Spørsmål og svar om fondssparing - del 8

Her finner du et utdrag av tidligere besvarte spørsmål om fondssparing.

Christian Klerck Nilssen, 30.09.2005 | 10.22
Facebook Twitter LinkedIn
Stadig flere lesere sender inn sine fondsspørsmål til oss. På Aftenposten Forbruker.no/Pengene dine, svarer jeg på spørsmål om fondssparing. Under finner du et utdrag spørsmål som Morningstar har besvart. I tiden fremover vil vi plukke ut flere spørsmål og svar.

Spørsmål: Jeg har noen hundre tusen i fond, men er ikke aktiv. Er tiden nå inne til å selge og sette pengene i bank, for så å kjøpe når fondene blir billigere igjen? Har også omkring 150.000 kroner på IPA Link ordning, men har ikke betalt på flere år. Kan disse pengene frigjøres/omplasseres?

Svar: Som hovedregel anbefaler vi at du sparer i fond jevn

lig og sprer investeringene utover i tid. Dersom du av en eller annen grunn har behov for pengene nå, kan du eventuelt innløse deler av dine fondsandeler for å frigjøre noe kapital. Det er bortimot umulig å ”time” sine fondskjøp, der du kjøper på bunn og selge på topp. Det er imidlertid viktig å følge med på din fondsportefølje og påse at den er i balanse.

Du kan begynne med å legge inn dine fondsplasseringer i vårt porteføljeverktøy. Der vil du få en oversikt over din totale eksponering. Det er viktig å passe på at du har eksponering i både aksjer og renter. For aksjesidens del vil det være hensiktsmessig med en eksponering både her hjemme og globalt, med en overvekt i utlandet. Dersom du er mener at vi har nådd toppen i aksjemarkedet og er usikker på fremtiden, kan du redusere din aksjeandel og øke din renteandel. Dette vil redusere risikoen i din fondsportefølje.

Med hensyn til dine Unit Linked plasseringer kan du med fordel undersøke andre investeringsformer enn IPA. Du kan velge mellom Livrente Link og Fondskonto i tillegg til IPA hos de fleste tilbydere av Unit Liked programmer. Fondskonto har ingen bindingstid, slik som IPA og Livrente, men er gjenstand for formuesbeskatning. Ta kontakt med Storebrand, så får du en nærmere forklaring på de ulike alternativene.

Spørsmål: Vi har 1 million kroner som vi hadde tenkt å ha stående i bank i ca tre år, i påvente av å kjøpe bolig. Vi bor for tiden i utlandet, så det er ikke særlig aktuelt å bruke pengene nå – det vil si vi kan binde dem i tre år. På den ene siden ønsker vi ikke for stor risiko, på den andre siden litt bedre avkastning i forhold til bankrente. Hva anbefaler du?

Svar: Med så kort investeringshorisont som tre år og lav risikotoleranse anbefaler vi ikke å investerer i rene aksjefond. Det finnes imidlertid andre alternativer, som gir noe høyere avkastning enn bankinnskudd. Korte rentefond er nok det nærmeste du kommer banksparing, og de fleste fondsselskapene i Norge tilbyr denne spareformen. Fordelen er at du kommer unna med lavere avgifter enn om du er investert i aksjefond.

Dersom du ønsker høyere avkastning kan du vurdere å investere deler av beløpet et obligasjonsfond eller kombinasjonsfond. Du finner oversikt over både rentefond, kombinasjonsfond og obligasjonsfond på Morningstars hjemmesider.

Spørsmål: Har fått tilbud om å investere i et såkalt "hedgefond" hos selskapet First Finance. Selv lover de en eventyrlig avkastning som for meg virker for god til å være sann.. Har du hørt om dette selskapet, og hva er dine råd rundt hedgefonds?

Svar: Investeringer hedgefond generelt kan være et godt supplement i en allerede balansert fondsportefølje med både aksje og obligasjonseksponering. Det er imidlertid viktig å undersøke både selskapet, det aktuelle fondet og fondets forvalter, før du bestemmer deg for å investere.

For den gjennomsnittlige investor anbefaler vi at kun en mindre del av den totale kapitalen er bundet opp i hedgefond. Dette kommer blant annet av at det finnes så mange hedgefond på markedet og at det er kun et fåtall som er virkelig dyktige. I tillegg er tradisjonelle fond som regel langt mer likvide og oversiktlige enn hedgefond. Les for øvrig tidligere besvarte spørsmål om hedgefond på denne siden.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer