Spørsmål og svar om fondssparing – del 2

Her finner du et utdrag av tidligere besvarte spørsmål om fondssparing.

Christian Klerck Nilssen, 02.06.2005 | 13.54
Facebook Twitter LinkedIn
Stadig flere lesere sender inn sine fondsspørsmål til oss. På Aftenposten Forbruker.no/Pengene dine, svarer jeg på spørsmål om fondssparing. Under finner du et utdrag spørsmål som Morningstar har besvart. I tiden fremover vil vi plukke ut flere spørsmål og svar.

Spørsmål: Jeg vurderer å plassere en mindre del av mine midler i Hedge Fond. Det mangler ikke på tilbud på dette området, men bildet er for meg uoversiktlig. Jeg skulle være takknemlig om du kunne gi meg en kort sjekkliste over de viktigste forhold og betingelser jeg bør vurdere ved vurdering av ulike fond.

Svar: Det kan være fornuftig å investere del

er av sin fondsportefølje i Hedgefond, eller spesialfond som det vil bli kalt i Norge. Interessen og tilbudet av hedgefond har vært sterkt økende de siste årene, og det er som du påpeker vanskelig å få oversikt over det komplette tilbudet. Det er viktig å påse at det du investerer i er et seriøst selskap og at personen som forvalter fondet har lang fartstid i bransjen.

I tillegg er det viktig at du selv forstår hvor pengene blir plassert i fondet. Det finnes en lang rekke ulike strategier i disse fondene. Senest i løpet av påsken ble det avdekket en ny fondsskandale i Europa som omhandler spesialfond. Tyske Phoenix ble slått konkurs. Deres fond ble tilbudt som hedgefond i Sverige og Morningstar rapporterte at omkring 400 svenske kunder nå risikerer å tape sine investeringer. Mange nedleggelser, skyhøye avgifter, høye minsteinnskudd og uoversiktlighet taler mot investeringer i hedgefond. Men det er også fordeler. Hedgefond kan investere i flere typer aktivaklasser og har mulighet til å sikre investeringene ved hjelp av opsjoner og kontrakter. Dette gjør at du kan oppnå en diversifiseringseffekt ved å investere i hedgefond.

Din korte sjekkliste blir da:

- Påse at tilbyder og forvalter er seriøs og erfaren

- Vær nøye med å sjekke avgifter, minsteinnskudd og prissetting i fondet

- Vær sikker på at du forstår hvor pengene plasseres

- Invester kun en mindre del av din kapital i hedgefond

Spørsmål: Vi har fått anbefalt av banken å spare jevnlig i fond istedenfor å betale ned på boliglån. Argumentasjonen er at boligen stiger i verdi og lånet blir relativt sett mindre på sikt. Ved jevnlig sparing i fond vil vi på sikt (10 år) ha mer igjen for pengene. Vi er opplært til at det er viktig å betale ned på gjeld og dette er en uvanlig vinkling for oss. Kan du gi oss et råd? Det dreier seg om ca 2000 kroner per mnd.

Svar: Det er vanskelig å gi noe fasitsvar på deres spørsmål. For enkelte vil det være mest hensiktsmessig å spare i fond, mens for andre vil det passe bedre å betale ned gjeld. Deres valg vil nok avhenge av hvor stor gjeldsgrad dere har og hvor i livet dere befinner dere. Dersom dere er unge kan dere være mer aggressive, altså satse mer på fond enn på nedbetaling av gjeld. Dersom dere nærmere dere pensjonsalder vil svaret bli et helt annet. Da vil det nok passe bedre å betale ned gjeld. Dersom dere er usikre på hva dere vil gjøre anbefaler jeg at dere deler beløpet i to. 1000 kroner i måneden til nedbetaling av gjeld og 1000 kroner til fond kan være passende.

Flere spørsmål og svar vil bli publisert senere.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer