Fortsatt amerikansk børsoppgang

Amerikanske aksjer fortsatt den positive utviklingen også i 2005. Dermed har oppgangen pågått i tre år på rad, etter at teknologiboblen sprakk og sendte aksjekursene ned fra 2000 til 2002.

Morningstar 17.01.2006 | 11.33
Facebook Twitter LinkedIn
Samtlige av Morningstars ni stil -indekser avsluttet 2005 med positiv avkastning. Det var aksjer fra mellomstore selskaper som steg mest i løpet av året, mens vekstaksjer også viste positive takter.

Flere problemer

Morningstars USA indeks steg med 6,5 prosent i 2005, der oppgangen i fjerde kvartal var på 2,24 prosent.

Markedet måtte tåle nedgraderinger av obligasjonslån fra bilprodusenten General Motors, rettslige problemer og svake utsikter for farmasiselskapene Merck og Pfizer, svak utvikling for media selskaper som Time Warner og Dow Jones og konkurser i flyselskaper og bildeleprodusenter.

Vanskelighe

ter hos disse selskapene resulterte i jubel hos rivaler som Toyota, Google og Genentech. I tillegg bidro flere sammenslåinger og oppkjøp positivt for aksjemarkedet i 2005.

Motstandsdyktige aksjer og obligasjoner

Aksjemarkedet syntes også å ignorere politiske og makroøkonomiske problemer slik som fortsatt problemer i Irak, det store handels og budsjettunderskuddet, sterkt stigende oljepris, den amerikanske sentralbankens renteøkning og ødeleggelsene etter orkanen Katrina.

Obligasjonsmarkedet, derimot, slet med fordøye renteøkningene og Lehman Brothers obligasjonsindeks steg med fattige 2.5 prosent. Likevel, den flate rentekurven viser obligasjonenes motstandsdyktighet, noe som bidro til et fortsatt hett boligmarked.

Alan Greenspans etterfølger, Ben Bernanke, skal administrere dette, og søker å holde inflasjonen i sjakk uten å drepe veksten i økonomien.

For nærmere analyse av det amerikanske markedets utvikling i 2005 (på engelsk), følg linken til høyre.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Morningstar  

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer