Sykliske aksjer hardt rammet

Sykliske aksjer innenfor teknologisektoren er blant taperne hittil i år. Teknologifondene har blitt rammet av usikkerhet og mindre risikovillighet blant investorene.

Christian Klerck Nilssen, 15.09.2004 | 10.15
Facebook Twitter LinkedIn
Teknologisektoren har igjen vist seg fra sin mørke side. 2003 var preget av optimisme og Morningstars Kategori for teknologifond steg med 47 prosent. Det kan imidlertid se ut som optimismen var vel stor i fjor. Siden begynnelsen av 2004 har avkastningen falt dramatisk. En nedgang på 10 prosent for teknologifondene hittil i år er meget svakt sammenlignet med andre aksjefondskategorier.

Svake teknologifond

Mye av optimismen i fjor ble rettet mot troen på bedre tider i økonomien og økte investeringer i IT sektoren. Dette bidro til å trekke prisingen av IT aksjene opp for mye og for fort. 2004 har vært skuffende og de fleste d

elindeksene innenfor IT segmentet har vist fallende avkastning.

Dermed har det vært få steder teknologifondene har kunnet finne ly for svakere utsikter. Verst har det gått ut over selskapene som produserer minnebrikker til datamaskiner. Disse selskapene ble tidlig rammet av økende lagerbeholdninger, noe som første til svakere aksjekurser.

Det har imidlertid vært enkelte lyspunkter. Enkelte av de store internettaksjene har klart seg bra. Det er i tillegg stor forskjell på de ulike undersektorene innenfor IT sektoren.

Positivt i enkelte segmenter

For eksempel har nordiske telekommunikasjonsselskaper klart seg relativt godt, sammenlignet med andre undersektorer. Som et resultat deler nå Morningstar Teknologisektoren inn i fire undersektorer; programvare, teknologisk utstyr, media og telekommunikasjon.

Men det er ikke til å komme bort fra at sektoren totalt sett er svært volatil, noe som gjør teknologifondene til et risikofylt sted å investere. De videre utsiktene for sektoren er mindre positive. En rundspørring foretatt av investeringsbanken Merrill Lynch, viser at internasjonale fondsforvaltere har teknologisektoren som sin minst foretrukne sektoren kommende 12 måneder.

Carnegie Teknologi

Carnegie Teknologi tilhører denne Morningstar Kategorien. Avkastningen har i skrivende stund falt med 33 prosent siden årsskiftet, noe som medfører den svakeste plasseringen i denne kategorien. Fondet hadde en sterk periode i 2003, med en avkastning på hele 75 prosent, men en årlig avkastning på -20 prosent siste tre år holder kun til en stjerne i Morningstar Rating.

Mikael Kadri har forvaltet dette fondet siden januar 2003. Kadri har satt sammen en portefølje av 28 aksjer, med hovedvekt på teknologisk utstyr og programvare, men kapitalvarer utgjør også en stor del av porteføljen (19,3 prosent per utgangen av juni). Fondets største eksponering ligger i Roxio, Cisco Systems og Verso Technologies.

Fondets har sin største eksponering i amerikanske selskaper innenfor kommunikasjon, data og media. USA eksponeringen må nok ta mye av skylden for den svake utviklingen hittil i år. Stigende oljepriser og varierende utsikter for amerikanske økonomi, har ført til nedgang på den amerikanske Nasdaq indeksen.

Carnegie Teknologi er et av de mest risikofylte fondene i Morningstars teknologikategori. Et standardavvik på 49 prosent siste tre år er godt over gjennomsnittet for tilsvarende fond.

USA i førersetet

Den videre utviklingen for teknologifondene vil i stor grad være avhengig av utviklingen i den amerikanske økonomien. Dersom oljeprisen kommer ned på et mer normalt nivå, og amerikansk økonomi igjen viser tegn til bedring, kan utviklingen for IT aksjene fort snu oppover igjen. Det er imidlertid mange usikre faktorer som må slå til før dette kan skje.

For den gjennomsnittlige fondsspareren anbefales det å modere sin vekt innenfor teknologisektoren. Men, for de risikotolerante investorene kan videre fall i sektoren åpne for gode kjøpsmuligheter i løpet av året.

Denne analysen ble første gang publisert i Økonomisk Rapport NR 15. september 2004.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer