Hvordan vurdere nordenfond?

For en stund tilbake snakket vi om likhetene og ulikhetene ved norske aksjefond, altså fond som utelukkende investerer på Oslo Børs. Nå skal vi øke kompleksiteten litt og se litt nærmere på nordenfondene. Morningstar sammenligner alle fondene vi har i databasen mot hverandre. For de nordiske aksjefondenes del så finnes det 133 fond til sammen, 43 er tilgjenglig i Norge.

Thomas Furuseth 12.10.2007 | 13.26
Facebook Twitter LinkedIn
Hva bør du se etter?

For det første, har du allerede et Norge fond av betydelig størrelse i porteføljen? Da bør du, for risikospredningens skyld, sørge for at nordenfondet plasserer lite i Norge. Hvis du ikke har et Norgesfond i porteføljen så kan et nordenfond dekke din appetitt på norske aksjer, hvis det da ikke er noe du anser for å være store mangler i nordenfondets portefølje. Se gjerne også på stilen til fondet, investerer det i typiske vekstaksjer eller verdiaksjer? Eller svinger fondet kraftig fra vekst til verdi for å forsøke å dra nytte av de aksjene som er i vinden?

Sjekk filosofien til fondet, hva sier forval

teren selv om fondet og klarer de å gjennomføre det de sier?

Hva er fordelen ved å investere i Norden kontra Norge?

Som nevnt har forvalterne større frihet til og flere kort å spille på. Det gjør at det kan være enklere å skille seg ut fra resten av fondene, ved at det er flere steder fondene kan gjemme seg. Utvalget aksjer er rett og slett større jo større investeringsområde man velger. Det er fortsatt viktig å se på hvor mange aksjer fondet ditt eier. I denne kategorien spenner det seg fra Handelsbanken Norden Selektiv som har 16 beholdninger til Swedbank Robur Småbolagsfond som har 240 beholdninger. Til sammenligning har indeksen MSCI Nordic countries 133 beholdninger. Husk at fond med få beholdninger vil være dårligere diversifisert enn fond med stor portefølje. Se gjerne artikkelen om diversifisering.

Hva er likheten mellom fondene i Norden-kategorien som har Morningstar Rating 5?

La oss først liste opp de fondene som har 5 stjerner ”Overall Rating” september 2007. Norge har tre fond på listen:

  • Delphi Norden
  • Fondita Nordic Small Cap
  • Handelsbanken Nord Småbolag
  • Holberg Norden
  • Simplicity Norden
  • Terra Alpha


  • Fondene har stor vekting mot små vekstraketter, i likhet med fondene i Norge kategorien (se diagram her). Før du investerer i noen av disse fondene så må du nettopp være klar over dette. Små selskaper – Vekst er den firkanten i Morningstar Stylebox som innebærer høyest risiko. I USA har vi indeksdata for de ulike firkantene i Morningstar Stylebox. Under forrige nedtur (IT-boblen) var det nettopp de små vekstselskapene som ble hardest rammet.

    Hva er ulikheten mellom de ulike de samme fondene?

    La oss fokusere på de norske beholdningene. Fondene har ulik grad av spredning på de ulike markedene. Terra Alpha har historisk sett hatt varierende eksponering mot de ulike nordiske landene, men akkurat nå har fondet nesten alt plassert (74 %) i norske aksjer. Delphi Norden har god spredning på de nordiske landene. Holberg Norden har historisk sett hatt lite plassert hos våre danske venner.

    Hva skal du passe på når du velger nordiske aksjefond?

    Har du et aksjefond som kun plasserer i Norge eller har betydelig andel plassert i Norge, så ønsker du ikke å investere i et nordenfond med betydelig andel i de samme norske selskapene. Pass på at du får så god spredning som mulig, slik at du kan få glede av risikodempningen. Se også på sektorfordelingen og hvor konsentrert porteføljen er. Se gjerne på avkastningene til fondene, sørg da for å holde overblikket og se på lengre horisont og sammenlign med sammenlignbare fond. Forsøk også å se hvordan fondet passer deg i forhold til hva du allerede eier. Pass også på at du ikke plasserer alle sparepengene i fond som har stor vekt mot små selskaper med høy vekst. Spredning på markeder og stiler vil gjøre at du blir bedre rustet til å møte potensielle nedturer (selv om diversifiseringsseffekten i aksjemarkedet gjerne minsker når du trenger den mest). Og sist men ikke minst; Kostnader er alltid et tema, klarer du ikke å skille fondene på noe, velg det billigste fondet du finner.
    Facebook Twitter LinkedIn

    Om forfatteren

    Thomas Furuseth

    Thomas Furuseth  var analytiker og redaktør på Morningstar.no i perioden 2006 til og med mai 2020. Han jobber nå i DNB. Han har en mastergrad i økonomi fra Handelshøyskolen BI med spesialisering i finans.

    © Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

    Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer