Delte meninger om fondenes eieransvar

Fondsforvalterne i Europa har ulik oppfatning av hvor stort engasjement som er passendende å utøve overfor selskapene de investerer i. Dette viser Morningstars siste rundspørring.

Christian Klerck Nilssen, 29.03.2005 | 10.56
Facebook Twitter LinkedIn
Morningstars analyseteam i Europa spør hver måned fondsforvalterne i Europa om deres syn på markedene og om deres forventninger til fremtiden. I tillegg blir forvalterne bedt om å svare mer inngående på aktuelle temaer i fondsbransjen. Månedens tema var fondenes eieransvar og engasjement i selskapene de investerer i, eller Corporate Governance.

Delt syn

Morningstar stilte dette spørsmålet til forvalterne også for ett år siden. Svarene har endret seg en del i løpet av ett år, men det er fortsatt delte meninger om temaet.

En forvalter uttalte følgende: ”Fondsforvaltere skal forvalte fond. Selskapsledelsen skal styre

selskapene. Dette er ulike oppgaver som ikke bør blandes.” En annen forvalter sier dette: ”Aksjeeierne bestemmer hvem som skal lede selskapene. Vår rolle er å granske sjefene og ved behov engasjere oss konstruktivt.”

På samme måte som det er delte meninger om dette temaet er det ulikhet mellom svarene i forskjellige land. På samme måte som for ett år siden er det forvalterne i Storbritannia som involverer seg mest i selskapene de investerer i. Også i resten av Europa er dette et viktig spørsmål.

Økt interesse for Øst-Europa

30 prosent av forvalterne som deltok i undersøkelsen mener at aksjene i Europa vil utvikle seg best kommende 12 måneder. 26 prosent mener det er aksjene i Japan. 19 prosent tror aksjene i Øst-Europa vil utvikle seg best kommende 12 måneder, opp fra 10 prosent i februar.

Til sammen 45 fondsforvaltere fra hele Europa deltok i undersøkelsen som ble foretatt i perioden mellom 14. og 21. mars.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer