Nye Morningstar Kategorier

Antallet Morningstar Kategorier øker fra 88 til 111. Dermed blir både sammenligninger og rating enda mer presis.

Christian Klerck Nilssen, 14.11.2005 | 11.28
Facebook Twitter LinkedIn
Morningstars målsetning er å hjelpe investorene med å foreta de beste investeringsvalgene. Dette gjør at Morningstar kontinuerlig vurderer sine metoder og utfører forbedringer og justeringer der det synes nødvendig. I den forbindelse har Morningstar tilført 33 nye kategorier for å gjøre jobben for investorene enda enklere enn tidligere.

Asia

Det er først og fremst tilføring av nye kategorier i Asia, der Kina og India får hver sin kategori. I tillegg får vi flere bransjefondskategorier og globalfondene og Europafondene deles opp etter verdi- og vekstaksjer.

Tidligere var Morningstars Asia kategori en samling av fon

d som investerte i en rekke ulike land. Da utviklingen på børsene i disse landene ofte er svært forskjellig har nå regionen fått hele ni nye kategorier. Disse er: Australia og New Zeland, Hong Kong, India, Kina, Kina fastland, Korea, Taiwan, Singapore og til slutt øvrige land.

Flere bransjekategorier

For bransjefondenes sin del er Morningstars nye katergorisystem en tilnærming til Morningstars tidligere endringer av Morningstars Sektorer (se link til tidligere analyse om Morningstars sektorer).

Antallet bransjefondskategorier økes fra seks til tolv, der blant annet Informasjonsteknologifondene deles i to (teknologi og telekommunikasjon). I tillegg blir fond som investerer i bioteknologisektoren skilt ut i egen kategori etter denne endringen.

Verdiaksjer og vekstaksjer

Til slutt tar Morningstars nye kategoristruktur høyde for at det er ganske stor ulikhet mellom å investere i vekst- eller verdiaksjer. Som følge av dette opprettes det nå vekst, verdi og blandingskategorier for fond som investerer globalt, i Europa og i Nord-Amerika.

På denne måten vil også Morningstars kategorisering utenfor USA komme mer på linje med den amerikanske oppdelingen. Oppdelingen baserer seg på fondenes faktiske porteføljer og tildelingen gjøres av Morningstars basert på plasseringen i vår Style Box.

Som følge av kategoriendringene vil flere fond skifte rating, da sammenligningsgrunnlaget er mer presis. I tillegg vil flere fond, som tidligere ikke hadde rating, nå få dette. Du kan lese mer om Morningstars nye globale sektorstruktur ved å følge linken til høyre.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer