Spørsmål og svar om fondssparing - del 23

Er det en god ide å investere i aksjefond om man har fire års horisont på investeringen og bør man samle alle investeringene på to fond? Dette og mer til får du svar på nedenfor.

Bent Mathisen, 03.04.2006 | 13.03
Facebook Twitter LinkedIn
1) Hei! Jeg har 1 mill NOK stående på konto til 2.65 % rente. Ser bort fra pengemarkedsfond og slike ting som gir skattefordel og vise versa. Hvor kan jeg evt. få større avkastning uten å ta større risiko? Min tidshorisont er på 2 år. Har ikke råd til å tape noe av kapitalen, dette heller for å øke den for mine etterfølgere. Er født i 1945 så aksjemarkedet er jeg for gammel til...

Hei, Jeg vet ikke om steder du kan få høyere avkastning på pengene enn høyrente konto bank, uten å ta større risiko. Det er alltid en sammenheng mellom avkastning og risiko, så får å få en høyere avkastning må du ta større risiko.

2) Hei, je

g har utenlands bakgrunn, og har bodd i Norge et par år. Jeg har bestemt meg for å kjøpe bolig til familien. Jeg har spart litt penger som egenkapital, men det er ikke nok. Jeg vil gjerne investere i aksjemarkedet eller aksjefond. Jeg har nesten ingen kunnskaper om sånt. Hva kan du anbefale? Hva skal man passe på, jeg vil ikke tape pengene? En rådgiver i banken har anbefalt ODIN fond.

Hei, takk for et interessant spørsmål. Hvis du ønsker å spare i aksjemarkedet for raskt å få nok egenkapital til boligkjøp så ville jeg vært meget forsiktig. Selvom aksjemarkedet har vært en rask kilde til økt formue de siste tre årene så er det ingen garanti for at dette vil være tilfelle de neste tre. Husk at når man investerer i aksjemarkedet så må man være langsiktig, man bør minimum ha en investeringsprofil på 5 år når man går inn i aksjemarkedet, dette fordi aksjer går opp og aksjer går ned.

Når du ønsker å investere i aksjefond/aksjer må du huske på at det er en sammenheng mellom forventet avkastning og risiko. Man bør spre investeringen over flere fond (4 til 6 fond) for å redusere risikoen. Samtidig må man passe på at de fondene man investerer i, ikke selv investerer i de samme aksjene, sektorene eller regionene. Ved overlappende investeringer mellom fondene så sprer du ikke risikoen, selvom du investerer i ulike fond. Ta også med i vurderingen din at det er kostnader ved å investere i fond, både kjøps, forvaltnings og salgs kostnader. Vær oppmerksom på at det ikke alltid er en sammenheng mellom høye kostnader og ekstra avkastning.

Jeg vil anbefale deg å gå inn på www.morningstar.no å lage din egen portefølje slik rådgiveren din har anbefalt deg å se under mappen: Portfolio X-ray. Da kan du se hvordan investeringene er spredd over ulike aksjer, sektorer og regioner. Portfolio X-ray er et veldig godt hjelpemiddel for å sikre at du har en god risiko spredning. Samtidig er det gratis .

Jeg sitter ikke med detalj kunnskap om de forskjellige fondene, men min kjennskap til Odin er at de har gode fond. Samtidig håper jeg rådgiveren din har fortalt deg at du må spre risikoen over flere fond.

3) Hei Bent! Jeg har tenkt å plassere kr.100,000.- + i fond eller aksjer frem til 2010. Hvilke aksjer eller fond vil du anbefale? Risiko middels til høy. Jeg har fra tidligere 8 fond, 3 kombinasjonsfond og 5 utenlandske aksjefond som jeg har blitt anbefalt av DnB NOR, men føler at kostnadene fra banken spiser opp mesteparten av gevinsten.

Heisann, med de 100,000,- + så vil jeg være forsiktig med å investere i aksjefond. Dette er fordi fire års horisont på investeringer i aksjemarkedet er i minste laget.

Når det nærmer seg tiden til innløsning av fondene/spareperioden er over, så anbefaler jeg at du reduserer vektingen i aksjefond og går over til en større andel obligasjons og pengemarkedsfond etter hvert som spareperioden er over for å reduserer risikoen.

Jeg vil anbefale deg å ta en kikk på www.morningstar.no for å se på risikoprofilen til de fondene du har investert i. Du nevner at du totalt har 8 fond, og dette kan også være litt i overkant. Vurder å redusere antallet til mellom 4 og 6 ulike fond. Morningstar Rating (stjerner fra en til fem) kan være et godt utgangspunkt når du velger fond. Den tar hensyn både til kostnader ved å kjøpe fondene og avkastningen de ulike fondene har.

4) Postbanken Aksjespar følger Oslo Børs og har gjort det godt de siste årene. Burde jeg nå flytte midlene over til Skagen Vekst eller Odin Norden? Jeg har fra før aksjer i begge disse fondene. Særlig er Skagen Vekst et godt fond, men de årlige omkostningene er jo høyere. For en tid siden ble det fokusert veldig på de årlige omkostningene og at en også burde ta det med i valg av fond. Hvordan er omkostningene ved å flytte fra et fond til et annet?

Hei, jeg vil ikke anbefale deg å putte alle pengene du har investert i bare to fond om det er det du tenker på. Da får du en veldig høy risiko. Omkostningene ved å flytte fra et fond til et annet er ulik for ulike fond og ulike fondsselskaper så der er det dessverre ingen fasit. Du vil imidlertid få de ordinære salgsavgifter i det fondet du selger og de kjøpsavgifter som gjelder i det fondet du ønsker å investere i.

5) Jeg har tenkt på å kjøpe verdipapir. Men jeg lurer vel da på om du må betale skatt på det, og hvor mye dette evt. kan utgjøre i prosent? Jeg lurer også litt på hvilke fond dere anbefaler på kort sikt, uansett risiko?

Hei, du må betale skatt på gevinsten du har på fondene dine når du realiserer (selger), eventuelt så får du fradrag for tapet. Det er alminnelig inntektsskatt på aksjefondsgevinster og den er på 28% av gevinsten, (28% fradrag for tap). Husk at du kan trekke fra kjøpskostnader når du beregner gevinst/tap. På kort sikt vil jeg anbefale pengemarkedsfond, fordi det er for stor risiko å investere i aksjefond. Ved bare investering i aksjefond, eller en stor andel av din total investering i aksjefond, så bør din sparehorisont være minimum 5 år.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer