Fortsatt Potensiale i Japan

Etter kraftig stigning i 2005 har de japanske aksjene tatt en pause ved inngangen til 2006, men kun for en periode mener direktøren for T. Rowe Price i London.

Karsten Henriksen, 31.03.2006 | 15.09
Facebook Twitter LinkedIn
Etter kraftige stinginger de siste årene har de japanske aksjene tatt en pause I de første månedene av 2006, men kun for en periode mener direktøren for T. Rowe Price International i London.

De japansk aksjene kom for alvor tilbake i investorenes bevissthet i andre halvår av 2005 i forbindelse med en politisk seier fra den reformvennlige statsministeren Junichiro Koizumi, som blant annet er drivkraften bak privatiseringen av Japansk postvesen, som i praksis er verdens største finansielle selskap.

Historien om det japanske internettselskapet Livedoor, som hadde gitt villedende opplysninger om til aksjonærene og en økende bevissthe

t om at Koizumi ikke er så liberal som han selv gjerne vil fremstå, har gitt investorene en god unnskyldning til å ta hjem overskudd i januar. Det er helt naturlig at investorene stopper litt opp etter en periode med kraftige stinginger, forklarer David Warren, direktør ved T. Rowe Price Inernational Inc. I london og porteføljemanager for japanske aksjer. ”Vi er konstruktive i vår oppfattelse av det japanske aksjemarkedet og forventer en fortsatt positiv utvikling de kommende år. Det er samtidig betryggende at de bratte fallene i aksjekursene i januar raskt blir avløst av stigninger, så vi er i dag tilbake på samme nivå som ved årsskiftet”.

Etter mange år med fallende priser (deflasjon) er det mye som tyder på at Japan går i møte en tid med sunn inflasjon. Bank of Japan meldte nylig at man vil vekk fra ”null-rente” politikken og det er et positivt signal, som er med på å styrke troen på at økonomien endelig er på rett spor. Det er dog en frykt i markedet for at renten vil bli hevet for raskt.

De seneste tallene for utviklingen i forbrukerprisene viser en endring på null siden siste år. Så det er ikke noe inflasjon og snakke om og dermed er økonomien like over grensen for å forlate deflasjons scenarioet. Av samme årsak forventer David Warren ikke dramatiske tilstramninger verken i pengepolitikken (renter) eller finanspolitikken (skatter) på kort sikt. Det er dog langt opp til at skattene heves for å finansiere de høye offentlige utgiftene, men det er mye som fokus på at dette ikke må skje for raskt når det en gang skjer.

Plass til høyere inntjening

Et av de mest positive forholdene i den japanske økonomien og aksjemarkedet er ifølge David Warren at det er en normalisering av banksektoren, som en periode var på randen av et regulert kollaps. Med denne risikofaktoren ute av bildet og forventninger om fortsatt vekst og forbedret inntjening i selskapene deler han den generelle optimismen som preger Japan for tiden.

De japanske selskapene er sunde og ledelsen er blitt bedre sammenlignet med tidligere. Det er kommet mer fokus på å skape en fornuftig avkastning på den investerte kapital og kontantbeholdningen er generelt blitt mindre. ”Sammenlignes nøkkeltall for inntjening med Europa og USA, så er det stadig et stykke igjen å gå for de japanske selskapene, som fortsatt ikke er så profitable og derfor er det plass til en høyere inntjeningsvekst i de japanske selskapene fremover”, forklarer David Warren. Av samme årsak handles de japanske aksjene på relativt høye nøkkeltall i forhold til de europeiske og amerikanske aksjene. Nettopp fordi det er forventninger til tilsvarende høyere vekst i inntjeningen.

Det er dog fortsatt en konservatisme og forsiktighet i selskapene, som gjør dem mindre effektive målt i avkastning på den investerte kapital. En økt aktivitet innenfor oppkjøp og fusjoner ventes å bidra ytterligere til å skape et fokus på en bedring i selskapenes inntjening og reduksjon i overskuddslikviditet.

Det er David Warrens oppfattning, at man fortsatt vil se en vekst i selskapenes inntjening i en lang periode, en lengre periode enn de fleste forventer i dag, hvilket vil øke aksjekursene de nærmeste tre årene.

Hva kan gå galt?

Selv om utsiktene for solens rike ser meget bra ut, er det naturligvis forhold som kan gjøre at det ikke blir så rosenrødt som markedet tror og håper på. David Warren peker på at oppsvinget kan bli kvalt om Bank of Japan feiler med rentepolitikken. Det samme gjør seg gjeldene, hvis skattene blir satt for hurtig opp for å finansiere de høye offentlige utgiftene. Det var dette som skjedde i 1997, hvor et kortvarig oppsving ble kvalt av skatteøkninger. Klok av skade vil samme feil forhåpentligvis ikke bli begått igjen. En annen risikofaktor er, hvis selskapene ikke klarer å fastholde deres fokus på å forbedre omsetningsveksten. Som en tredje risikofaktor peker han på at en generell global avmatning naturligvis også vil ramme den japanske økonomien og det japanske aksjemarkedet.

I de månedlige European Fund Trends undersøkelsene som Morningstar gjør har det lenge vært stor tiltro til Japan blant de europeiske forvalterne. En tendens som fortsatt er der. I den ne uke er den nyeste undersøkelsen kommet på gaten og her der det 30 prosent av de europeiske fondsselskapene som forventer at de japanske aksjene vil gi den beste avkastningen i de kommende år. Av samme årsak er fond med globale aksjer typisk overvektede i japanske aksjer for tiden.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer