Spørsmål og svar om fondssparing - del 26

Bør man betale ned lånet eller sette av pengene til månedlig fondsparing? Og hvordan er det med beskatningen av livkonto? Dette er noen av spørsmålene vi har svart på fra brukere av forbruker.no.

Bent Mathisen, 02.06.2006 | 12.22
Facebook Twitter LinkedIn
1) Skal avkastningen på livkonto beskattes årlig på andelseiers hånd, tilsvarende som pengemarkedsfond, eller bare ved realisasjon?

Avkastningen på livkonto beskattes årlig. Skattleggingen kommer et år på etterskudd, dvs. at det er avkastningen i 2005 som du blir skattlagt for i 2006.

2) Hei! Har lånt en del penger av banken. Banken har foreslått å investere en sum månedlig i forskjellige aksjefond istedenfor månedlig tilbakebetaling. Hvordan ser du på den form for nedbetaling?

Hei, Det er vanskelig for meg å ta stilling til om du bør utsette avdragene på boliglånet og heller bruke de pengene du ikke betale

r avdrag for, til å spare i fond. Jeg har selv anbefalt det tidligere, men da var aksjemarkedene også mye lavere enn det er i dag og oppsiden var dermed mye større (i aksjemarkedet). Om du setter avdragene på lånet i månedlig sparing opprettholder du spare/nedbetalingstempoet og du vil lette kunne skifte tilbake til nedbetaling når du ønsker det. Derfor vil jeg ikke fraråde det.

De siste dagene har vist at aksjemarkedet er veldig volatilt (det svinger mye) og det er en stor risiko i markedet (spesielt det norske) siden det har steget mye de siste årene. Derfor ville jeg anbefale, om du ønsker å sette avdragene i aksjefond, at du velger en forsiktig spareprofil med lav risiko. Det innebærer en stor andel i globale fond og en mindre andel i fond som er fokusert på land eller bransje.

3) Hei. Jeg har fått plusset på fondene mine pga oljeprisen, lønner det seg å selge en del for å betale ned kortsiktig gjeld, for eksempel billån? Er klar over 28 % skatt.

Hei, på generelt grunnlag kan jeg si at det ikke er gunstig å sitte med kortsiktige og dyre lån (f.eks. forbrukslån). Da ville jeg valgt å nedbetale disse lånene. Samtidig kommer det jo an på hvilken rente du har på lånene dine, jo høyere den er jo bedre er det og nedbetale lånene.

Samtidig er det aldri dumt å ta gevinst i fondsmarkedet underveis. Man trenger ikke selge alt.

4) Hei, jeg har noen spørsmål jeg håper jeg kan få tilbakemelding på: 1) Jeg eier akser i GE for ca 30.000 etter konvertering av mine gamle Amersham aksjer (ansatt-kjøp). Disse er registrert på børsen i New York. Hvordan går jeg frem for å selge disse? 2) Vi har solgt hus i Oslo og skal leie i to år før vi kjøper leieobjektet (odelsgård hvor kona er odelsjente) Vi sitter på ca 900.000 i gevinst etter salget. Noen gode forslag til plassering av pengene? 3) Fått tilbud om kjøp av aksjer i GE gjennom nettolønnstrekk (15 %) ekstra gratisaksjer for inntil 10 % av nettolønn. Med tanke på generell markedsutvikling: Er dette noe verd å begi seg inn på? Kjøp og salg administreres gjennom nettside og GE dekker transaksjonskostnadene. Evt. utbytte konverteres til nye aksjer og ved salg går pengene inn på lønnskonto.

Hei, slik jeg forstår det så har du selv skissert løsningen på hvordan du får solgt dine GE aksjer i slutten av spørsmålet.; nemlig gjennom nettsiden deres. Siden du har mottatt dem i forbindelse med ansattekjøp så er det vanlig at bedriften ordner med slikt.

Med to års horisont så anbefaler jeg deg å sette pengene i rentefond. Det er altfor kort sikt til å sette pengene i aksjefond, obligasjonsfond er også litt usikkert nå som rentene stiger (verdien av obligasjoner synker når rentene stiger og vil først stige når rentene synker igjen om det ikke er andre faktorer som spiller inn.)

5) Hei Bent. Må man ta ut pengene i fondet etter 1 år eller kan de bare stå der og bli større? (eventuelt mindre...)

Hei, pengene kan stå i fond så lenge du ønsker, om ikke fondet blir nedlagt.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer