Forvaltningsstil avgjørende

Internasjonale fondsforvaltere mener det er viktig at investorene får informasjon om fondenes forvaltningsstil. Dette kommer frem i Morningstars siste forvalterundersøkelse.

Christian Klerck Nilssen, 24.11.2005 | 10.09
Facebook Twitter LinkedIn
Morningstar spør hver måned de største fondsforvalterne i Europa om deres syn på markedet og om forventninger til den fremtidige utviklingen. I tillegg blir forvalterne bedt om å gi sin vurdering av et utvalgt tema. Denne månedens tema handler om ulike forvaltningsmetoder, slik som valg av store eller små selskaper eller fokus på vekst eller verdi aksjer i fondenes porteføljer.

Stil er viktig

Hele 93 prosent av de spurte mener det er meget viktig eller viktig at investorene får informasjon om fondenes forvaltningsstil. På spørsmålet om forvaltningsstil er viktig for fondenes egen sammensetning, sier 83 prosent at det er me

get viktig eller viktig for forvaltningen.

Morningstars forvalterundersøkelse avdekker også at dette temaet har fått mer oppmerksomhet det siste år. Hele 50 prosent av de spurte mener dette er tilfellet. Det passer derfor bra at Morningstar, som i flere år har hatt aksjefondskategorier dedikert til forvaltningsstil i USA, denne måneden lanserte flere slike kategorier også her i Europa.

Morningstar kategoriserer fondene basert på porteføljens treårige gjennomsnittlige stilverdi, definert ut fra Morningstars Style Box metoder. Du kan lese mer om våre nye kategorier og utregningen av Morningstar Style Box under seksjonen ”Om oss”.

Tror mest på store selskap

Forvalterne er klare i sin oppfatning av hvilke selskaper som vil utvikle seg best kommende periode. Hele 73 prosent av de spurte mener store selskaper (målt etter børsverdi) vil utvikle seg best kommende 12 måneder. På spørsmålet om hvilken stil de tror vil utvikle seg best, svarer et flertall (57 prosent) at det vil være vekstaksjer som vil utvikle seg bedre enn verdiaksjer.

På regionsnivå er troen på gode tider i Japan fortsatt stor. Hele 51 prosent av de spurte mener nå at aksjene i Japan vil utvikle seg best kommende 12 måneder. Dette er opp fra 39 prosent i oktober. Den svakeste utviklingen forventes å komme i amerikanske aksjer.

Ingen fasit

På sektornivå tror forvalterne at aksjene i helsesektoren og finanssektoren vil utvikle seg best kommende 12 måneder. Betyr dette at du skal løpe ut å kjøpe helsefond? Ikke så fort. Det er ingen garanti for at forvalterne får rett i sine spådommer. Du bør forholde deg til din egen risikotoleranse og investeringshorisont. Det kan være du allerede har tilstrekkelig eksponering i helseaksjer gjennom et av dine fond.

Morningstars forvalterundersøkelse ble foretatt i perioden mellom 14. og 21. november. Til sammen 44 av de største fondsforvalterne i Europa deltok i undersøkelsen. Fra Norge deltok tre forvaltere. Du kan lese mer i vedlagt PDF (på engelsk).

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer