Spørsmål og svar om fondssparing - del 24

Kan du unngå gevinst beskatning av fond ved å reinvestere i det samme året, og bør man gå ut av Skagen fondene nå? Svaret på disse og flere andre spørsmål får du nedenfor.

Bent Mathisen, 20.04.2006 | 9.08
Facebook Twitter LinkedIn
1)Hei. Jeg har ca 1.000.000 kroner til disposisjon, hva er beste og tryggeste måte å forvalte disse penger på for å få en best mulig avkastning?

Hei, det er vanskelig å si hva som er beste måte og forvalte pengene dine på. Til det må jeg vite mye mer om deg enn at du har en million kroner og ønsker den beste og sikreste investeringen. Hvilke typer fond du bør velger vil være avhengig av hvor lenge du ønsker å spare.

2) Hei, jeg har spart litt penger i nordea avkastning, bør jeg heller gå over i nordea smb? Kan jeg flytte dem over uten at koster for mye?

Det er vanskelig for meg å si om du bør flytte pengene

fra et fond til et annet i og med at jeg ikke kan spå om fremtiden. Nordea SMB har også en annen risiko enn Nordea Avkastning og dette må du vurdere før et eventuelt bytte. Ofte er det en lavere byttekostnad innenfor det samme forvaltningsselskapet, så jeg anbefaler at du sjekker dette helt konkret med Nordea.

3) Hei! Jeg har spart en del i aksjer og fond opp gjennom årene. Planlegger å slutte å jobbe et år før jeg får pensjon. Hvis jeg selger aksjene i et år der jeg ikke har annen inntekt en fortjenesten på disse, vil minstefradraget gjelde ved skatteberegningen? Eller må jeg betale 28% skatt av hele fortjenesten?

Minstefradraget vil ikke gjelde om du bare har inntekt fra salg av aksjer eller fond det aktuelle året. Minstefradraget gjelder bare ved lønns og næringsinntekt, eller ved utbetaling av pensjon. Dvs. at du må skatte 28% av hele fortjenesten.

4) Hva er årsaken til at Skagenfondene i starten av 2006 performer mer middelmådig når de har en historikk som er i toppklassen? Er det grunn til å være bekymret for at skagenfondene nå begynner i bli veldig populære og at det kan gå ut over kvaliteten? Vil du anbefale å spre porteføljen på flere fondsforvaltere eller er det OK å satse på en forvalter som har prestert bra over tid?

Hei, det er vanskelig og si hvorfor skagenfondene har hatt det du kaller en dårlig start på 2006. Jeg ser forøvrig av hjemmesiden deres at de ikke helt er enig i den oppfatningen. Skagen fondene har i mange år levert virkelig bra avkastning år for år, og jeg vil tro at de i den perioden også har hatt et par, tre måneder med under normal avkastning.

Når det er sagt, så er det lettere å forvalte 1 milliard kroner enn å forvalte 7, det setter blant annet større krav til forvalter. Siden det er de samme dyktige menneskene som sitter som forvaltere i Skagen fondene tror jeg ikke du skal være altfor bekymret.

Det kan nok være fornuftig å spre porteføljen på et par forvaltere, spesielt hvis alle fond fra samme forvalter blir forvaltet etter samme forvaltningsstrategi, for da er man utsatt om den strategien ikke fungerer lenger. Det viktigste er allikevel at du sprer porteføljen over fond som investerer i ulike land og sektorer, slik at du får en redusert markedsrisiko.

5) Hei Jeg har tatt ut gevinsten på mine fond i frykt for at de skal "rase" i verdi, og satt de på konto. Dette har jeg gjort med tanke på å gå inn igjen på et senere (og forhåpentligvis lavere) tidspunkt og/eller investere i andre fond. Må jeg beskatte 28 % av gevinsten selv om jeg reinvesterte før året var omme? Kan jeg overføre gevinst til barn og på den måten unngå beskatning? Takknemlig for svar og råd!

Du må nok beskatte gevinsten med 28% selvom du reinvesterer innen utgangen av året. Om du skulle overføre gevinsten til barna (tror ikke det er mulig å overføre en gevinst på andre, etter at objektet er realisert) så vil uansett pengene bli beskattet. Dvs. at om du har investert og solgt fond med gevinst så kan du ikke komme utenom og måtte skatte av gevinsten. En annen ting er selvsagt om du har fradrag og føre mot gevinsten, men det blir noe helt annet.

6) Hei! Jeg har en del fond i DnB NOR, men vil gjerne kjøpe andre steder også. Hvordan gjør jeg dette og hvem går jeg via?

Du kan enten gå innom en annen bank, eller et investerings eller rådgivningsselskap så kan de ordne med kjøp av fond for deg.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer