REC sliter med kostnadene, se fondene som er lastet opp

24. mai kom REC med resultatvarsel, men selskapet har slitt med høyere kostnader enn konkurrentene lenge.

Thomas Furuseth 26.05.2011 | 14.48 Stephen Simko, CFA
Facebook Twitter LinkedIn

Renewable Energy Corporation sliter i motbakke og kom med resultatvarsel denne uken. Morningstars analytiker Stephen Simko, CFA, har vært negativ til selskapet lenge. 6.5.2011 skrev han (merk, dette er et utdrag og ikke den fulle analysen): ”Vi forventer at overkapasiteten vil fortsette resten av 2011 og vil sannsynligvis ødelegge marginene for hele industrien. For et selskap som REC som har høyere kostnadsstruktur og ikke er konkurransedyktig, kan dette slå ut i seriøse utfordringer. Selv om silikon-enheten fortsetter å være solid, forventer vi ikke at omveltningene toppledelsen har håpet innen wafer og solenergi på vil bære frukter og vi venter videre at disse segmentene vil fortsette å ødelegge aksjonærenes verdier.

REC har både positive og negative sider. På den ene siden er REC en av de største silikon-produsentene i verden, med konkurransedyktig produksjonskostnad. På den andre siden er ikke selskapets wafer- og solmodulproduksjon konkurransedyktig målt mot de ledene kinesiske selskapene slik som ReneSola, Trina Solar og Yngli.

Risiko
REC står foran mange risikofaktorer. Hvis selskapet ikke kan redusere kostnadene, må de sannsynligvis stenge wafer og solar-segmentene, noe som tilsvarer omtrent 75 % av omsetningen.

Ledelse
Ole Enger ble Adm.dir. april 2009 etter Erik Thorsen ble lempet ut grunnet selskapets dårlige resultater. Selv med ny direktør mener vi REC er dårlig drevet og mangler lederskap krevet for å endre wafer og modul-virksomheter til veldrevne virksomheter. Enger er ikke skyld i feilgrepene som pågikk under Thorsens vakt, men vi er skuffet over at han hittil ikke har vist villighet til å endre strategisk kurs. I stedet fortsetter Enger RECs priskamp mot kinesiske produsenter av wafere og moduler, kamper vi tviler på at vil ende positivt for hans selskap.

Finansiell helse
REC’s $4 Mrd kapitalinvesteringer i perioden 2008-10 og kollapsen i lønnsomheten har desimert selskapets finansielle helse. Gitt våre forventninger med fallende priser gjennom 2011-12 ved dets ikke-silisium-virksomheter, tror vi at selskapet vil fortsette å bli utfordret for å generere positiv kontantstrøm.”

Noen konkurrenter til REC:

First Solar

Trina Solar

MEMC

SunPower

Yingli

Fond lastet opp
Ikke alle er enige med vår analytiker Stephen Simko, nedenfor finner du fond som har vært lastet opp med REC (dato på porteføljen også vedlagt, merk at porteføljen endres fra dag til dag og tallene kan i så måte være utdaterte). Diversifiseringen i fond gjør også at selv -13 % avkastning i enkeltpapirer ikke blir katastrofale. Hvis et fond har 5 % investert i et selskap som faller 13 %, vil denne investeringen bidra med omtrent -0,7 % av fondets avkastning i denne perioden.

 

Navn

Dato

Andel av portefølje %

Fondsfinans Spar

4/30/2011

4.9395

WarrenWicklund Teknologi

4/30/2011

4.5603

Holberg Norge

4/30/2011

4.3799

Landkreditt Norge

12/31/2010

4.3510

Fondsfinans Aktiv

4/30/2011

3.5229

Hvis du er aksjeinvestor har du mye å tjene på å diversifisere vekk selskapsspesifikk risiko. Hvis du ønsker å vedde på for eksempel fornybar energi og ikke vet hvilket selskap du skal satse på, finnes det også børshandlede fond som gir denne eksponeringen, men som gir deg mindre selskapsspesifikk risiko.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Thomas Furuseth

Thomas Furuseth  var analytiker og redaktør på Morningstar.no i perioden 2006 til og med mai 2020. Han jobber nå i DNB. Han har en mastergrad i økonomi fra Handelshøyskolen BI med spesialisering i finans.

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings