Høy konkurranse, men trofaste sparere

Internasjonale fondsforvaltere mener at konkurransen fra utenlandske aktører er sterk på sitt hjemmemarked. Dette viser Morningstars siste forvalterundersøkelse.

Christian Klerck Nilssen, 26.05.2005 | 12.44
Facebook Twitter LinkedIn
Morningstars analytikere i Europa spør hver måned de største fondsforvalterne om deres syn på markedet og om forventninger til fremtiden. I tillegg blir forvalterne spurt om et dagsaktuelt tema omkring fondssparing.

Sterkere konkurranse

Månedens tema var integrasjon på det europeiske fondsmarkedet. Stadig flere fondsselskaper velger å tilby sine fond i flere land enn sitt eget. Dette fører til økt konkurranse i de fleste land i Europa. Morningstar spurte forvalterne om deres oppfatning av konkurransen på fondsmarkedet.

54 prosent av forvalterne mener at konkurransen fra utenlandske aktører på sitt hjemmemarked er

sterk, eller svært sterk.

Hele 93 prosent av de spurte mener imidlertid at fondssparere i hvert marked har en sterk, eller delvis sterk, tilknytning til lokale fondstilbydere.

Dette bekrefter fondsstatistikkene som viser at norske fondssparere først og fremst velger fond fra norske fondsselskapet. Det er imidlertid trolig store mørketall, da det ikke finnes en komplett statistikk på hvor stor andel av norske sparekroner som finnes i utenlandskregistrerte fond.

Flere fusjoner

63 prosent av de spurte forventer en ytterligere konsolidering innenfor fondsbransjen i kommende periode. Dette har vært en trend i flere år, og det forventes at flere fondsselskaper vil slå seg sammen. Siste mann ut i Norge var WarrenWicklunds overtagelse av Sundal Colliers fond.

Denne måneden ble det en merkbar endring i synet på hvilke valutaer som vil utvikle seg best kommende periode. 38 prosent mener nå at amerikanske dollar vil utvikle seg best kommende 12 måneder, opp fra kun 16 prosent i april. Andelen som ”tror på” euro falt fra 44 prosent i april til 24 prosent i mai.

Mer helse

Helseaksjene er de mest foretrukne kommende periode. 34 prosent mener aksjene i helsesektoren vil utvikle seg best. Færre tror nå at energiaksjene vil utvikle seg best kommende periode.

På regionsnivå tror forvalterne at aksjene i Eurosonen vil utvikle seg best kommende periode, med en andel på 41 prosent. Den svakeste utviklingen forventes å komme i USA.

Til sammen 49 fondsforvaltere fra hele Europa deltok i undersøkelsen, som ble foretatt i perioden mellom 13. og 23.mai. Du kan lese hele undersøkelsen ved å klikke på linken under høyre.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer