet for deres situasjon. Hvis investorer kan holde seg til de mange børsfondene som følger velkjente indekser og tilbyr lave avgifter, kan børsfond være utmerkede valg for nesten alle og enhver.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Timothy Strauts  Timothy Strauts is an ETF analyst at Morningstar.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer