Spørsmål og svar om Fondssparing - del 20

Her finner du et utdrag av besvarte spørsmål vedrørende fondssparing fra lesere av www.forbruker.no

Bent Mathisen, 02.03.2006 | 17.18
Facebook Twitter LinkedIn
Spørsmål: Planlegger å selge huset flytte ut av Østlandet. Det gjør at vi kan etablere oss uten låneopptak. Men vi mister jo sparing i egen bolig. Hvordan spare fornuftig i fond? Anbefalte fond og spesielle ting man skal være oppmerksom på? Det vil være aktuelt å betale ca. kr. 5000,- i mnd. Vi er 35-40 år og har 3 barn som vi også må tenke på. På forhånd takk for hjelpen.

Svar: Man kan spare fornuftig i fond gjennom å spre risikoen på flere fond og flere markeder. Månedlig sparing i fond kan anbefales. Når du setter sammen en investeringsprofil så må du tenke på når du ønsker å bruke deler av pengene du sparer. Generelt kan man si at jo lenger sparehorisont jo høyere risiko kan man ta.

Men man må heller aldri ta større risiko enn at man sover godt om natten også når markedet går ned. Jeg anbefaler at du går inn på www.morningstar.no og prøver deg frem ved å lage din egen portefølje og se om du er tilfreds med risiko og forventet avkastning der.

Jeg vil anbefale en spredning på fra 3-5 fond avhengig av ønsket forhold til risiko og forventet tidshorisont. Det kan også være en god ide og ta en prat med en finansiell rådgiver. Husk at en del av deres lønn er provisjonsbasert og at de i enkelte tilfeller får bedre betalt for å anbefale en type sparemåte fremfor en annen.

Spørsmål: Har en del penger plassert i Globus Norge, ønsker å omplassere dette til annet fond, for eksempel Odin ØstEuropa. DnB NOR er min bankforbindelse. Kan Odin eller DnB NOR ordne med salget av Globus og kjøp av Øst Europa? Hvor på Internett kan jeg finne der de fleste analytikere har "tro" på et fond? Finner fond som alt har hatt en god stigning, men det er jo ikke sikkert de vil stige like mye i fremtiden.

Svar: Analytikere kommenterer generelt ikke fond, men enkeltaksjer, derfor kan det være vanskelig å finne fond som analytikere har "tro" på. Da bør du heller se på hvilke sektorer analytikerne er positive til og så kjøpe fond som investerer i disse sektorene om du ønsker det.

Globus Norge blir nå forvaltet av Warren Wicklund og da disse ikke tilbyr Odin fondene må du nok selge gjennom Warren Wicklund og kjøpe Odin gjennom noen som tilbyr Odin fondene. Det er sannsynlig at ODIN kan hjelpe deg med overføringen av investeringen i Globus fondet til ODIN. Vær imidlertid oppmerksom på at Øst-Europa fondet antakelig har en høyere risiko enn Norge fondet, litt avhengig av spredningen i de to fondene.

Spørsmål: Heisann. Nok et spørsmål om fond. Jeg fikk akkurat solgt mine andeler i DNB Globarspar II. Nå sitter jeg med ca 60.000 kr som jeg tenkte å investere. Jeg trenger ikke pengene med en gang så jeg tenker gjerne sparing i minst 5 år. Har du noen gode tips. Bør jeg har 1/3 i Norge og 1/3 i Europa og 1/3 i Japan e.l., eller noen anbefalte fond.

Svar: Uansett beløp og tidshorisont man har på sparingen er det viktig og tenke risiko spredning, populært kalt diversifisering. Dette virker det som om du har forstått siden du ønsker å spre risikoen over flere typer fond. Jeg vil dog anbefale med en tidshorisont på fem år, og at noen av pengene går i fond med lavere risiko enn aksjefond. f.eks. obligasjonsfond.

Spørsmål: Er det lurt å spare fond i link? Eller er det bare ekstra gebyrer man får på kjøpet?

Svar: Sparing i fondslink har ofte litt høyere gebyrer enn vanlig sparing i fond. Dette skyldes at man innenfor fondslinken kan bytte fond så ofte man ønsker uten at dette koster penger. Dette betaler man derfor for gjennom litt høyere gebyrer.

Ønsker du å bytte fond ofte, kan derfor fondslink være en god ide. Vær også oppmerksom på at det er store forskjeller på å spare i fondslink og livrente link!

Spørsmål: Hei! Jeg har for tiden BMA-sparing, som går ut til høsten, oppstart var på 100.000.- og som har gitt en gevinst foreløpig på 17%. Jeg har også fond i postbanken aksjespar, til en verdi av 200.000.- og fond i skagen global på 120.000.- og skagen vekst på 80.000. Har også 100.000.- på konto i BNbank.

Har hørt at det kan være lurt å rebalansere. De ovennevnte fondene i skagen har jeg hatt nesten siden oppstart. Postbanken har jeg hatt i 10 år og BMA i 3 år. Hva vil du anbefale meg å gjøre, så jeg får mest mulig ut av pengene mine? Har foreløpig vært veldig fornøyd med avkastningen på de ovennevnte fond. Takk for svar!


Svar: Det kan være en god ide å rebalansere med jevne mellomrom for å gjenspeile den avkastnings- og risikoprofilen man ønsker. Noen fond går veldig bra mens andre går mindre bra og da kan man etter en stund ha en portefølje som har en veldig ulik risikoprofil fra det man opprinnelig ønsket. Samtidig vil jo ditt behov og din investeringshorisont endres som tiden går og porteføljen bør gjenspeile dette.

Jeg vil anbefale og tenke langsiktig og ha en fin bredde på dine investeringer, slik det kan se ut som du har nå, for på den måten å oppnå en god avkastning på bakgrunn av den risikoen du selv ønsker å ta.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer