Nye muligheter i børstungvekterne?

Aksjefond med eksponering i de store amerikanske børsnoterte selskapene har utviklet seg svakere enn aksjefond med eksponering i andre regioner hittil i år. Situasjonen i Irak og famlende investorer, har holdt aksjekursene nede. Dette kan nå imidlertid åpne for gode kjøpsmuligheter.

Christian Klerck Nilssen, 16.06.2004 | 13.50
Facebook Twitter LinkedIn
Flere amerikanske børstungvektere, såkalte ”Blue Chip” aksjer, har rapportert om bedring i inntektene den siste tiden. En av grunnene kan være at det økonomiske oppsvinget i USA er i ferd med å bite seg fast.

Manglet investorenes tillitt

Likevel har de store selskapene ikke helt fått investorenes tillitt så langt i år. De har isteden søkt investeringer i aksjer i andre regioner. Gode selskapsnyheter og utbytte fra flere av de store selskapene, har hittil ikke vist seg å være tilstrekkelig for å kunne løfte S&P 500 indeksen nevneverdig i år.

Morningstars aksjefondskategori for fond som investerer i store amerikans

ke selskaper har ikke klart å holde følge med aksjefondskategoriene som for eksempel Norge, Asia eks. Japan, Japan og Europa hittil i år.

Større oppside?

Gjennomsnittlig avkastning for de 8 norskregistrerte aksjefondene i denne Morningstar Kategorien Nord-Amerika, ligger i skrivende stund på 1,3 prosent. Til sammenligning har Kategorien Norge vist en gjennomsnittlig avkastning på 9 prosent hittil i år.

En nærmere analyse av utviklingen i de ulike aksjefondskategoriene viser at Nord-Amerika-kategorien i løpet av de siste tre årene utviklet seg langt svakere enn andre Kategorier. Det er imidlertid interessant å se at volatiliteten til fondene med eksponering i Nord-Amerika, ligger lavere (20,8 % siste tre år), enn fondene som investerer på Oslo Børs (27 % siste tre år).

Mindre prisdifferanse

Et gjennomgangstema har vært at amerikanske aksjer vurderes som høyere priset enn de norske. Dersom vi ser på forhold mellom aksjekurs og inntjening (P/E) , og sammenligner amerikanske og norske aksjer, ligger de amerikanske aksjene nå bare marginalt høyere enn de norske (24 sammenlignet med 20 i gjennomsnitt per utgangen av mai).

Investorene er nå bekymret for situasjonen i Irak, høye oljepriser og et høyere rentenivå i USA i tiden fremover. I tillegg er det kommende presidentvalget og USAs store budsjettunderskudd en faktor som skaper usikkerhet. De siste månedene har imidlertid investorer og fondsforvaltere valgt å ta noe gevinst i Kina og Japan, ettersom aksjene der viste meget sterk utvikling i løpet av 2003.

Frisk kapital til USA

Dette kan frigjøre kapital som kan finne veien inn i amerikanske aksjer igjen på mellomlang sikt. Dette kan igjen åpne for gode kjøpsmuligheter i fond som investerer i amerikanske selskaper, da spesielt børstungvekterne. Som vi har skrevet i en tidligere analyse har de store selskapene i USA i flere år utviklet seg svakere enn de mindre selskapene.

Det er imidlertid viktig å være oppmerksom på at Global kategorien, og til dels Bransjefond innenfor Teknologisektoren, allerede kan ha stor eksponering i amerikanske aksjer. Dette henger sammen med at disse allerede veier tyngst i verdensindeksen, som disse fondene måler seg mot.

Justere porteføljen?

Likevel kan det være hensiktsmessig for de med lav USA eksponering å øke sin andelen i store amerikanske selskaper allerede nå. Dette kan gjøres ved å rotere noe på din fondsportefølje. Enten kan du velge et globalt aksjefond med høy USA-eksponering, eller investerer deler av din fondsportefølje direkte i et USA-fond.

Dermed kan du, dersom optimistene får rett, være med på en eventuell opptur i amerikanske aksjer som kan være på trappene. Det er imidlertid viktig å først vurdere sin samlede aksjeeksponering og sektorfordeling, før eventuelt å endrer på sammensetningen i porteføljen.

Denne kommentaren ble første gang publisert i Økonomisk Rapport NR 11, juni 2004.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer