Vårens vinnerfond

Økende risiko for lavkonjunktur har gjort helsefondene til vårens vinnere. Det er fremdeles politisk motstand å spore i USA, men sjansene er gode for at selskapene leverer gode resultater.

Jonas Lindmark 11.05.2005 | 14.58
Facebook Twitter LinkedIn
Bransjefond som investerer i helsesektoren er vinnerne siste måned, målt etter avkastning. Dette viser en oversikt over avkastningen til Morningstars 64 norske fondskategorier. Helsefondene har i gjennomsnitt steget med 3 prosent siste måned.

Taperne under børsoppgangen

Dersom vi ser på utviklingen siste tre måneder kommer helsefondene også ut blant de beste, men forspranget sammenlignet med andre aksjefondskategorier har først og fremst oppstått siden midten av april. Da startet de fleste andre aksjer å falle. En rimelig forklaring på denne utviklingen er at ny statistikk som ble publisert i midten av april viste en økend

e risiko for en kommende periode med konjunkturnedgang. Samtidig anses ofte legemiddelselskapene å være uberørt av konjunkturnedgang.

Helsefondene har vært taperne i løpet av børsoppgangen i 2003 og 2004. Forklaringen er trolig først og fremst at bransjen har hatt voksende problemer og risiko. Dette har i første rekke vist seg i USA, der politikerne har forsøkt å redusere kostnadene til legemiddeler. Disse er i ferd med å komme ut av kontroll.

God gevinst

Effekten av den politiske debatten i USA omkring kostnader for medisiner og legemiddelselskapenes resultater er imidlertid ennå ikke stor. Paradokset er at resultatutviklingen har vært god siste fem år, samtidig som aksjekursene har utviklet seg svakt. Dette betyr at legemiddelaksjene er betydelig lavere priset nå enn for fem år siden, sammenlignet med inntjening.

Dermed kan legemiddelfondene bli vinnerne fremover, da det er gode muligheter for fortsatt kursoppgang. Betingelsen for dette er imidlertid at den politiske motstanden mot legemiddelselskapenes priser på medisiner ikke får fullstendig gjennomslag.

Bransjens lobbyister forsøker å overtale beslutningstagerne i USA om at høy lønnsomhet er nødvendig, da kostnadene rundt forskning og utvikling er svært høy. Dette er et godt poeng og trekker i positiv retning, sammen med at i den politiske debatten er investering i omsorg for de med livstruende sykdommer viktig.

Bedre enn gjennomsnittet

Mye taler derfor for at legemiddelselskapene vil utvikle seg bedre enn selskaper i andre sektorer i tiden fremover. Dette kan gjøre legemiddelfondene til attraktive investeringsobjekter akkurat nå.

Det er imidlertid viktig å være klar over at det er stor forskjell på de ulike legemiddelfondene. Risikoen er for eksempel langt høyere for de legemiddelfondene som investerer i de små selskapene i denne sektoren, sammenlignet med de som investerer i de største selskapene.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  har siden 2000 vært redaktør og analysesjef for Morningstar.se. Før det skrev han om fond i 9 år for Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer