Spørsmål og svar om fondssparing - del 25

I denne ukens svar på spørsmål fra leserne av forbruker.no kan du lese om det er en god idé å bruke pengene man har spart i BSU til å spare i aksjefond. Og hvordan blir avkastningen på fondet ditt beregnet om du betaler inn 100 000,- til en rådgiver for å spare i fond. Og hva med aksjefondsmeglere, finnes disse?

Bent Mathisen, 05.05.2006 | 11.00
Facebook Twitter LinkedIn
1) Hei. Jeg har 15.000 kroner jeg ønsker å spare i fond. I tillegg ønsker jeg å spare ytterligere 5000 kroner månedlig en stund fremover. Jeg ønsker imidlertid å være en litt aktiv fondssparer, som sjekker andelene jevnlig, og gjerne kjøper og selger en del i de fondene jeg er eksponert i. Er derfor bekymret for a) alle kjøps- og salgsgebyrene knyttet til hvert eierforhold, og b) at jeg må handle hos svært mange forskjellige aktører, fordi det ikke finnes noen form for ”aksjefondmegler”. Eller gjør det det? I tillegg lurer jeg på hvordan du vil anbefale meg å spre disse pengene? Sektorer, bransjer etc.

Det er i dag enkelte tilbydere av nettløsninger hvor du kan handle fond uten å være i direkte kontakt med rådgiver eller forvaltningsselskap. Det er også enkelte fondsselskap

er som har en tildels åpen arkitektur, som betyr at de distribuerer fond fra andre forvaltere innenfor sitt system. Eksempler på nettløsninger hvor du kan handle fond kan eksempelvis være NetFonds eller NordNet som i tillegg til aksjehandelsløsning tilbyr handel i utvalgte fond. Av fondsselskaper som tilbyr fritt bytte mellom fond kan nevnes Storebrand. Imidlertid må du betale noe høyere årlig forvaltningsavgift i slike løsninger, men dette kan være forsvarlig om du tror du vil bytte fond ofte.

Jeg vil anbefale deg å ha den største andelen i et globalt fond (40 til 60%), og så ville jeg fordelt resten på forskjellige sektorer og regioner. Hvis det er en sektor eller et land du synes er spennende så ville jeg valgt et fond som investerer i den sektoren eller det landet, selvfølgelig litt avhengig av risiko. Jeg ville plassert et sted mellom 10 og 20 prosent i hver enkelt sektor og region fond. Ikke mer enn 20 fordi det kan gjøre portefølje risikoen din litt for stor, og ikke mindre enn 10 prosent fordi jeg synes det er viktig at du merker det på porteføljen din om fondet gjør det bra.

2) Hei Mathisen. Jeg lurer på hvis jeg hadde gått inn med 100.000,- i 2005 i ODIN Offshore som hadde en fortjeneste på 96.8%. Ville jeg da hatt 196.800,-? - 5,5% i kjøp,- salg og forvaltningsavgifter selvfølgelig.. Kan du forklare litt nærmere på hvordan selve avkastningen fungerer? Røde tall også...

Hei, når du betaler inn 100 000,- i et aksjefond så trekker forvalter først fra kjøpsgebyret slik at du ikke investerer de 100 000,- i fondet. Det vil si at av det du betaler inn så blir kjøpsgebyret trukket fra. Siden fondet har 3% i tegningsgebyr, vil du da investert ha 97.000,-. Fondet hadde i 2005 en avkastning på 96,8 %, slik at du ved utløpet av 2005 ville hatt totalt 190.896,- investert (inkludert avkastning i kroner på 93.896,-. Forvaltningskostnadene er trukket fra i avkastningen/fortjenesten på 96,8 prosent. Salgsgebyret ville kommet til fratrekk på de 190.896,- når du selger.

Om fondet går på et tap, trekkes tapet ifra det du investerer etter at du har betalt kjøpsgebyr. I ditt eksempel i fra de 97.000,-. Skulle fondet ha tapt 10 prosent på et år, ville du da ha 87.300,- etter et år, og så måtte du trukket fra salgsomkostnader i tillegg når du skulle selge.

3) Hei, jeg og min kone har cirka 100.000 kroner i BSU og har fått skattefradrag i noen år. Er det lurt å nedbetale boliglån med disse pengene eller kjøpe aksjer. På forhånd takk.

Du må tilbakebetale skattefradraget om du ikke bruker BSU til boligformål. Derfor synes jeg det er en god idé å nedbetale boliglånet med pengene du og din kone har på BSU kontoen. Da forutsetter jeg at dere ikke har tid igjen av spareperioden eller har nådd maksimalt beløp.
Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

 

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer